Glasbeni uredništvi sta izbrali deset skladb zadnjega leta, ki so na poslušalce naredile najboljši vtis in se potegujejo za naziv Frišno/Fresh 2021 – naj nova slovenska skladba zadnjega leta.

Za naj novo slovensko skladbo lahko glasujete do 26. septembra, na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.
Za naj novo slovensko skladbo lahko glasujete do 26. septembra, na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.
Izbrane skupine in skladbe:

1. Alo!Stari – Vse bi dal
2. Okustični – Po tisti dolgi poti
3. Žan Serčič – Čudeži
4. Zmelkoow – Kaj nam fali? (2020)
5. Lara Love & Sky – Greva en gir
6. Manouche – Ma sej je vseen
7. Maraaya – Drevo
8. Rudi Bučar – Otroci tistega časa
9. Joker Out – Umazane misli
10. Batista Cadillac – Magnolije

Na prireditvi 1. oktobra ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor boste premierno poslušali glasbene preobleke izbranih skladb v priredbah Big banda RTV Slovenija, poleg naj nove slovenske skladbe zadnjega leta pa bo podeljena tudi nagrada za najboljšo izvedbo. Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič, obe nagradi je prispevala Steklarna Rogaška.

Za naj novo slovensko skladbo lahko glasujete do 26. septembra, na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.

Zgodovina nas uči, da so izdelki glasbenikov vedno odraz časa, v katerem nastajajo.

Mariborski dvojec Okustični, Mate Brodar in Karin Zemljič, je lani izdal prvi album, na katerem je tudi skladba Po tisti dolgi poti. Po besedah avtorjev pesem govori o življenjski poti, o tem, da se moramo kdaj domov odpraviti po daljši, poti refleksije, da lahko vidimo, kam in kako naprej.

O poti življenja govori tudi čutna balada Drevo dueta Maraaya. Marjetka Vovk je v besedilu opisala svojo življenjsko zgodbo, zgodbo o drevesu, ki ji ga je podarila mama. Na eni strani abstraktni, na drugi konkretni motiv sta dala skladbo, kakršne doslej nismo bili vajeni.

O nekoliko drugačni poti govori pesem Greva en gir dueta Lara Love & Sky. Jani Hace, avtor glasbe, zakrit pod imenom Sky, je nastanek skladbe opisal kot spontan, do ideje o tem, da bi del pesmi odpel tudi sam, pa je prišlo šele po nastanku glasbe in besedila.

O spominih pripovedujeta pesmi Rudija Bučarja in zasedbe Batista Cadillac, ki vsaka na svoj način opisujeta odraščanje. Bučar to naredi na zelo sentimentalen način in v pesmi Otroci tistega časa primerja svoje z odraščanjem današnjih generacij, skupina Batista Cadillac pa pot spominov opiše skozi oči prve ljubezni – Magnolije.

Mlad obetavni avtor in pevec Žan Serčič se je med deset skladb uvrstil s pesmijo Čudeži. Sporoča, da lahko ne glede na situacijo, v kateri se znajdemo, vedno najdemo stvari, za katere smo hvaležni.

Podobno tematiko je izbrala tudi primorska skupina Zmelkoow. Skladba Kaj nam fali je sicer v drugačni obliki nastala že pred leti, lani pa so jo na pobudo producenta posneli še enkrat in v spremenjenih razmerah je dobila popolnoma drugačen pomen.

Zaradi pozitivno naravnane glasbe in svežega avtorskega pristopa se je na seznam desetih uvrstila tudi pesem Sej je vseen skupine Manouche. Sestavljajo jo izjemni glasbeniki, ki pri ustvarjanju na prvo mesto postavijo pesem – tokrat z ljubezensko tematiko in značilno navihanostjo.

Joker out je mlada energična skupina, ki predstavlja svež val glasbenega ustvarjanja v Sloveniji. Še pred leti smo bili vajeni samostojnih izvajalcev, v zadnjem času pa so glasbeno sceno znova zavzele skupine. Joker out je ena takih, ki se bo, tudi zaradi pesmi Umazane misli, na glasbeni sceni zadržala dlje.

Predstavniki novega vala so tudi domačini, ki so si nadeli ime Alo!Stari. Verjetno najglasnejši med desetimi izbranci s pridom izkoriščajo to energičnost za prenašanje svojega pogleda na svet. Skladba Vse bi dal je hvalnica mestu Maribor, ki zazveni v lokalnem narečju.

Big bandu bo dirigiral Tadej Tomšič, pod priredbe skladb pa se podpisujejo Aleš Avbelj, Tadej Tomšič, Patrik Greblo in Lojze Krajnčan. Prireditev bo na ogled v neposrednem prenosu na Televiziji Maribor ter Radiu Maribor in Radiu Si. Neposredni prenos bo mogoče spremljati tudi na Facebook kanalih teh programov. Posnetek prireditve bo na ogled na drugem programu Televizije Slovenija 27. oktobra ob 20.00 na predvečer Dneva RTV Slovenija.

Obiskovalci si lahko vstopnice zagotovijo s sodelovanjem v nagradnih igrah programov Radia Maribor in Radia Si ali jih rezervirajo na radijskih spletnih straneh. Na prireditvi bo obvezen pogoj PCT in nošnja mask v zaprtem prostoru.


Na novinarski konferenci pred zaključno prireditvijo je Matej Žunkovič, vodja RTV centra Maribor, izpostavil plansko delo vseh programov centra v kontekstu promocije slovenske glasbe: »Prav načrtno delamo na tem, da se dobra slovenska glasba sliši na programih Radia Maribor in Radia Si. Jutra ob kitari so še lepša ob kitari so na sporedu na Radiu Maribor, Radio Si Main Stage se odvija na Radio Si. Odzivi na oba projekta so s strani izvajalcev izjemni. Na koncerte so prišli izvajalci iz vse Slovenije. In izjemen je tudi odziv poslušalcev. In Frišno/Fresh je nadgradnja naših aktivnosti. Da zaokrožimo ta dogajanja, ki se v naših programih odvijajo skozi vse leto.«

Robert Levstek, pobudnik projekta in odgovorni urednik Radia Maribor, pa je izpostavil predvsem povezovalni vidik projekta: »Projekt združuje radijska programa, ki delujeta v okviru mariborskega RTV centra. Vprašali smo se, kaj slovenska glasbena scena še nima, kako združiti preteklost, sedanjost in prihodnost. Ideja je bila, da naredimo nekaj, česar še nimamo. In tako je izbranih 10 najboljših skladb zadnjega leta s strani glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si. Našli smo nek kompromis, iskali smo dobre skladbe, take z dodano vrednostjo. Projektu se priključuje tudi Televizija Maribor, ki bo glasbeni dogodek, 1. oktobra v SNG Maribor, tudi prenašala. Skladbe bo do pa na dogodku zazvenele v novi preobleki pod okriljem Big Banda RTV Slovenija. Podelili bomo dve nagradi – za naj novo slovensko skladbo in nagrado za najboljšo izvedbo.«

Darko Pukl, odgovorni urednik Radia Si je poudaril širšo vlogo radijskega programa pri promociji slovenske glasbe, tudi v negotovih razmerah: »V letošnjem letu smo tudi na Radiu Si daleč največ naredili, kar se tiče promocije slovenske popularne glasbe. Lani se je na naš natečaj prijavilo 100 slovenskih bendov, to je bilo spomladi, izbrali smo tri, ki so pri nas posneli nove skladbe. In potem smo tečaj ponovili tudi letos in spet dobili novo izjemno slovensko glasbo.«

Gregor Stermecki, glasbeni urednik Radia Maribor je prepričan, da projekt novi slovenski glasbi daje posebno dimenzijo: »V bistvu gre za največji bend v Sloveniji. Torej, izbrani glasbeniki bodo nastopili z Big bendom RTV Slovenija. In teh deset skladb bomo slišali v povsem novi preobleki, z big bandom jih bodo zapeli glavni vokalisti. Izvajalci so navdušeni nad projektom. In tudi mi se veselimo, kako bodo nove skladbe slišane in veseli smo, da bomo v bistvu s tem novim aranžmajem skladbam podaljšali časovnico, saj bodo dlje časa aktualne.«

Tomaž Karat, odgovorni urednik Televizije Maribor izpostavlja končni dogodek, ki je v domeni produkcijske ekipe: »Televizija Maribor se vključuje s prireditvijo. Mi se bomo lotili tega, kar najbolje znamo. Ne spuščamo se v izbor glasbe. Zato sta obe radijski postaji kompetentni. Vpregli bomo reportažno vozilo in v SNG Maribor poslali najboljšo ekipo, ki jo premoremo. Delo smo zaupali režiserju Marjanu Kučeju. Vsaj 6 kamer bo na delu. Poskrbeli smo za vizualno podobno, dogodek bo zelo zanimiv. Voditelj Jure Ivanušič se bo v vlogi, ki si jo je v scenariju pripisal odlično znašel.«

Več informacij: Robert Levstek, robert.levstek@rtvslo.si in 02/429 91 22
Prijava za vstopnice: Robert Zajšek, robert.zajsek@rtvslo.si in 02/429 91 46