Skozi finale izbora EMA freš vas bodo popeljali Eva Boto, Melani Mekicar in Arne. Foto: Adrian Pregelj
Skozi finale izbora EMA freš vas bodo popeljali Eva Boto, Melani Mekicar in Arne. Foto: Adrian Pregelj

Štirinajsterica se bo v finalni TV-oddaji EMA freš predstavila v naslednjem vrstnem redu: Mia Vučković, De Liri, Jon Vitezič, INA, Marijan & Špela, Stela Sofia, Leya Leanne, Nika S., Katja Kos, Jaka Hliš, Anja Vodošek, Emma, LPS in LUMA.


IzvajalecNaslovAvtorji (glasba / besedilo / aranžma)
1.MIA VUČKOVIĆ TELENOVELAAleksandar Ignjatić – Coa, Senad Smajlović (die Rich) / Aleksandar Ignjatić – Coa / Aleksandar Ignjatić – Coa, Luka Radojlović – Rodah
2.DE LIRI OBSTAJAMZala Kores, Julija Veleski, Žan Serčič / Zala Kores, Žan Serčič / Julija Veleski, Žan Serčič
3.JON VITEZIČ JESUS STYLEJon Vitezič / Jon Vitezič / Peter Dekleva
4.INA MOJ DOPAMINMatic Mlakar, Jure Skaza / Ina Olup, Jure Skaza / Matic Mlakar
5.MARIJAN & ŠPELA I AM SO IN LOVEMarijan Novak
6.STELA SOFIATU IN ZDAJStela Sofia, Žan Serčič / Žan Serčič / Žan Serčič
7.LEYA LEANNE NAKEDLeya Leanne, Shawn Myers, Jonas Gladnikoff / Shawn Myers / Leya Leanne, Jonas Gladnikoff
8.NIKA S. POČAKAJ MEMartin Lunder, Nace Jordan / Martin Lunder / Nace Jordan
9.KATJA KOS DEADLY FLOWERKatja Kos / Katja Kos / Katja Kos, Mario Babojelić
10.JAKA HLIŠ SVOJE SREČE KROJAČJaka Hliš / Jaka Hliš / Alex Volasko, Jaka Hliš
11.ANJA VODOŠEK MANIACRaay / Anej Piletič / Raay Music
12.EMMA MOJA SREČANeisha / Neisha / Neisha, Dejan Radičević
13.LPS DISKOFilip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek / Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek / Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, Jakob Korošec
14.LUMA ALL INLucija Harum, Martin Vogrin / Lucija Harum, Martin Vogrin, Vid Turica / Martin Vogrin, Vid Turica

Eva, Arne in Melani vas bodo popeljali skozi finale izbora EMA freš

Ob Melani Mekicar, ki se je že uveljavila kot TV-voditeljica priljubljene zabavno-glasbene oddaje V petek zvečer, se bosta Eva Boto in Arne v finalni TV-oddaji EMA freš prvič predstavila v voditeljski vlogi.

»Izbora EMA freš se veselim, ker sem tudi sama na podoben način začela svojo glasbeno pot. In nekako kar podoživljam leti 2011 in 2012, ko smo imeli Misijo Evrovizija. Vesela sem in hkrati pozitivno presenečena, da imamo toliko talentiranih mladih glasbenikov, ki se želijo predstaviti. Tako da se nasploh ni bati za dober glasbeni podmladek,« se finala Eme freš veseli Eva Boto.

»Skozi sodelovanje na projektu sem se že do sedaj naučil ogromno, pa zares sploh še nismo začeli. Komaj čakam, da iz zakulisja vidim, kako poteka snemanje. To bo moj prvi televizijski nastop in vesel sem, da se bom na ekranih prvič pojavil v družbi dveh lepotičk. Seveda pričakujem tudi, da me bodo po tej oddaji ljudje na cesti ustavljali in prosili za avtogram ali vsaj fotografijo. Slava, prihajam!« napoveduje Arne.

»EMA freš bo moja prva izkušnja z vodenjem glasbenega festivala, kot tudi z vodenjem v živo. Posebna pa je ravno zato, ker je to tudi prva večja televizijska izkušnja za mnoge nastopajoče glasbenike. Mislim, da bo to eden izmed prelomnih dogodkov v njihovih glasbenih karierah, sploh za tiste štiri srečneže, ki se bodo uvrstili na veliko Emo. Zelo se veselim tudi stati ob boku z Evo in Arnejem. Mislim, da se bomo super zabavali in upam, da to igrivost prenesli tudi na gledalce. No, pa tudi na kakšne tekmovalce, da ne bodo preveč nervozni,« še dodaja Melani Mekicar.

En finalni večer namesto dveh
Zaradi programsko-produkcijskih omejitev, s katerimi se na Televiziji Slovenija soočajo zaradi vnovičnega povečanega širjenja covida-19, je Razvedrilni program v sodelovanju z vodstvom RTV Slovenija sprejel odločitev, da finalno TV-oddajo EMA freš izpelje v enem večeru, in sicer v petek, 28. januarja, ob 20. uri s prenosom na TV SLO 1. Število zmagovalcev izbora EMA freš ostaja nespremenjeno. Štirje tekmovalci, dva po mnenju občinstva (izbrana prek telefonskega glasovanja) in dva po izboru strokovne žirije, se bodo pridružili 16 uveljavljenim izvajalcem v dveh predizborih Eme 2022.

Finalisti izbora EMA freš. Foto: EMA
Finalisti izbora EMA freš. Foto: EMA

Po Emi freš trije večeri Eme 2022
Po finalnem TV-izboru EMA freš sledijo trije sobotni večeri namenjeni izboru slovenskega predstavnika za tekmovanju za Pesem Evrovizije 2022. V dveh predizborih Eme 2022, ki bosta 5. in 12. februarja, bomo slišali 20 tekmovalnih skladb, 16 uveljavljenih glasbenikov in 4 zmagovalcev Eme freš.

Iz vsakega predizbora se v finalni izbor uvrsti šest skladb (tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju žirije). V finalnem izboru, ki bo v soboto, 19. februarja, se bo tako predstavilo 12 skladb. Zmagovalna skladba bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50-50.

Gostitelja vseh treh večerov bosta voditeljica Melani Mekicar in pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin. Prenosi vseh treh večerov bodo ob 20.20 na TV SLO 1


Mia Vučković. Foto: Osebni arhiv
Mia Vučković. Foto: Osebni arhiv

Mia Vučković
Mia Vučković je navdušenje nad glasbo kazala že od malih nog. V času osnovne šole se je priključila pevskemu zboru, obiskovala je tudi solopetje v glasbeni šoli – program za muzikal. Tam se je večkrat izkazala v glavni vlogi. V srednješolskih letih je naredila korak naprej in poleg šolskih stopila še na malo večje odre. Med njimi sta nastopa v Ljubljani na Restart Touru in Balkan Wavu, kjer je kot predskupina ogrela občinstvo za velike zvezde balkanskih odrov. Ima še veliko ciljev in eden izmed teh je tudi predstavitev svoje prve pesmi – z naslovom Telenovela – na Emi Freš 2022.

De Liri. Foto: Christian Fluher
De Liri. Foto: Christian Fluher

De Liri
Duo De Liri sestavljata glavna vokalistka Zala Kores in harfistka Julija Bratec Veleski. Svojo skupno glasbeno pot sta začeli že v osnovni šoli, kjer sta obe peli v pevskem zboru Carmina Slovenica, vendar so se njune poti po začetku srednje šole razšle. Kot duet sta začeli delovati pred tremi leti. Njun cilj je ustvarjanje avtorske glasbe, zato sta letos to začeli tudi uresničevati. Pri ustvarjanju pesmi se dopolnjujeta, tako z besedilom kot z melodijo. Obstajam je njuna prva avtorska pesem.

Jon Vitezič. Foto: Osebni arhiv
Jon Vitezič. Foto: Osebni arhiv

Jon Vitezič
Jon Vitezič je 18-letni avtor, kitarist in pevec iz Ljubljane. Do svojega 16. leta je spisal 30 pesmi, 12 jih je uvrstil na svoj prvenec, ki ga je posnel s producentom Petro Deklevo. V letu 2021 je podpisal izvajalsko in založniško pogodbo z založbo Nika records, ki ga je podprla na samostojni glasbeni poti. Pred kratkim je izdal svoj prvi singel in videospot za skladbo Utrip. V letu 2022 boste lahko slišali kar nekaj novih singlov v slovenščini in angleščini, v drugi polovici leta pa lahko pričakujete izid prvega samostojnega albuma. Na koncertih se Jon Vitezič predstavlja sam in na zanimiv način s pomočjo pedala »looper« interpretira svoje pesmi.

INA. Foto: Osebni arhiv
INA. Foto: Osebni arhiv

INA
Ina se s petjem ukvarja že od otroštva, saj že od nekdaj goji ljubezen do najrazličnejših glasbenih žanrov. V zgodnjih mladostniških letih je odkrila tudi strast do pisane besede in poezije, ki jo tudi danes vključuje v svoje glasbeno ustvarjanje. V letu 2018 je poleg popglasbe zaplavala še v druge glasbene zvrsti in začela prepevati v rockovski skupini, kjer si je pridobila »odrsko kilometrino« in izkušnje. Že nekaj let pod mentorstvom vokalnega učitelja izpopolnjuje svojo vokalno tehniko in odkriva svoj glas. V letu 2021 se je ob svoji ljubezni do rocka in skupine odločila, da se poda še na samostojno glasbeno pot, skozi katero odkriva svojo drugo plat. Kot finalistka tekmovanja Slovenska nota se je predstavila s svojo prvo avtorsko pesmijo Samo midva, s katero je v finalu dosegla 2. mesto po mnenju strokovne komisije, in na tekmovanju Malta Golden Voices dosegla 3. mesto v svoji kategoriji. Pri ustvarjanju avtorske glasbe sodeluje z Maticem Mlakarjem in Juretom Skazo, ki sta poznana kot avtorja zmagovalne pesmi Eme freš 2020.

Marijan & Špela. Foto: Osebni arhiv
Marijan & Špela. Foto: Osebni arhiv

Marijan & Špela
Marijan Novak je svojo glasbeno pot začel pri 14 letih z diatonično harmoniko. Po končani gimnaziji ga je pot vodila na ljubljanski Konservatorij za glasbo, kjer se je štiri leta posvečal klavirski harmoniki, zadnji dve pa tudi petju. Trenutno v Celovcu na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik v razredu prof. Caroline de Rooij študira džezovsko petje. Špela Velikanje je svojo glasbeno pot začela v osnovnošolskem pevskem zboru. Prvo formalno glasbeno izobrazbo pa je pridobila v Glasbeni šoli Idrija, kjer je obiskovala ure klavirja, petje pa jo ljubiteljsko tako rekoč spremlja že vse življenje. Poleg glasbe pa je pet let tekmovalno zastopala barve idrijskega plesnega kluba, s katerim je osvojila kar nekaj zavidljivih rezultatov. Pozneje je bila v srednji šoli tudi članica šolskega pevskega zbora. Skupaj so nastopali na različnih prireditvah, med drugim tudi na koncertu v Parizu, kjer so nastopali skupaj s tamkajšnjim nacionalnim radijskim zborom. Pred kratkim pa je svoje avtorske ideje začela realizirati v idrijskem studiu Rudnix, kjer sodeluje s svojimi glasbenimi kolegi.

Stela Sofia. Foto: David Klobasa
Stela Sofia. Foto: David Klobasa

Stela Sofia
Stela Sofia poje od svojega osmega leta. Nastopila je že na več odrih, med drugim tudi na festivalu v Srbiji in Makedoniji. Skupaj s producentom in avtorjem Žanom Serčičem je januarja 2020 posnela svojo prvo pesem, Sita Sem. Sodelovanje sta nadgradila z istoimenskim albumom, ki bo izšel predvidoma prihodnje leto. Zraven petja igra tudi klavir in ukulele, ukvarja pa se tudi s plesom.

Leya Leanne. Foto: Žan Pevec
Leya Leanne. Foto: Žan Pevec

Leya Leanne
Leya Leanne od malih nog obožuje glasbo. Kot majhna deklica je s petjem nastopila na različnih prireditvah, zato je že takrat vedela, da je to nekaj, kar želi početi v življenju. Svojo pot kot avtorica in izvajalka je začela v osnovni šoli. Svojo prvo izdano pesem z naslovom Ritm v srce je napisala leta 2016. Maja 2017 je napisala besedilo in upesnitev pesmi za glasbenika in pevca Žana Serčiča z naslovom Tebe ne dam, ki sta jo februarja 2019 izdala kot duet. Zadnja izdana avtorska pesem z naslovom Sede je bila ustvarjena in izdana leta 2020 v sodelovanju z Ervinom Tršeličem. Trenutno ustvarja veliko novih pesmi, ki bodo izšle na njenem prvem EP-ju v letu 2022.

Nika S. Foto: Tjaša Završnik
Nika S. Foto: Tjaša Završnik

Nika S.
Nika S. se z glasbo ukvarja že od malih nog. Svoje pevski talent je začela uriti že v prvem razredu v šolskem in cerkvenem pevskem zboru, petje v zborih pa je nadaljevala tudi v srednji šoli in na fakulteti. Vrsto let se je učila zborovskega petja, decembra 2019 pa se je vpisala k uram petja pri Nataši Zamida. Trenutno njen glas uri Željka Predojević Korošec. Že od leta 2012 kot backvokalistka sodeluje s kočevskim kantavtorjem Romanom Zupančičem. Je tudi članica dueta Nika Et Nejc, kjer partner prispeva avtorske melodije, Nika pa jim doda besedilo. V času sodelovanja sta izdala tri avtorske skladbe, najbolj odmevna pa je Zgodbo piševa, ki sta jo po tekmovanju Glas mladih v Črnomlju posnela prek založbe Nika Records in jo oplemenitila tudi z videospotom.

Katja Kos. Foto: Osebni arhiv
Katja Kos. Foto: Osebni arhiv

Katja Kos
Katja Kos je 18-letnica iz Ljubljane, ki se že 13 let ukvarja z glasbo. Leta 2018 je končala višjo glasbeno šolo klavirja. Že kar nekaj let piše avtorske pesmi, uči pa se tudi glasbenega produciranja. Leta 2021 se je udeležila tekmovanja Slovenska nota, kjer se je uvrstila v finale in s svojo avtorsko pesmijo Padam, za katero je tudi sama posnela aranžma, osvojila 6. mesto.

Jaka Hliš. Foto: Osebni arhiv
Jaka Hliš. Foto: Osebni arhiv

Jaka Hliš
Jaka Hliš je kitarist in pevec, ki se je javnosti predstavil kot kantavtor maja 2021 s svojim prvencem Le v mislih. Glasba ga spremlja, odkar ve zase, in zanj predstavlja pravo barvno paleto komunikacijskih sredstev, v katere zakoplje občutke zgodb, ki jih vsakemu izmed nas piše življenje na svojstven in raznolik način. Jaka sam sebe imenuje civilizirani divjak. Je ubijalec stereotipov, ki ne obsoja na podlagi govoric, in dodaja, da ga ni strah, kaj drugi mislijo, saj je spoštovanje drug drugega ključno. Brez zadržkov pove, da ne glede na to, kaj, koliko in kako delaš, se vedno najdejo ljudje, ki v tebi vidijo negativno. Reče jim nergači. In dodaja, da je v vsakem trenutku in z vsako besedo treba biti pozoren, da se v tej vlogi ne znajdemo sami.

Anja Vodošek. Foto: Osebni arhiv
Anja Vodošek. Foto: Osebni arhiv

Anja Vodošek
Anja Vodošek je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani, smer klavir. Udeležuje se številnih mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer je prejela štiri zlata, štiri srebrna in tri bronasta priznanja. Udeležila se je tudi spletnega klavirskega tekmovanja Grand Prize Virtuoso, kjer je prejela zlato nagrado in povabilo na slavnostni koncert v London. Petje jo spremlja že od mladosti, resneje pa se je z njim začela ukvarjati pred šestimi leti. Leta 2017 je na tekmovanju Singer Stage na Malti prejela glavno nagrado – Grand Prix. Na mednarodnem tekmovanju na Bledu, Bled Golden Microphone, pa je leta 2018 prejela nagrado za najboljšo slovensko pevko. Prav tako se je istega leta udeležila mednarodnega pevskega tekmovanja v Makedoniji, kjer je prejela drugo nagrado. Letos se je udeležila šova Slovenija ima talent in se uvrstila v polfinale.

Emma. Foto: Neisha
Emma. Foto: Neisha

Emma
Emma se že dalj časa uči petja pri mentorici Neishi, s katero skupaj ustvarjata tudi glasbo. Posneli sta že kar nekaj priredb, na Emi Freš pa se predstavlja s čisto prvo solistično skladbo, kar je tudi prvi večji korak v njeni glasbeni karieri. Prizna, da je zanj potrebovala veliko poguma in podpore. Želi si, da bi dobro izkoristila to priložnost in da bo njena pesem prepričala občinstvo.

LPS. Foto: Janja Šolinc
LPS. Foto: Janja Šolinc

LPS
Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

LUMA. Foto: Jaka Teršek
LUMA. Foto: Jaka Teršek

LUMA
LUMA je novonastali duet, ki ga sestavljata Lucija Harum in Martin Vogrin. V Ljubljano priseljena Štajerca sta se pred približno enim letom podala na pot raziskovanja, kam ju lahko za štirimi stenami pripelje njuna ustvarjalnost, če imata na voljo glas, glasbila in prenosni računalnik. Letos poleti sta izdala debitantski singel Promises, v novembru pa se mu je pridružil še drugi, z naslovom Poco a Poco. Pri eksperimentiranju ju povezuje skupna ljubezen do mešanja različnih slogov popa in alternativne glasbe, njune skladbe pa kljub raznolikosti vežejo moderni produkcijski pristopi in Lucijin nežen vokal. Zvočni spekter njune glasbe se razteza od klasičnih zvokov saksofona in kitare do modernih, sintetičnih, nizkofrekvenčnih zvokov, uravnoteženih z mehkim petjem ali parlandom. Lucijina besedila izhajajo iz medosebnih odnosov in introspekcije. Črpa iz vsega, kar se dogaja okoli nje, s tem da skuša gledati svet na mikroravni, zanimajo pa jo predvsem človek kot tak in njegova osebna izkustva, pri tem pa ji rad pomaga tudi Martin, sicer študent psihologije. Ljubezen do glasbe jima je skupna že iz otroštva, oba sta tudi končala nižjo glasbeno šolo, Martin iz kitare, Lucija pa iz violine. Lucija je svojo pot nadaljevala na AGRFT-ju, kjer je diplomirala iz dramske igre, trenutno pa zaključuje magisterij iz gledališkega petja. Gledališče pa ni tuje niti Martinu, ki ustvarja glasbo za gledališke predstave.