Oddaja Ambienti že osem let na sproščen način predstavlja kompleksne vsebine gradnje in opremljanja domov ter urejanja vrtov skozi oči strokovnjakov in uporabnikov. Ravno zato je pri gledalcih tako zelo priljubljena, pri stroki pa izjemno toplo sprejeta.

Foto: Oddaja Ambienti
Foto: Oddaja Ambienti

Družinski projekt, nacionalni učinek

Ideja za oddajo o prostorskem oblikovanju je nastala doma ob gledanju tujih oddaj o arhitekturi. Avtorica in gonilna sila oddaje Mateja Košir je navdušenje nad žanrom prelila v idejo o slovenski oddaji, ki razkrivala zasebne ambiente, v katere širša javnost nima vstopa. Skupaj s strokovno podporo soproga Milana in sina Domna je posnela pilotsko oddajo in jo pokazala takratnemu uredniku Razvedrilnega programa Mariu Galuniču, ki jo je uvrstil v programsko shemo TV Slovenija

V oddaji so ustvarjalci predstavili že skoraj šeststo objektov, vrtov in interierjev. Na majhni površini, kot je Slovenija, je to resnično presežna številka: marsikdo je presenečen, da imajo Slovenci tako lepe hiše in stanovanja.

Voditelj Boštjan Romih se v vlogi hkratnega gostitelja in gosta sicer zelo dobro znajde. »Nadvse v pomoč pri vodenju oddaje mi je, da gre za zares izjemna prebivališča, zato mi zanimanja in navdušenja nikoli ni treba igrati,« se posmeje Boštjan, ki je šele med snemanjem oddaje razvil poseben odnos do grajenega prostora.

Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

S stroko z roko v roki

Avtorji oddaje verjamejo, da so z njo prispevali nekaj kamenčkov k odgovornejšemu ravnanju do našega prostora. V oddaji sproščeni dialog med arhitektom in naročnikom na neobremenjujoč način poziva gledalce h globljemu razumevanju arhitekture. Prikaže jo kot pametno stroko, ki omogoča ljudem zgraditi uporaben in prijeten dom, a hkrati skrbi tudi za javni interes, podobo naselja in ohranjanje kulturne dediščine. S predstavljanjem vzornih dosežkov stroke v enem najbolj gledanih terminov nacionalne televizije prikazuje trajnostno in odgovorno alternativo nevzdržnim praksam in hitrim, a začasnim rešitvam.

Sogovorniki – arhitekti, krajinski arhitekti, strokovnjaki za hortikulturo, oblikovalci in notranji oblikovalci – gledalce navdušujejo s praktičnimi rešitvami, a hkrati na pronicljiv in izostren način izobražujejo o kulturi prebivanja.

Čeprav se je odnos do grajenega prostora v Sloveniji v zadnjih desetletjih občutno izboljšal, pa je pot do urejene podobe naših naselij še dolga. »Arhitekti se upravičeno jezimo zaradi kaotične pozidave Slovenije, ki je preplavljena z arhitekturo dvomljive kakovosti. Prst krivde usmerjamo pogosto proti 'nekulturnim' investitorjem, ki po našem mnenju nimajo niti posluha niti volje, da bi prisluhnili vrednotam naše stroke,« o stanju graditeljske kulture spregovori nekdanji dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, mag. Peter Gabrijelčič, dr. Živa Deu, arhitektka in strokovnjakinja na področju varstva kulturne dediščine, pa doda: »Uničenju in arhitekturni globalizaciji se lahko zoperstavimo le z izobraževanjem najširših plasti prebivalstva. Graditelji za svoje odločitve preprosto potrebujejo videne vzore. Vem, da je veliko predstavitev prenovljenih stavb v oddaji Ambienti ozavestilo lastnike starih hiš in jim pomagalo presekati gordijski vozel, sestavljen iz vse premnogih in raznolikih nasvetov, med njimi najbolj nevarnega: 'stara in plesniva, ta hiša je za podret'.«

Ustvarjalci oddaje si prizadevajo, da oddaja ne bi bila le pasivni opazovalec trendov v gradbeni industriji, ampak da bi jih aktivno sooblikovala. Z uredniškim izborom predstavljenih ambientov nagovarjajo k trajnosti, podpiranju slovenskih rokodelcev in tehnoloških podjetij, ohranjanju in prenovi grajene dediščine ter k zelenemu in odgovornemu prebivanju in ravnanju do prostora. Njeni ustvarjalci čutijo odgovornost do slovenske krajine, gledalcev in prihodnjih rodov.

»Navdušujejo me široka uporaba lesa in ljudje, ki sami pristopajo k prenovi ali oblikovanju pohištva,« potrjuje Vanja Vardjan, ki je kot odgovorni urednik nasledil Maria Galuniča in Roka Smoleja. In doda: »Oddaja Ambienti je oddaja, ki smo jo v Sloveniji potrebovali. Je oddaja, ki širokemu krogu gledalcev na vsebinsko in vizualno prepričljiv način predstavlja širok nabor dosežkov arhitekture in notranjega oblikovanja v Sloveniji.«

Kaj pa oddajo, ki je premiero nove sezone pospremila tudi s prenovo spletne strani, čaka v prihodnosti? Gradiva za nove epizode – kljub vse daljšemu formatu oddaje – nikakor ne zmanjka. Izbor projektov je izjemno velik, spremenljivk je vedno ogromno, človeška ustvarjalnost je neverjetna, zato ni bojazni, da bi delo presahnilo.