Ob tem pa na Televiziji Slovenija, Radiu Slovenija in na spletnem portalu www.rtvslo.si pripravljamo še veliko več kot le nogomet.

FIFA Svetovno prvenstvo v nogometu bo na programih RTV Slovenija od 20. novembra do 18. decembra 2022.
FIFA Svetovno prvenstvo v nogometu bo na programih RTV Slovenija od 20. novembra do 18. decembra 2022.

Dvaindvajseto svetovno prvenstvo v nogometu bo izjemno iz več zornih kotov. Je prvo nogometno prvenstvo, ki bo zaradi visokih temperatur v državi gostiteljici potekalo v zimskih mesecih (od 20. novembra do 18. decembra) in prvo, ki ga gosti katera od arabskih držav. FIFA Svetovno prvenstvo v nogometu bo potekalo na osmih prizoriščih. Še zadnjič se bo na tokratnem svetovnem prvenstvu pomerilo 32 reprezentanc (leta 2026 jih bo 48), med njimi pa tokrat žal ni reprezentance Slovenije. Vse tekme svetovnega prvenstva v nogometu bodo lahko gledalci, poslušalci in uporabniki spletnih storitev spremljali na RTV Slovenija, ki poleg neposrednega prenosa s tamkajšnjih igrišč pripravlja bogat televizijski in radijski program, največji nogometni navdušenci pa si bodo lahko spremljanje tekem ukrojili po svoje. Na portalu rtvslo.si bo v času prvenstva zaživela storitev Bodi režiser.

Športni spektakel na Televiziji Slovenija
Svetovno prvenstvo v Katarju je prvo nogometno prvenstvo, ki bo potekalo v zimskem letnem času, ko je program Televiziji Slovenija že tradicionalno bogat z zimskimi športi. Gledalci bodo na drugem programu Televizije Slovenija spremljali vse tekme svetovnega prvenstva, z njimi bodo reporterji Urban Laurenčič, Tomaž Hudomalj, Aleš Potočnik, Andrej Stare, Marko Cirman in Aljaž Golčer.

Nogometne dneve bo vsak večer z analizo dneva po koncu zadnje tekme zaključila oddaja Tisoč in en gol, ki jo bosta izmenično vodila Saša Jerković in Anže Bašelj z zanimivimi gosti, ki dobro poznajo dogajanje na in ob nogometnem igrišču. A nogomet ni edino, kar bodo lahko gledalci spremljali na programih RTV Slovenija. Trimilijonski Katar, ki je bogastvo ustvaril iz naftnih vrelcev, skriva številne zgodbe, ki bodo v času prvenstva bogatile program. S prizorišča bo poročala novinarska ekipa; Maja Hrvatin in Simon Šparavec, v zaključnem delu prvenstva pa ju bosta zamenjala Marjeta Hočevar in Anže Bašelj. V Katar bosta prva odpotovala Maja Hrvatin in snemalec Gregor Kos, ki bosta pripravljala dnevno rubriko Na drugo žogo: razglednice iz Katarja, v kateri bodo gledalci spoznali zanimivosti iz te sicer za novinarske ekipe precej zadržane države.

Anže Bašelj in Saša Jerković. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Anže Bašelj in Saša Jerković. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Nogomet na radijskih valovih
Čas svetovnega prvenstva v nogometu na Valu 202 bo dnevno prinašal podkast Žoga je okrogla z voditeljem Luko Petričem. Vsako jutro bo poslušalce pričakala analiza tekem, najbolj atraktivnih trenutkov, izstopajočih posameznikov in najatraktivnejših potez. Podkast Žoga je okrogla bo več kot samo nogometna debata s strokovnjaki, novinarji in športnimi zanesenjaki, ponujala bo tudi nogometno uganko. Posebna serija oddaj Žoga je okrogla bo na voljo tudi v aplikaciji za podkaste in dnevno z izseki v etru Vala 202. Nogometno obarvana bo tudi oddaja Naval na šport, v kateri bodo poslušalci lahko ujeli zgodbe, navijaški utrip in izjave akterjev. Odločilne tekme prvenstva bomo pospremili z oglašanji v eter Vala 202.

Luka Petrič.
Luka Petrič.

Bodi režiser – nov način spremljanja prvenstva na spletnem portalu www.rtvslo.si
Za pomemben del nogometne ponudbe na RTV Slovenija bo skrbel tudi MMC RTV SLO, kjer bomo v kratkem v ta namen odprli poseben nogometni podportal Bodi režiser (www.rtv365.si/qatar2022). »Bodi režiser je nov način spremljanja nogometnega prvenstva. Več različnih kamer vas bo popeljalo v svet nogometa iz zanimivih zornih kotov. Z enostavnim preklapljanjem med različnimi viri boste lahko spremljali tekmo po svoji izbiri. Različni nogometni vtičniki bodo dopolnjevali video vsebine. Za vse nogometne navdušence bodo na voljo različni statistični podatki,« je novost pojasnil Vodja Multimedijskega centra RTV SLO Anže Ančimer.Med svetovnim prvenstvom bo deloval tudi novičarski podportal Qatar 2022 (www.rtvslo.si/qatar2022), v katerem bomo objavljali številne novice in odmeve, povezane s svetovnim nogometnim prvenstvom, Športni SOS pa bo poskrbel za analize in statistične zanimivosti. Vsaka tekma, ki jo bodo uporabniki spremljali na rtvslo.si, bo obogatena s posebno grafiko. »Seveda si boste lahko po doseženem golu le tega v posnetku takoj ogledali tudi na našem portalu. Tudi za to prvenstvo smo pripravili aplikacijo Nostradamus, v kateri se bodo uporabniki lahko med seboj merili v napovedovanju izidov,« je še povedal Ančimer.

PREDSTAVITEV STORITVE BODI REŽISER

Bodi režiser predstavlja nov način spremljanja nogometnega prvenstva. Več različnih kamer bo gledalce popeljalo v svet nogometa iz zanimivih zornih kotov. Z enostavnim preklapljanjem med različnimi viri bodo nogometni navdušenci lahko spremljali tekmo po svoji izbiri. Gledalci bodo tekme svetovnega prvenstva v nogometu lahko preko pametnih naprav (računalnik, tablica, telefon, pametni TV) spremljali iz sedmih različnih virov. Na 365.rtvslo.si bo poleg mednarodnega prenosa tekme, ki ga bodo gledalci lahko spremljali že na televiziji, na voljo spremljanje tekme še iz dodatnih šestih različnih pogledov. Na vseh bo komentar reporterja in mednarodni ton. Gledalci bodo tekmo lahko spremljali iz enega ali (odvisno od možnosti, ki jih ponuja operacijski sistem) tudi z več pogledov hkrati.
Dodatni pogledi:
- Taktični pogled
– kamera visoko za golom
- Igralec A - kamera spremlja izbranega igralca ene ekipe
- Igralec B - kamera spremlja izbranega igralca druge ekipe
- Ekipa A – kamera spremlja prvo ekipo (prihod, intervju ob prihodu, v garderobi, ogrevanje, v tunelu, na klopi med tekmo, intervju ob polčasu …)
- Ekipa B – kamera spremlja drugo ekipo (prihod, intervju ob prihodu, v garderobi, ogrevanje, v tunelu, na klopi me tekmo, intervju ob polčasu …)
- Navijači – različni posnetki navijačev na stadionu, zunaj stadiona in drugje po Katarju