S kakšnimi etičnimi in strokovnimi izzivi se bo v prihodnje soočala medicina? Kaj sta čas in prostor? Kakšna bodo mesta prihodnosti? Kdaj je vzniknilo življenje in ali bi lahko bilo še kje v vesolju? Kdaj bomo stopili na Mars?

To je le nekaj vprašanj, ki se jih v letošnji sezoni loteva Frekvenca X, poljudnoznanstvena oddaja Vala 202. V njej ustvarjalci poslušalce vsak četrtek opoldne popeljejo med vznemirljiva vprašanja, dileme in dognanja sodobne znanosti. Učinkovito prevedena v radijsko govorico je Frekvenca X primerljiva z najboljšimi svetovnimi poljudnoznanstvenimi radijskimi oddajami, v zadnjih dveh letih pa se iz radijskega studia vse bolj seli tudi na teren.

»Radiovedneži« Frekvence X: Maja Stepančič, Maja Ratej, Jan Grilc in Luka Hvalc. Foto: RTV SLO
»Radiovedneži« Frekvence X: Maja Stepančič, Maja Ratej, Jan Grilc in Luka Hvalc. Foto: RTV SLO

Izzive moderne znanosti radijskemu in spletnemu občinstvu zadnja leta predstavljajo novinarji Vala 202 Luka Hvalc, Maja Ratej, Maja Stepančič in Jan Grilc. Pri njenem ustvarjanju sodelujejo tudi angažirani poslušalci, novinarska ekipa pa domače in svetovne teme izbira v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in gosti z različnih področij, od naravoslovja do humanizma. V poplavi primerov banalizacije in komercializacije znanstvenih, pa tudi medijskih vsebin nasploh, je Frekvenca X, prav nasprotno, protiutež in dokaz, da imajo tudi zahtevne vsebine v medijih prihodnost, če so profesionalno in ustvarjalno zasnovane ter sodobno izvedene.

Frekvenca X je tudi ena od prvih slovenskih radijskih oddaj, ki je doživela uspeh kot podkast. Spada med najbolj priljubljene podkaste Radia Slovenija, pripravljena pa je tudi z mislijo na poslušalce po telefonu ali na tablici.

Ekipa je za svoje delo pred kratkim prejela nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2018. Foto: RTV SLO
Ekipa je za svoje delo pred kratkim prejela nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2018. Foto: RTV SLO

Za svoje delo so pred kratkim prejeli nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2018, ki jo podeljuje Slovenska znanstvena fundacija, in leta 2015 nagrado za izjemne novinarske dosežke Čuvaj/Watchdog, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. Oddaja je bila na pobudo dolgoletne novinarke in urednice na Valu 202 Mije Škrabec Arbanas prvič na sporedu 19. marca 2009 (tema Pregrinjalo nevidnosti), do danes so pripravili več kot 400 avtorskih oddaj.

Frekvenca X bo svoj 10. rojstni dan praznovala 19. marca, zato bo tretji torek v marcu na Valu 202 v znamenju vznemirljivih zgodb o znanosti. Avtorji oddaje, ki si pravijo kar »radiovedneži«, obljubljajo inovativen radijski program. Voditelja Maja Ratej in Matej Praprotnik (soavtor prve oddaje pred desetletjem) bo v studio povabil zanimive domače in tuje goste, pripravljajo radijski kviz, poklicali bodo na najbolj nenavadne kotičke planeta, iskali »ljudske razlage« znanstvenih fenomenov in predvsem dokazali, da so strahovi pred nerazumevanjem in kompleksnostjo znanosti odveč. Pomembna je le rad(i)ovednost.