Državnozborske volitve bomo spremljali v vseh naših RTV-programih in na spletu. Foto: RTV SLO
Državnozborske volitve bomo spremljali v vseh naših RTV-programih in na spletu. Foto: RTV SLO
Soočenja na TV Slovenija bosta vodila Tanja Gobec in Dejan Ladika.
Soočenja na TV Slovenija bosta vodila Tanja Gobec in Dejan Ladika. Foto: Miloš Ojdanić (MMC RTV Slovenija)
Primož Čepar in Andrej Šavko z Radia Koper
Na Radiu Koper bosta večerno povolilno oddajo vodila Primož Čepar in Andrej Šavko. Foto: Alan Radin

Televizija Slovenija
Volilni projekt Informativnega programa TV Slovenija sestavljajo soočenja kandidatov, predstavitveni pogovori z nosilci list in volilni večer z objavo izidov vzporednih volitev ob 19. uri. Dogodke in teme, pomembne za odločanje volivcev, bo Informativni program spremljal tudi v dnevnoinformativnih oddajah.

Stališča in mnenja do političnih, gospodarskih in družbenih razmer v državi bodo kandidati lahko soočili v štirih oddajah. V dveh bodo sodelovali samo predstavniki parlamentarnih strank, v eni samo predstavniki neparlamentarnih strank, v sklepno soočenje pa bodo povabili nosilce vseh list, ki kandidirajo po vsej Sloveniji. S tako razdelitvijo oddaj in z merjenjem časa nastopajočih v soočenjih bo Informativni program zagotavljal spoštovanje zakonskih določil o enakovredni obravnavi v oddajah oziroma o tretjini programskega časa, ki ga moramo ločeno nameniti neparlamentarnim strankam. Soočenja, ki jih bosta vodila Tanja Gobec in Dejan Ladika, bodo na sporedu 1. programa TV Slovenija ob 20. uri, in sicer:
- v petek, 27. junija: soočenje kandidatov parlamentarnih strank (105 minut);
- v četrtek, 3. julija: soočenje kandidatov neparlamentarnih strank (85 minut);
- v četrtek, 10. julija: soočenje kandidatov parlamentarnih strank (110 minut) in
- v petek, 11. julija: soočenje kandidatov vseh strank (110 minut).
V studio bodo povabili podpornike sodelujočih kandidatov, k sooblikovanju predvolilnih vsebin pa bodo vabljeni tudi gledalci, s komentarji na tvit #volitve2014 oziroma e-naslov Volitve2014@rtvslo.si.

Svoje programe, poglede na razmere v državi in rešitve na najbolj pereča vprašanja slovenske prihodnosti bodo nosilci list podrobneje predstavili v 10-minutnih pogovorih z Rosvito Pesek in Slavkom Bobovnikom. Predstavitveni pogovori bodo na sporedu od začetka kampanje, po Odmevih.

Takoj po zaprtju volišč, v nedeljo, 13. julija, ob 19. uri, bomo v Dnevniku objavili izide vzporednih volitev, ki jih bo za RTV Slovenija opravila agencija, izbrana na javnem razpisu. Prvi bomo sporočili, kako so volivci preoblikovali slovenski politični prostor; katerim strankam oziroma listam je uspelo prestopiti volilni prag in koliko sedežev v 90-članskem parlamentu jim bo pripadlo. Že v Dnevniku bodo gledalci lahko spremljali prve odzive in komentarje zmagovalcev in poražencev.

Dnevniku bo sledila posebna volilna oddaja, ki bo na sporedu vse do razglasitve neuradnih delnih volilnih izidov v poznih večernih urah. Vrstili se bodo vklopi v volilne štabe, tiskovno središče in na sedež Državne volilne komisije v Ljubljani, volilni utrip pa bomo merili tudi drugod po Sloveniji. Gostje v studiu bodo analizirali ne le izide vzporednih volitev in trende ob preštevanju glasov, temveč tudi kampanjo, programske obljube in možne povolilne koalicije. V kakšne barve bodo volivci obarvali Slovenijo, v katero smer bo zakorakala država?

Dogodke in teme, pomembne za odločanje volivcev, bo Informativni program spremljal tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Sproti bomo objavljali volilne roke in volilna opravila ter druge servisne informacije. Novinarji bodo odpirali tudi vsebinske teme, analizirali kandidatne liste in volilne programe, spremljali največje predvolilne dogodke in merili strankarski predvolilni utrip. Tri petke zapored - 27. junija ter 4. in 11. julija - bomo v Dnevniku objavili izide javnomnenjske ankete, ki jo bo posebej za RTV opravila agencija, izbrana na javnem razpisu.

Posebne oddaje Informativnega programa TV Slovenija bodo z zamikom v ponovitvi predvajane tudi na 3. programu TV Slovenija, opremljene tako, da bodo dostopne tudi gledalcem z okvaro sluha. 3. program TV Slovenija bo soočenja kandidatov parlamentarnih strank in zunajparlamentarnih pripravil ločeno, in sicer med 20.30 in 21.30, ob dnevih, ko na 1. programu TV Slovenija ne bo soočenj.

Radio Slovenija
1. program
Informativni in eksperimentalno-razvojni program bo pripravil posebne tematske predvolilne oddaje v terminu Studia ob 17-ih, v katerih bodo kandidati političnih strank oziroma kandidatnih list predstavili oziroma soočili stališča do najbolj perečih, notranje-političnih, gospodarskih in drugih aktualnih družbenih vprašanj. Soočenja bodo potekala:
- 30. junija: soočenje parlamentarnih strank na temo reforma zdravstva, javnega sektorja, socialnih pravic, vodita Helena Lovinčič in Alenka Terlep;
- 2. julija: soočenje neparlamentarnih strank (razlike v programih), voditelja Nika Benedik in Tomaž Celestina in
- 4. julija: soočenje parlamentarnih strank na temo gospodarstva, novih investicij, reševanja brezposelnosti, davkov, pokojninske reforme, voditeljici Zdenka Bakalar in Nataša Mulec.
Pripravili bodo tudi soočenji predsednikov strank, ki bosta predvidoma v zadnjem tednu pred volitvami, in sicer:
- 9. julija, voditelja Nika Benedik in Tomaž Celestina ter
- 11. julija, voditeljici Tanja Starič In Jolanda Lebar.

Samopredstavitve kandidatov bodo potekale ob delavnikih med 23. junijem in 11. julijem ob 12.45.

V nedeljo, 13. julija, bo ob 19.30, po Radijskem dnevniku, na sporedu Povolilni večer z voditeljem Tomažem Celestino. Dan po volitvah, v ponedeljek, 14. julija, pa bo Studio ob 17-ih v znamenju Povolilne kombinatorike; oddajo bo vodila Tanja Starič.

2. program – Val 202
Na Valu 202 bodo v času volilne kampanje štiri dni v tednu, tj., od torka do petka, točno opoldne pripravili 15-minutne volilne oddaje v obliki novinarskega pogovora s predstavnikom posamezne kandidatne liste, na volilni večer pa bodo v oddaji Generator spremljali aktualne volilne rezultate in objavili komentarje politikov in analitikov.

Multimedijski center RTV Slovenija
Volilne vsebine bodo uporabnikom spletne strani www.rtvslo.si na voljo na posebnem podportalu. Poročali bodo s terena, analizirali in primerjali programe ter posamezne obljube. Množico podatkov bodo uredili, grafično opremili in jih predstavili na uporabnikom prijazen način. Predstavnikom strank in list, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah, bodo uporabniki portala lahko postavili vprašanja v spletnih klepetalnicah; klepeti bodo dolgi do 45 minut. Za dodatno osvetlitev, razlago, vsebinsko umestitev in razmislek bo skrbela ekipa prepoznavnih kolumnistk in kolumnistov. Naši uporabniki jih bodo lahko brali vsak dan.

RTV4D bo uporabnikom na voljo za neposredne prenose televizijskih ali radijskih soočenj, arhiv pa jih bo hranil za kasnejši ali ponovni ogled.

Za spremljanje volilnega dogajanja bo na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija.

Uporabniki vabljeni na Facebook in Twitter, kjer v času televizijskih soočenj lahko soustvarjajo potek dogajanja v studiu s komentarji na tvit #soocenje in #volitve.

Regionalni RTV-center Koper-Capodistria
TV Koper
Regionalni TV-program Koper bo volilno kampanjo spremljal v svojih rednih informativnih oddajah po kriteriju vsebin, vezanih na regijo, in v skladu z načelom prepovedi politične propagande.

Radio Koper
Na Radiu Koper bodo od ponedeljka, 23. junija, pripravljali pogovore s primorskimi kandidati na državnozborskih volitvah. Do 10-minutne intervjuje bodo objavljali vsak delavnik ob 18. uri. 13. julija bodo po zaprtju volišč rezultate pričakali v povolilnem studiu, ki bo tudi športno obarvan. Ker bo ta večer tudi finale Svetovnega prvenstva v nogometu, bosta večerno oddajo vodila odgovorni urednik Andrej Šavko in športni urednik Primož Čepar.

Regionalni RTV-center Maribor
TV Maribor
Na TV Maribor bodo pripravili dve soočenji, in sicer, 2. in 9. julija. V vsakem bodo gostili največ sedem predstavnikov strank in list. Prvo oddajo bo vodil Matej Korošec, drugo pa Zoran Medved.

Radio Maribor
Radio Maribor bo pripravil tri posebne tematske predvolilne oddaje v terminu oddaje Radijska tribuna ob 9.30, v katerih bodo kandidati političnih strank oz. kandidatnih list soočili stališča do najbolj perečih notranje-političnih, gospodarskih in drugih aktualnih družbenih vprašanj. Soočenja bo povezoval Dejan Rat. K sodelovanju bodo vabljeni tudi poslušalke in poslušalce, ki bodo lahko zastavljali vprašanja predstavnikom političnih strank. Pripravili bodo tudi samopredstavitve kandidatov z željo, da bi volivcem čim bolj olajšali odločitev.

RTV-programi za narodni skupnosti
TV-program za italijansko narodno skupnost
Soočenje kandidatov za poslanca italijanske narodne skupnosti bo na sporedu v petek, 11. julija, ob 21. uri. Enourno oddajo bo vodil Ezio Giuricin. Posebna enourna predvolilna oddaja s predstavitvijo programov političnih strank in list, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah, pa bo na sporedu v sredo, 9. julija, ob 21. uri. Oddajo pripravlja Rafael Kariolič. Samopredstavitve kandidatov za poslanca italijanske narodne skupnost v Državne zboru narodne skupnosti bodo predvajane v ponedeljek, 7. julija, ob 19.30.

Radijski program za italijansko narodno skupnost
Samopredstavitve bodo predvajali ob 15.50, po končanem radijskem dnevniku. Kandidate za manjšinski sedež v Državnem zboru bodo soočili v 60-minutni oddaji. Ena, prav tako 60 minut dolga oddaja, pa bo namenjena soočanju kandidatov političnih strank oz. kandidatnih list, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah.

RTV-programi za madžarsko narodno skupnost
TV-studio Lendava
Soočenje oziroma pogovor s kandidatom za poslanca madžarske narodne skupnosti bo v sredo, 9. julija, ob 15.10 v oddaji Težišče/Súlypont. Samopredstavitev kandidata pa bo v oddaji Mostovi/Hidak, predvidoma v petek, 11. julija, ob 15.10.

Pomurski madžarski radio
Na Pomurskem madžarskem radiu bodo več pozornosti namenili kandidatom za poslanca madžarske narodne skupnosti. Ker se bo za to mesto potegoval le en kandidat, bodo imeli z njim samo studijski pogovor, in sicer, 9. julija ob 11.05, medtem ko bo samopredstavitev kandidata 11. julija ob 14.30. Samopredstavitve list strank in kandidatov bodo prevzemali od Radia Slovenija in jih sinhronizirali v madžarski jezik; na Pomurskem madžarskem radiu jih bodo objavljali ob 18.15. V času volilne kampanje bodo v dnevnoinformativnih oddajah v posebni rubriki poročali o predvolilnih dejavnostih političnih strank in kandidatov na narodnostno mešanem območju ter informirali poslušalce in volivce o značilnostih volilnega sistema, načinu glasovanja itd.