Volitve v Evropski parlament 2014 na RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Volitve v Evropski parlament 2014 na RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
V 751-sedežnem Evropskem parlamentu bo tudi 8 slovenskih poslancev.
V 751-sedežnem Evropskem parlamentu bo tudi 8 slovenskih poslancev. Foto: EPA

Posebnost letošnjih volitev je, da je kar pet evropskih političnih skupin že sporočilo, koga bodo v primeru volilne zmage predlagale za predsednika Evropske komisije, ki je odgovorna za predlaganje in uresničevanje evropske zakonodaje. Kandidati so Jean-Claude Juncker, Ska Keller, Martin Schulz, Guy Verhofstadt in Aleksis Cipras.

Soočenje omenjenih kandidatov v Bruslju, 15. maja, bo neposredno prenašal Multimedijski center RTV Slovenija, z zamikom pa si ga bodo gledalci istega dne lahko ogledali še na 3. programu TV Slovenija.

Sodelavci Radia Si bodo na začetku kampanje sodelovali na javnem soočenju s štirimi kandidati; Jean-Claude Juncker, Ska Keller, Martin Schulz in Guy Verhofstadt se bodo mreži Euranet Plus pridružili v interaktivni razpravi Big Crunch. Kandidati bodo v živo odgovarjali na vprašanja partnerskih postaj iz 15 mest širom Evrope. Pridružite se nam 29. aprila ob 14.30 na www.radiosi.eu, www.rtvslo.si/eng ali na www.euranetplus-inside.eu, kjer boste lahko spremljali neposredni prenos iz Evropskega parlamenta.

Volitve v Evropski parlament bomo spremljali v vseh programih Radiotelevizije Slovenija.

Informativni program Televizije Slovenija pripravlja tri soočenja na 1. programu:
- v četrtek, 15. maja, ob 20. uri soočenje parlamentarnih strank;
- v četrtek, 22. maja, ob 20. uri soočenje neparlamentarnih strank in
- v petek, 23. maja, ob 20. uri soočenje parlamentarnih strank.
Soočenja bosta vodila Manica J. Ambrožič in Dejan Ladika.

Na volilno nedeljo, 25. maja, bo ob 19. uri na 1. programu TV Slovenija voditeljica Dnevnika Manica J. Ambrožič sporočila izide vzporednih volitev. Po Dnevniku bo na sporedu Volilni večer z Lidijo Hren; v oddaji bodo zbrali prve odzive kandidatov in strank, se povezali z evropskimi prestolnicami ter z gostoma v studiu - dr. Miho Kovačem in dr. Janezom Jerovškom - analizirali izide na slovenski in evropski ravni. Dan po volitvah, v ponedeljek, 26. maja, ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija, bo Lidija Hren v studiu gostila novoizvoljene evropske poslance.

Na 3. programu TV Slovenija bodo v okviru oddaje Voli in izvoli poročali o dogajanju pred volitvami, v času volitev in o izidu evropskih volitev.

Tudi na Radiu Slovenija bodo v terminu Studia ob 17-ih tri srede zapored na 1. programu pripravili tri soočenja strank pred volitvami v Evropski parlament, in sicer 7., 14. in 21. maja. Soočenja bodo vodili novinarski pari Nika Benedik in Alenka Terlep, Tomaž Celestina in Sandra Brankovič Brecl ter Jolanda Lebar in Špela Novak.

V nedeljo, 25. maja, Radijskem dnevniku sledi Povolilni večer. V ponedeljek, 26. maja, bo, prav tako v terminu Studia ob 17-ih, oddaja po volitvah v parlament EU - Kam je krenila Evropa.

Na Valu 202 bodo v času predvolilne kampanje z nosilci list pripravili kratke pogovore o aktualnih evropskih temah. V prvih dneh kampanje, 29. aprila, bodo v Vročem mikrofonu pozornost namenili volilnim opravilom in časovnici tokratnih volitev. Volilne aktivnosti posameznih akterjev bodo spremljali v informativnih oddajah.

V Multimedijskem centru so pripravili poseben podportal www.rtvslo.si/evropa2014, na katerem bodo zbrane vse oddaje Radia in Televizije Slovenija s temo evropskih volitev, na spletne klepete bodo povabili predstavnike list, ki bodo sodelovale na volitvah, na portalu pa bodo objavljene tudi posebne kolumne in popoln koledar vseh predvolilnih oddaj in soočenj na RTV Slovenija.

Radio Maribor bo evropskim volitvam namenil 50-minutno tematsko oddajo Radijska tribuna 2. maja ob 9.30. Do 20. maja načrtujejo še dve soočenji kandidatk in kandidatov za evroposlance. Voditelja bosta Breda Čepe in Dejan Rat. Predvolilno kampanjo bodo spremljali tudi v informativnih oddajah.

Volitve v Evropski parlament bodo na Radiu Capodistria pokrivali z radijskimi dnevniki in s tremi enournimi rubrikami znotraj oddaje Pandorina skrinja (Il Vaso di Pandora), v sklopu katerih bodo gostili mnenjske voditelje, kolumniste, komentatorje, in sicer, 25. aprila, 9. maja in 16. maja, vsakič ob 11.30. Oddaje bosta vodila urednik informativnega programa Stefano Lusa in glasbeni urednik Andrea F. Volilno soočenje med kandidati bodo na Radiu Capodistria predvajali v petek, 23. maja, ob 13.30. Voditelj soočenja bo Stefano Lusa. Zadnja oddaja bo na volilno nedeljo, 25 maja, ob 20. uri.

V TV-programu za italijansko narodno skupnost bodo v času volilne kampanje in volitev v Evropski parlament poročali o predvolilnih dejavnostih kandidatov v dnevnoinformativnih oddajah Tuttoggi, ki so na sporedu vsak dan ob 19. uri. Še posebej bodo spremljali predstavitve kandidatov in programov ter srečanja z volivci v njihovi regiji. Predstavili bodo potek volilne kampanje tudi v sosednjih državah, predvsem v Italiji in na Hrvaškem. V sobotnih osrednjih dnevnoinformativnih oddajah od 26. aprila do 24. maja bodo v posebni rubriki ponudili gledalcem in volivcem tudi osnovne informacije o vlogi in delovanju Evropskega parlamenta, o direktivah in evropskih skladih ter predstavili podatke javnomnenjskih raziskav. V tedniku Tuttoggi Attualita' v petek, 23. maja, ob 19.30 bodo predstavili vse slovenske kandidate. V kratkih pogovorih z novinarjem Lorisom Braicom bodo kandidati odgovarjali na vprašanja in podajali svoja videnja o ključnih in perečih problemih ter tematikah združene Evrope. Oddaja bo posneta na terenu. Na volilni dan, v nedeljo, 25. maja, bodo gledalcem v oddaji Tuttoggi ob 19. uri ponudili izid vzporednih volitev ter prve odzive kandidatov in strank. Rezultati volitev in odzivi na izid volitev bodo osrednja vsebina v dnevniku Tuttoggi ob 22. uri in posebni izdaji dnevnika ob 23.30, kjer bodo gledalcem ponudili tudi rezultate volitev in odzive v sosednjih Hrvaški in Italiji. V ponedeljek, 26. maja, ob 21. uri bodo v oddaji Meridiani predstavili prve analize o izidu evropskih volitev v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Voditelj oddaje Rafael Kariolić bo v studiu gostil analitike iz treh sosednjih držav.

Evropske volitve letos zaznamuje tudi 10. obletnica največje širitve EU v zgodovini, ko je članica Evropske unije postala tudi Slovenija. Obletnico bodo obeležili v oddaji Mednarodna obzorja - Evropa po Evropi v torek, 29. aprila, ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija. Ekipa Televizije Slovenija, ki je leta 2004 pripravila oddajo ob vstopu Slovenije v EU, je tokrat merila predvolilni utrip po Evropi in se pogovarjala o prihodnosti Evropske unije. Avtorica oddaje je Manica J. Ambrožič.

10. obletnici vstopa Slovenije v EU bosta posvečena tudi gospodarska oddaja Točka preloma 29. aprila ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija in Dnevnikov izbor 1. maja ob 19.30 na 1. programu TV Slovenija. Kako je bilo pred desetletjem, ko se je Slovenija ponašala z imenom Nova zvezda Evrope in kako je danes? Na 1. programu TV Slovenija bomo 9. maja ob 20. uri neposredno prenašali državno slovesnost ob 10. obletnici članstva v EU v Vitanjah.

Desetletje članstva Slovenije v EU bo tudi tema Studia ob 17-ih v sredo, 30. aprila. V oddaji bodo poslušalci lahko prisluhnili posnetkom iz bogatega radijskega arhiva izpred 10 let, vidnim slovenskim politikom, poleg tega pa bodo lahko slišali, kaj menijo danes. Komentatorja v studiu bosta dr. Mojmir Mrak in dr. Samo Uhan. Oddajo pripravljata Alenka Terlep in Nika Benedik. 9. maja, na Dan Evrope, pa se bo voditeljica Sandra Brankovič Brecl z gosti v Studiu ob 17-ih spraševala o tem, kam gre Evropa.