Znana so imena, ki bodo nastopila na izboru EMA (Foto: RTVSLO) Foto:
Znana so imena, ki bodo nastopila na izboru EMA (Foto: RTVSLO) Foto:
Ula Furlan bo voditeljica izbora EMA 2014 (Foto: Žiga Culiberg)
Ula Furlan bo voditeljica izbora EMA 2014 (Foto: Žiga Culiberg)

Predizborna komisija, ki sta jo imenovala in potrdila direktor Televizije Slovenija in generalni direktor RTV Slovenija, v sestavi:
- Miša Molk, vodja projekta EMA in Pesem Evrovizije 2014,
- Darja Švajger, mag., profesorica solo petja in pevka,
- Andrea F, radijski glasbeni urednik, glasbenik in producent,
je v obdobju od 23. januarja do 5. februarja 2014 izvedla postopek izbora skladb in izvajalcev, ki bodo nastopili na izboru EMA 2014.

Pri tem je predizborna komisija upošteva naslednje kriterije in vodila:
- skladba ni bila javno izvedena ali predvajana pred 1. 9. 2013;
- skladba traja največ tri minute in je izvirno avtorsko delo;
- žanrska raznolikost skladb;
- skladbe izpolnjujejo kakovostne standarde glasbenega izraza, glasbene produkcije in vokalne izvedbe;
- ocena potenciala televizijske prezence izvajalcev ter primernost izvajalcev za televizijsko nastopanje in medijsko pojavnost.

Izbor in odločitve predizborne komisije so sprejete na podlagi soglasja vseh njenih članov. Predizborna komisija je k sodelovanju povabila 29 izvajalcev/avtorjev, v enakovredno poslušanje in izbor pa je komisija sprejela tudi 42 skladb nepovabljenih izvajalcev/avtorjev.

Izbrani izvajalci za nastop na izboru EMA 2014 so (po abecednem vrstnem redu):

* BILBI
* MUFF
* NERMIN PUŠKAR in SAMUEL LUCAS
* NUDE
* OMAR NABER
* RUDI BUČAR in ELEVATORS
* TINKARA KOVAČ

Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2014 lahko spremljate na uradni Facebook in Twitterstrani ter na Youtube kanalu. Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2014 pa lahko spremljate na uradni spletni strani Eurovision Song Contest.

BILBI v hebrejščini pomeni Pika Nogavička – najbolj znana junakinja švedske otroške pisateljice Astrid Lindgren. Pogumno, samostojno in odločno dekle, ki jo odlikujeta neverjetna moč in prav poseben pogled na svet odraslih. Bilbi, ki je nekakšen alter ego Maje Pihler Stermecki, je nadarjena, izobražena avtorica, pevka in igralka, ki si je v mnogih letih nastopanja po nemško govorečih odrih in v muzikalih nabrala ogromno izkušenj. V sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Gregorjem Stermeckim, je Bilbi ustvarila glasbeni projekt, ki je pravi pisan kalejdoskop življenjskih zgodb, začinjenih z zdravo mero humorja, tragike in samokritičnosti. Njene pesmi zaznamujeta iskren, pripovedni slog in izvirnost jezikovnega izražanja. Z njimi nam predstavlja svet, kot ga vidi Bilbi – poln barv, topline in življenja. Hvala za vijolice, Kaj pa ti?, Iskrice in Ko tvoja sem še bla, so le nekateri izmed koščkov mozaika Bilbinega sveta. Videospot njene največje uspešnice 'Hvala za vijolice' beleži že več kot milijon ogledov na spletnem portalu Youtube, njena debitantska plošča Drobne Slike, pa je požela pohvale stroke in kritikov. Na festivalu Slovenska popevka v letu 2011 sta z Gregorjem prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo (skladba Drobne slike), leto kasneje, pa sta na festivalu EMA s skladbo Konichiwa zasedla drugo mesto. Pod aranžersko in dirigentsko taktirko Tadeja Tomšiča so Drobne slike dobile tudi Big Band preobleko v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija. Trenutno s svojim bendom Direktorji (Peter Dekleva, Luka H. Gaiser, Davor Klarič, Urban Krč) pripravlja drugi studijski album Toskana. Gre za zanimivo nadaljevanje prvenca, tako v glasbenem kot v čustvenem smislu. Obeta se »rock & roll« zgodba z močnimi sporočili. (Foto: Ramaida Osim)
MUFF je glasbena skupina, ki je je nastala leta 2011 na pobudo kitarista Tadeja Koširja, producenta Anžeta Kacafure in pevke Senidah. Med skupnim ustvarjanjem za druge izvajalce se je porodila želja po svoji skupini in raziskovanju lastne glasbene identitete. Glasbeni sestav tvorijo še klaviaturist Miha Gorše, basist Grega Robič in bobnar Dorian Granda. Čeprav je skupina na glasbeni sceni prisotna le kratek čas, njen doprinos ni zanemarljiv. Lansko leto je bila njihova skladba "Naj sije v očeh" proglašena za najbolj predvajano slovensko skladbo leta 2012. Poleg te pesmi so izdali še štiri single "Ti daješ", "Povej mi", "Tvoje moje" in "Nov dan” in vsak od njih je bil deležen radijske in javne pozornosti. Fantje in punca imajo za seboj že pestro število koncertov in zase pravijo,da najbolj pridejo do izraza prav takrat, ko nastopajo v živo. (Foto: Žiga Mihelčič)
NERMIN PUŠKAR je skladatelj, avtor besedil, kitarist in izvajalec z mednarodno kariero. Že kot mlad vokalist je nastopal na Broadwayu v muzikalu Circle in kasneje v projektih klasične glasbe z Sarajevsko filharmonijo. Nermin je avtor številnih uspešnic, ki jih izvajajo Tony Cetinski, Nina Pušlar, Neisha, Samuel Lucas in drugi, posnel pa je tudi tri samostojne plošče. Njegove skladbe so bile uporabljene tudi slovenskem filmu Hvala za Sunderland v režiji Slobodana Maksimovića. Na Pesmi Evrovizije 2011 v Düsseldorfu je nastopil kot del ekipe Bosne in Hercegovine. Verjame v magično moč glasbe. SAMUEL LUCAS je vokalist in instrumentalist, ki mu takoj za njegovima hčerama Dajano in Arijano, glasba pomeni vse. Z glasbo se je začel ukvarjati pri svojih dvajsetih letih, ko je odšel v tujino, kjer si je s trdim delom nabiral glasbeno znanje in izkušnje. Slovenskemu občinstvu se je prvič predstavil pred petimi leti, od takrat je že posnel svojo zgoščenko in nekaj singlov. Za seboj ima ogromno glasbenih nastopov, sodeloval je že s številnimi glasbeniki, tako doma kot v tujini. Glasba je njegovo življenje in zato verjame, da bo s petjem in glasbo na odrih še vrsto let navduševal svoje občinstvo. (Foto: Aljoša Rebolj)
NUDE, ustanovljeni leta 1993, so eden od najbolj priljubljenih slovenskih pop-rock zasedb zadnjih dveh desetletij. Petčlansko, klasično rock zasedbo odlikuje močan opus šestih avtorskih albumov, treh kompilacij, vključno z »live« albumom in številnimi izdajami na drugih kompilacijah. Nastopali so v glavnem v Sloveniji, a tudi v sosednjih državah, v Avstriji in na Hrvaškem. Leta 2013 so izdali tri single, ki so se vzpeli na lestvico 2. programa Radia Slovenija, Vala 202, kot tudi na druge. Priredba »Dan ljubezni« in balada »Še ima te rad« sta dosegli 1. mesto. Stalno so prisotni med 10 najbolj predvajanih izvajalcev v Sloveniji in veljajo za eno izmed najbolj iskanih in energičnih živih skupin. V letu 2013 so izvedli dva koncerta s simfoničnim orkestrom, v svojem rojstnem mestu Celje in v Križankah, ki je eden izmed najbolj uglednih koncertnih prizorišč v državi. V Križankah so Nude gostili 180 nastopajočih, pevski zbor, plesno skupino in več uspešnih gostov. Njihov zadnji album Vzpon LCD generacije – Analogna ljubezen, je del trilogije in pričakujejo še dva dela. Posneli so več kot 20 videov, več televizijskih koncertov na različnih nacionalnih in kabelskih televizijah. V letu 2000 so prejeli viktorja za glasbenega izvajalca, prejeli so tudi zlato in dve srebrni plošči. (Foto: Arhiv Nude)
OMAR NABER – Od leta 2004, ko je zmagal na tekmovanju Bitka talentov na Televiziji Slovenija, je stalnica slovenske glasbene scene. Z vokalom in pojavo je večkrat zaznamoval tudi izbore EMA, vedno pustil dober vtis, pesmi, s katerimi je nastopal, pa so postale uspešnice. Prva skladba »Vse, kar si želiš« je bil najbolj prodajan singel leta 2005. V zelo kratkem času je postal najstniški idol, za svojega pa so ga vzeli tudi starejši poslušalci. Po odličnem nastopu na Evroviziji, ko je RTV Slovenija zastopal s pesmijo »Stop«, je sledil prvenec, album Omar, ki je bil najbolj prodajan album leta 2005. Ob razprodanih koncertnih dvoranah in izjemno uspešnih skladbah, ko se je vse bolj uveljavljal tudi kot avtor, je nastajal drugi album Kareem, izšel je leta 2007. Tudi drugi album je ponovil uspeh prvenca, na radijskih valovih pa je bil Omar stalen gost. Leta 2008 je s swingovsko obarvano pesmijo »Sanjam« presenetil na podelitvi Viktorjev, leta 2009 na EMI s kasnejšo uspešnico »I still carry on«, dve leti kasneje je pesem z EME 2011, »Bistvo skrito je očem«, postala ena izmed najbolje predvajanih v Sloveniji. Vmes je nastopil na Slovenski popevki, z glasom in stasom osvajal London, igral na njihovi podzemni in celo podpisal pogodbo z angleškim agentom. Počasi so začele nastajati nove skladbe, novi album pa je tik pred izidom. Nekatere pesmi, ki bodo na omenjenem albumu, so bile že predstavljene, bile so zelo dobro sprejete pri poslušalcih, zato že vsi nestrpno pričakujejo novi album. Novi album bo izšel v kratkem, takoj po izboru EMA 2014, saj bo Omar na tem izboru nastopil z avtorsko »I won't give up« in kot pravi, se ne bo vdal, zato računa na zmago. (Foto: Vladimir Druškovič)
RUDI BUČAR – Glasbena pot Rudija Bučarja sega v osnovnošolsko obdobje, ko je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo je izdal glasbeni prvenec, »Zemljin krik«, že kmalu zatem pa je z rokovske poti zavil na neko drugo, intimnejšo. Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, je začel spoznavati glasbene odtise časa v rojstni Istri. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki so doživeli novo rojstvo v Rudijevem prvem samostojnem albumu, Kapotu (2003, ZKP RTVS). Z njim je slovenski (in mednarodni) javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik, zato album ni ostal neopažen. Kritiki, še bolj pa široka publika, so ga sprejeli odprtih rok. Tedaj se je med sodobne primorske legende uvrstila zgodba o tem, kako hitro so pohajale nove in nove naklade tega albuma, ki je bržčas tudi zato danes obvezni inventar vsake prave primorske družine. Rudijevo etnomuzikološko udejstvovanje ni zastalo na tej točki, z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom (2007, Dallas Records), je istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom. Bil je spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke Gotar (2007, Helsinki), za vozovnico na Evrovizijo se je potegoval v duetu z Alyo (2009). Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti, v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012). Bil je tudi del multimedijskega projekta Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju, ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008). Posebno poglavje v Rudijevem ustvarjalnem opusu pa se je začelo z zasedbo Istrabend, ki nastane leta 2011. V njej sta se ob Rudiju (z)našla dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Sodelovanje je konec leta 2012 rodilo Rudijev tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. Izšel je pri založbi Celinka. Na izbora EMA 2014 bo nastopil s skupino Elevators. (Foto: Arhiv Rudi Bučar in Elevators)
TINKARA KOVAČ – je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, producentka in avtorica glasbe in besedil. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi singel, »Veter z juga«, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa), eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji (EMI) in za Hrvaški (Dallas), in en singel (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno Best Of kompilacijo. Leta 2012 je izdala (Dallas) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb.V petnajstih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade (prva nagrada na festivalu Melodije morja in sonca 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada slovenskem predizboru za Pesem Evrovizije leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003 …).S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je v teh letih odigrala več kot 800 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša svetovna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza, Dana Laveryja, Massima Bubolo, Bungara in Paula Millnsa.V januarju 2013 je v svoji Založbi NAI izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom "Zazibanke". V juniju je postala predsednica Društva Vilenica, 6. julija istega leta je nastopila na 33. festivalu Melodij morja in sonca s skladbo »Mars in Venera«, ki jo je napisala skupaj z Gabrom Radojevičem in Leo Sirk. Prejela je nagrado za najboljšo izvedbo in glavno nagrado festivala. (Foto: Andraž Blaznik)