Slovenijo bo na Evrovizijskih mladih glasbenikih v Kölnu zastopala 18-letna violončelistka Zala Vidic. Na vrsti bo šesta. Foto: Željko Stevanić, IFP
Slovenijo bo na Evrovizijskih mladih glasbenikih v Kölnu zastopala 18-letna violončelistka Zala Vidic. Na vrsti bo šesta. Foto: Željko Stevanić, IFP
false
Neposredni prenos finala tekmovanja Evrovizijskih mladih glasbenikov bomo neposredno prenašali v soboto, 3. septembra, ob 20. uri na TV SLO 2. Foto: Željko Stevanić, IFP

Po številnih uspehih slovenskih mladih glasbenikov na tem tekmovanju, med drugimi tudi zmage flavtistke Eve Nine Kozmus 2010 in drugega mesta pianista Urbana Staniča pred dvema letoma, nas tokrat zastopa Zala Vidic, dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Izbrali so jo na nacionalnem izboru, ki ga je tudi letos organiziralo in priredilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

Zala Vidic prihaja iz Šmarjeških Toplic. Pri šestih letih se je začela učiti violončelo v Novem mestu. Je nagrajenka na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih (TEMSIG, Liezen, Ars nova, Euritmia, Antonio Janigro, Petar Konjović, Svirel).

V Köln je odpotovala s profesorico Karmen Pečar Koritnik in vodjo slovenske delegacije, urednico Danico Dolinar. 11 mladih glasbenikov bo na zaključnem večeru ocenjevala petčlanska mednarodna žirija priznanih glasbenih strokovnjakov in umetnikov s predsednikom, violinistom Julianom Rachlinom.

Na finalu – ta bo 3. septembra ob 20. uri – se bodo mladi glasbeniki predstavili s 5-minutno solistično skladbo, ki jo bodo predstavili ob spremljali simfoničnega orkestra Zahodnonemškega radia (WDR) pod taktirko Clemensa Schuldta. Finalno tekmovanje na Roncalliplatzu pred kölnsko katedralo lahko spremljate v neposrednem prenosu na TV SLO 2.

Urednica prenosa iz Kölna je Danica Dolinar, v Ljubljani bosta zanj skrbela urednik oddaj Daniel Celarec in komentator Jure Longyka.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Željko Stevanić, IFP