Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Foto: ZPMS
Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Foto: ZPMS

Cene Prevc, Žiga Jelar in Benjamin Savšek so v dobrodelne namene podelili športne rekvizite, ki so jih pospremili do izjemnih športnih dosežkov. Dražba se bo začela v nedeljo, 22. maja, s predstavitvijo v živo v oddaji Nedeljsko popoldne ob 17.20 na TV SLO 1 in bo do vključno petka, 27. maja, potekala na spletnem portalu www.rtvslo.si/drazba. Celotni znesek bo namenjen programu Pomežik soncu®, ki vsako poletje omogoča letovanja otrok iz socialno manj vzpodbudnih okolij, s posebno pozornostjo za otroke s posebnimi potrebami.

Z nakupom športnih rekvizitov boste tem otrokom omogočili brezskrbnost, ko razvijajo svoje talente in odkrivajo svoje potenciale med njimi tudi otroci s posebnimi potrebami. Ti imajo manko na nekaterih razvojnih področjih. Lahko so otroci z motnjo avtističnega spektra, otroci z ADHD motnjo, različni primanjkljaji na razvojno-čustvenem področju, kakor tudi otroci z različnimi dolgotrajnimi boleznimi.

Na dražbi lahko sodelujete na naši posebni podstrani.

Izklicna cena za rekvizite Benjamina Savška ter Ceneta Prevca in Žige Jelarja je 2200 evrov za posamezni sklop. Korak draženja je 50 evrov.

Dražba bo potekala od 22. do 27. maja 2022 do 12. ure. Najvišje ponudbe bomo osveževali vsak dan ob 16. uri.

Zveza prijateljev mladine Slovenije bo tako tudi letos poskrbela, da se s programom Pomežik soncu® na letovanja odpravi čim več otrok, katerim starši tega ne morejo omogočiti. Z dražbo bodo pridobili sredstva, da zastavljeni program tudi letos uspešno izpeljejo.

Kateri rekviziti bodo del dobrodelne dražbe?

Benjamin Savšek za dobrodelno dražbo podarja svoje zlato olimpijsko veslo in majico s podpisom. Foto: ZPMS
Benjamin Savšek za dobrodelno dražbo podarja svoje zlato olimpijsko veslo in majico s podpisom. Foto: ZPMS

ZLATO OLIMPIJSKO VESLO in MAJICA S PODPISOM BENJAMINA SAVŠKA
Naš zlati Benjamin Savšek, kanuist na divjih vodah, je lansko leto na olimpijskih igrah v Tokiu, s točno tem veslom, za katerega pravi, da je zanj nepogrešljiv, je postal olimpijski prvak. V finalu je odpeljal popolno vožnjo, ki je bila brez napak in dotikov. In zato je bila zlata olimpijska medalja zasluženo njegova.
Točno to veslo bo odšlo v roke tistemu, ki bo v naši dražbi zanj ponudil največ.

K dobrodelni akciji sta pristopila tudi Cene Prevc in Žiga Jelar, ki podarjata čelado, številko in tekmovalni dres. Foto: ZPMS
K dobrodelni akciji sta pristopila tudi Cene Prevc in Žiga Jelar, ki podarjata čelado, številko in tekmovalni dres. Foto: ZPMS

PODPISANI ČELADA IN ŠTEVILKA CENETA PREVCA TER TEKMOVALNI DRES ŽIGE JELARJA
Naš izvrstni letalec in skakalec Cene Prevc se je pridružil dobrodelni akciji in podaril svojo podpisano čelado in tekmovalno številko. Poleg izvrstnih poletov ga poznamo po simpatičnih in iskrenih izjavah. Naj samo spomnimo na njegov finalni polet v Planici, ko je pristal pri 246 metrih, kar je bila daljava tekem tisti konec tedna in tudi Cenetov osebni rekord. Sam je ta uspeh pokomentiral takole: »Danes sem šel na vse ali nič. Briga me, če dilo zapičim na puklu. Šel sem še bolj brezkompromisno. Na koncu se je izkazalo, da je bil to recept. Končno sem začel leteti.«

Lastnik malega kristalnega globusa v poletih zadnje sezone, Žiga Jelar, za tokratni dobrodelni vikend podarja svoj tekmovalni dres. Za njim je naporna in zahtevna sezona, vendar je Žiga v njej pokazal, kako velik borec je in da je vredno vztrajati in verjeti vase do konca. Tako je prav v Planici doživel svojo prvo zmago v karieri, v svetovnem pokalu pred reprezentančnimi kolegi in pred navdušeno množico navijačev.

Benjamin Savšek z 12-letno Hano. Foto: ZPMS
Benjamin Savšek z 12-letno Hano. Foto: ZPMS

Žigina borbenost in pozitivna naravnanost ter Cenetova vztrajnost in hudomušnost bodo prešli tudi na novega lastnika, zato vas vabimo, da oddate ponudbe zanj.


Pri dražbi so na ZPMS združili moči z Inštitutom Zlata Pentljica, otroci z rakom. Nastal je iz neformalne skupine Gold Ribbon v kateri so se mladostniki zbrali, da spregovorijo o svoji bolezni in izkušnjah. To je ostalo poslanstvo Inštituta.

Skupaj k istemu cilju
Ker se v času zdravljenja srečajo z mnogimi drugimi bolniki, spoznajo tudi veliko zgodb in usod. Marsikatera družina se zaradi otrokove diagnoze in zdravljenja znajde v hudi stiski, ne samo psihični zaradi bremena bolezni, ampak materialni, saj bolezen ne izbira in otroci zbolijo v različnih družinah ne glede na socialni status. Med zdravljenjem en od staršev ostane doma z otrokom. V tem času prejema nadomestilo za nego, ki je nižje od rednega plačila, še vedno pa so primeri, ko starš zaradi različnih razlogov tudi izgubijo zaposlitev in s tem vir denarja in socialno varnost.

Zgodba Hane, 12-letne deklice, ki se je sama odločila, da predstavi svojo zgodbo in s tem pomaga osveščati druge.

Hana je 12- letna deklica, ki se bori z možganskim tumorjem. Prvi resni in opazni simptomi so se začeli, ko je bila stara 9 let, diagnozo pa je dobila 1 dan pred desetim rojstnim dnevom. Kljub temu, da je tumor benigen, pa zaradi lokacije povzroča veliko težav, saj je v lobanji omejen prostor. Tako Hana med drugim na levo oko ne vidi več, zazna samo svetlobo, na desno oko pa je izgubila desno polovico vidnega polja. Po 8 mesecih se je pokazalo, da tumor ponovno raste in da bo potrebna kemoterapija. Kemoterapijo je začela junija 2020 in je trajala 82 tednov, prejela pa je 17 ciklov. Tudi kemoterapija je dodala nekaj težav, tako ji je okvarila motorične živce v rokah in predvsem nogah, tako da je vmes zelo težko hodila, imela težave pri npr. uporabi škarij, noža... zdaj se izboljšuje, ni pa še dobro. Kemoterapija je bila uspešna in tumor zmanjšala, še vedno pa tumor ostaja in še vedno obstaja možnost, da spet začne rasti. Vid se ni izboljšal, se pa k sreči tudi ni poslabšal.