Dobrodelnost nas povezuje s skupnim ciljem: zanetiti iskro upanja in ustvariti boljši svet za tiste, ki so v stiski. Še toliko bolj, če so med njimi otroci in mladostniki. Televizija Slovenija bo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije tudi letos od 11. do 17. decembra organizirala dobrodelni teden Eno srce. Dobrodelni akciji se letos pridružuje devet oddaj Televizije Slovenija. Zbrana sredstva bodo namenjena otrokom in mladostnikom ter njihovim družinam v stiski.

»Slovenija je že neštetokrat dokazala, da zna in zmore stopiti skupaj, ko je treba zaščiti najbolj ranljive. Vedno znova me navdušuje pripravljenost na nesebično pomoč in solidarnost. Tudi zato Televizija Slovenija v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije z veseljem organizira teden dobrodelnosti Eno srce, kjer bomo zbirali sredstva za otroke, mladostnike in družine v stiski. Veliko je zgodb, ki nas pretresejo in v nas zbudijo željo po ukrepanju, in veseli smo vsakokrat, ko lahko vsaj malo pripomoremo k temu, da so takšne zgodbe kanček lepše,« je povedala direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat.

Socialno-humanitarni program ZPMS Eno srce združuje sedem različnih skladov (Pomoč družinam, Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad, Športnik sem, Glasbenik sem, Polna šolska torba, Sklad dedek Mraz), s katerimi pomagajo otrokom, mladostnikom in njihovim družinam za različne namene.

»Po dolgi bolezni sta osnovnošolca izgubila očeta, žena pa moža, za katerega je skoraj dve leti sama skrbela, tudi ko je bil nepokreten in je ostal doma v paliativni oskrbi. Ker je imela družina kredite, je za plačilo morala najti še dodatno delo, saj z minimalno plačo ni šlo. Svojima otrokoma je želela omogočiti čim lepše otroštvo, pri tem pa je pozabila na svoje zdravje, ki je ob skrbi za moža in otroka, redni zaposlitvi in priložnostnih delih začelo pešati. To je zgodba le ene izmed družin, ki jim bomo s sredstvi, zbranimi v dobrodelnem tednu, pomagali prebroditi hude stiske, v katerih so se znašli,« je dejala generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna in poudarila, da ima dobrodelni teden, ki ga soustvarjamo z uredniki oddaj RTV Slovenija, prav poseben pomen, saj v prazničnem decembru prinaša kanček veselja in upanja na lepši jutri tja, kjer ga res primanjkuje. »Ko pomagamo družini, otrokom tlakujemo pot v boljše življenje. Hvala, RTV Slovenija, da nas pri tem podpirate. Skupaj smo ENO SRCE in eno srce osreči oba, tistega, ki prejme, in tistega, ki da.«

Televizija Slovenija bo v oddajah, ki bodo zbirale sredstva, med drugim predstavila tudi različna področja, na katerih ZPMS pomaga socialno ranljivim skupinam. Dobrodelni projekt in poziv k zbiranju sredstev bosta predstavljena v tedenski informativni oddaji Tednik (11. decembra ob 20.00 na TV SLO 1) in v jutranji oddaji Dobro jutro, v dobrodelnem kvizu Vem! (14. decembra ob 18.20 na TV SLO 1) in kvizu Joker (16. decembra ob 20.00 na TV SLO 1), v oddajah otroškega in mladinskega programa Krompir (16. decembra 2023 ob 9.00 na TV SLO 1) in Male sive celice (16. decembra ob 9.40 na TV SLO 1), v satirični oddaji Kaj dogaja? (16. decembra ob 21.00 na TV SLO 1) in glasbeni oddaji 33/45 (16. decembra ob 22.00 na TV SLO 2). Dobrodelni teden pa se bo končal z Nedeljskim popoldnevom (17. decembra ob 17.20 na TV SLO 1).

Zbrani znesek bomo objavili v oddajah Televizije Slovenija.

DOBRO JUTRO

Oddaja Dobro jutro bo opozarjala na teden dobrodelnosti in predstavila projekte, ki jih vodi ZPMS. Projektu se pridružujejo z veseljem, saj je Slovenija že neštetokrat pokazala, da nas dobrodelnost povezuje.

TEDNIK

V oddaji Tednik, ki bo predvajana na prvem programu Televizije Slovenija 11. decembra ob 20.00, bodo predstavili zgodbe mladih športnikov, ki brez pomoči Zveze prijateljev mladine Slovenije ne bi mogli razvijati svojih športnih darov in obiskovati treningov, saj jih njihovi starši ne morejo plačati. Zveza prijateljev mladine Slovenije s svojimi dobrodelnimi skladi že vrsto let pomaga številnim otrokom s socialnega roba.

VEM!

V dobrodelnem Vem!, ki bo na sporedu 14. decembra, bodo odgovore na vprašanja in rešitve križank iskali Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, Dušan Jager iz Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje in Jakob Jurca Sinkovič, slovenski predstavnik v Evropskem svetu otrok in predstavnik otrok v Svetu Republike Slovenije za otroke in družino. Gledalce bomo prosili za pomoč mamici, ki je po smrti partnerja ostala sama z dvema osnovnošolcema in neodplačanimi krediti. Njena žalostna zgodba je samo ena izmed tistih, ki jih vsak dan dobiva Zveza prijateljev mladine Slovenije in za katere se zbira pomoč v socialno-humanitarnem programu Eno srce.

JOKER

V kvizu Joker so se z veseljem pridružili dobrodelnemu tednu, ker verjamejo, da lahko gledalci vsaj za silo olajšajo številne stiske otrok. Kot bo v oddaji omenil Mario, je stisk nešteto, a prav gledalci lahko to dolgo vrsto žalosti vsaj malo skrajšajo. Gledalci Jokerja so se že velikokrat izkazali za sočutne, koristne, z razvitim empatičnim odnosom do sočloveka, zato verjamemo, da se bodo tudi tokrat v velikem številu odzvali na klic na pomoč.

KROMPIR

Tudi v otroški in mladinski oddaji Krompir se bodo pridružili sodelovanju v dobrodelnem tednu TV Slovenija, v sklopu katerega bodo zbirali sredstva za sklade socialno-humanitarnega programa Eno srce. Gaja in Klemen bosta s svojimi gosti poskrbela, da nihče ne bo sam in da bo Krompir v soboto, 16. decembra 2023, eno samo prijetno druženje; to bo tudi tema oddaje.

MALE SIVE CELICE

Dobrodelnemu tednu se pridružujejo tudi bistre glave iz oddaje Male sive celice, ki bodo na sporedu v soboto, 16. decembra. Vse, ki bi hoteli pomagati po svojih zmožnostih, bodo ustvarjalci med oddajo opomnili, kako darovati, hkrati pa mlade gledalce ozaveščali o sočutju in solidarnosti.

KAJ DOGAJA?

V oddaji Kaj dogaja? bodo v soboto, 16. decembra, gostili Urško Vučak Markež, igralko in predsednico Društva prijateljev mladine Ptuj, ki je ena izmed 113-ih članic Zveze prijateljev mladine Slovenije. Svoje gledalce pa bodo povabili k pomoči v okviru projekta Eno srce.

33/45

Dobrodelnemu tednu se z veseljem pridružuje tudi glasbena oddaja 33/45. Tako kot ustvarjalci oddaje se tudi pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije zavedajo pomena glasbe in priložnosti, ki jo ponuja mladim ustvarjalcem.

NEDELJSKO POPOLDNE

Bernarda Žarn in Jože Robežnik verjameta v pripravljenost Slovencev pomagati najbolj ranljivim skupinam. Dobrodelnemu tednu se tako pridružujejo tudi ustvarjalci oddaje Nedeljsko popoldne.