Skozi dobrega pol stoletja je postal nepogrešljiv del slovenskega televizijskega prostora in ljubiteljem filmov ponuja številne nepozabne filmske pripovedi z vsega sveta, za katere bi bili sicer večinoma prikrajšani, saj mnogih od njih ni na voljo v kinematografih, niti na pretočnih platformah.

Za nastanek termina, ki ima svoje mesto ob sredah zvečer na prvem sporedu TV Slovenija, je zaslužen nekdanji filmski urednik Marjan Maher. Že v začetku sedemdesetih let si je prizadeval za odmik od skupnih jugoslovanskih paketnih filmskih nakupov in prešel na t. i. jagodni izbor, premišljeno odbiro filmov, ki gledalca bogatijo, v njem pustijo sled in spodbudijo premislek.

Ta usmeritev je ostala glavna značilnost tega termina do dandanes, ko ga (zadnjih 13 let) ureja filmski selektor Igor Palčič. Film tedna širi obzorja, bogati, goji občutljivost in sega tudi onkraj konvencionalnega, znanega, domačega. Sodobna, nekomercialna ali vsaj manj komercialna produkcija s široko vsebinsko zasnovo predstavlja ob večinoma evropski produkciji tudi pomembno spoznavanje manj znanih kinematografij z vseh koncev sveta, tudi iz Afrike, Južne Amerike, Avstralije in Azije.

"Danes filme gledamo za nazaj. Nekoč smo čakali in je bil film tedna praznik."

Miša Molk

Ob tej pomembni obletnici se želimo zahvaliti vsem, ki so skozi leta prispevali, da je Film tedna postal ena najprepoznavnejših televizijskih znamk pri nas: filmskim selektorjem, prevajalcem, lektorjem, filmskim kritikom in seveda zvestim gledalcem, brez katerih Film tedna ne bi bil to, kar je danes.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Po današnjem Filmu tedna, ljubezenski drami Resnice o meni z odlično Ruth Wilson v glavni vlogi, vas vabimo k ogledu posebne edicije Televizorke, kjer se bomo skozi zgodovino in pomen Filma tedna sprehodili s televizijskimi obrazi, ustvarjalci in njegovimi zvestimi gledalci.

Pridružite se nam pri praznovanju tega pomembnega mejnika in skupaj z nami obudite spomine na izjemne filmske trenutke, ki so nas navdihovali skozi pet desetletij.

Najlepša hvala za vašo podporo in zvestobo. Veselimo se prihodnjih filmskih doživetij z vami.

Sorodna novica 50 let Filma tedna: "Danes filme gledamo za nazaj. Nekoč smo čakali in je bil film tedna praznik."