Slovenski predstavnik na jubilejni 60. Pesmi Evrovizije bo izbran po dveh krogih glasovanja na izboru EMA 2015 v soboto, 28. februarja. Foto:
Slovenski predstavnik na jubilejni 60. Pesmi Evrovizije bo izbran po dveh krogih glasovanja na izboru EMA 2015 v soboto, 28. februarja. Foto:

Izbor EMA 2015 bo v soboto, 28. februarja, 2015 ob 20.00 z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija.

Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, ob predhodnem soglasju direktorja Televizije Slovenija, imenoval in potrdil generalni direktor RTV Slovenija so sestavljali:

- Darja Švajger (pevka, profesorica solo petja, slovenska evrovizijska predstavnica 1995 in 1999),
- Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog),
- Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015, TV Slovenija) in
- Jernej Vene (glasbeni urednik, Val 202).

Izmed 145 prijavljenih na javni razpis in s povabilom avtorjem/izvajalcem, je strokovna komisija izbrala osem izvajalcev (zapisani v abecednem vrstnem redu imen):
1. Alya in Neno Belan
2.Clemens
3. I.C.E.
4. Jana Šušteršič
5. Maraaya
6. Martina Majerle
7. Rudi Bučar
8. Tim Kores – Kori

EMA 2015
Kateri izvajalec si bo pridobil vstopnico za nastop na jubilejni Pesmi Evrovizije, bo znano po dveh krogih glasovanja na izboru EMA 2015. V prvem krogu bo tričlanska strokovna žirija izmed osmih izbrala dve najboljši pesmi, ki se bosta uvrstili v t. i. superfinale. V drugem krogu se bosta obe superfinalni pesmi še enkrat predstavili. Zmagovalca, predstavnika RTV Slovenija na 60. izboru Pesmi Evrovizije, bodo določili gledalci s telefonskim glasovanjem. Način glasovanja bo enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato na Pesmi Evrovizije osvojila najvišjo uvrstitev Slovenije v zadnjih enajstih letih.

Pesem Evrovizije 2015
Letošnji izbor Pesmi Evrovizije bo med 19. in 23. majem na avstrijskem Dunaju. Vse tri evrovizijske večere, dva predizbora in veliki finale, bomo prenašali v programih Televizije Slovenija. TV Slovenija bo prav tako sodelovala pri velikem jubilejnem koncertu ob obletnici Pesmi Evrovizije, ki ga pripravlja britanski BBC. Pravi spektakel, poln nostalgije, bomo predvajali v 'evrovizijskem' tednu.

Dogajanje povezano z izborom EMA 2015 lahko spremljate tudi na družabnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (profil emaevrovizija).

Izbor EMA 2015 bo v soboto, 28. februarja, 2015 ob 20.00 z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija.

Alya bo nastopila z Nenom Belanom (foto: Žiga Culiberg)
Neno Belan bo zapel skupaj z Alyo (foto: osebni arhiv)
Clemens (foto: osebni arhiv)
I.C.E. (foto: osebni arhiv)
Jana Šušteršič (foto: osebni arhiv)
Maraaya (foto: osebni arhiv)
Martina Majerle (foto: osebni arhiv)
Rudi Bučar (foto: osebni arhiv)
Tim Kores - Kori (foto: osebni arhiv)