50-minutni dokumentarni film Beograd – vinjete Slovencev je nastal v produkciji Dokumentarnega programa z željo predstaviti slovenske spomine, ki so se odtisnili v naši nekdanji prestolnici, Beogradu. Slovenci smo pustili viden pečat na različnih področjih, zlasti pa v kulturi in umetnosti, s čimer smo se trajno zapisali v zgodovino Beograda. To pa je tudi osrednje sporočilo dokumentarnega filma.

Med slovenskimi umetniki ima posebno mesto kipar Lojze Dolinar. Njegova dela zaznamujejo javni prostor, tudi poslopje občine Voždovac. Foto: Andrej Doblehar, TV SLO
Med slovenskimi umetniki ima posebno mesto kipar Lojze Dolinar. Njegova dela zaznamujejo javni prostor, tudi poslopje občine Voždovac. Foto: Andrej Doblehar, TV SLO

Med izstopajočimi umetnostnimi spomeniki so Plečnikova cerkev sv. Antona, kiparski opus Lojzeta Dolinarja in mozaik Sutjeska Marija Preglja v Palači Srbija, Bojan Stupica pa je utemeljil in ključno zaznamoval zgodovino Jugoslovanskega dramskega gledališča. O teh in vrsti drugih zgodovinskih del so spregovorili srbski strokovnjaki, ki predstavljajo drugačen pogled na delo Slovencev v Beogradu. V filmu so predstavljeni tudi beograjsko Društvo Slovencev Sava in štirje Slovenci, ki v mestu danes živijo in ustvarjajo: nadškof Stanislav Hočevar, profesorica slovenščine Maja Đukanović, fotografinja Irena Herak in filmska maskerka Tina Šubic.

Beograd - vinjete Slovencev, napovednik

Avtor filma Andrej Doblehar pravi, da ga je v Beogradu presenetilo veliko bogastvo kulturne dediščine, ki je delo slovenskih avtorjev, in se je materializirana ohranila v naši nekdanji skupni prestolnici. Mnogo pa je tudi zgodb in ljudi, ki živijo samo še v spominu, vendar jim Srbi prav tako izrekajo priznanje. »V filmu gre seveda za izbor najpomembnejših del Slovencev na različnih področjih, saj bi celovit zgodovinski pregled zahteval ne le filma, ampak kar serijo«, dodaja. Morda najbolj zanimivo dejstvo pa se mu zdi, da je avtor melodije srbske himne slovenski skladatelj Davorin Jenko, ki je tudi avtor melodije znamenitih slovenskih pesmi Lipa zelenela je in Naprej zastava slave, zaključuje Andrej Doblehar.