Foto:
Foto:

Obe stavbi, tisto na Vegovi in to na Ižanski, povezujejo strastni, ambiciozni ljudje in reka Ljubljanica. Snemanje naše glasbeno-dokumentarne oddaje je zato potekalo predvsem na slikovitih lokacijah ob Ljubljanici in na njej, kjer spoznamo večino zasedb in programov, ki jih sooblikujejo na Konservatoriju. Z zanimivo glasbo se predstavijo Simfonični orkester (dirigentka Živa Ploj Peršuh), Big band (dirigent Igor Lunder), Mešani pevski zbor (dirigent Ambrož Čopi), Klavirski trio Motive (mentor Tomaž Lorenz), Jazzovski kvartet (mentor Igor Matkovič) in Kitarski duo (mentor Jerko Novak). O spominih na šolo v oddaji spregovorijo nekdanja ravnatelja Matija Tercelj in Tomaž Buh ter sedanji direktor konservatorija Dejan Prešiček. Slikovite spomine na čase svojega šolanja z nami delijo tudi nekdanji dijaki šole: Marjana Lipovšek, Neisha, Nina Strnad, Tomaž Lorenz, Vojko Vidmar, Matej Selan, Jan Gričar, Petra Zupančič in Matjaž Robavs (član tria Eroika).

Oddaja je nastala pod okriljem Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Urednik oddaje je Daniel Celarec, režiser Jernej Kastelec, scenarista sta Jernej Kastelec in Daniel Celarec, direktor fotografije pa Uroš Hočevar.

Zanimivosti

Nekaj skladb, ki jih slišimo v glasbeno-dokumentarni oddaji Glasba na vodi, je delo nekdanjih dijakov konservatorija: Jazzovski kvartet izvaja Neishin Planet za zadet, Klavirski trio Motive skladbo Tineta Beca, Mešani pevski zbor pa ljudsko skladbo Šurka je Tisa v priredbi Mojce Prus.

Nekdanji dijaki konservatorija, med njimi so tudi mednarodno uveljavljeni glasbeniki, so tudi Irena Grafenauer, Primož Novšak, Uroš Lajovic, Eva Nina Kozmus, Jan Plestenjak, Matjaž Vlašič, Marta Zore, Rok Golob in Eva Hren.

Gradnja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je bila zahtevna, trajala je dve leti, priprave na gradnjo pa kar štirinajst let.

Dejan Prešiček, direktor KGBL-ja, je dejal: "Ob gledanju oddaje bi se rad zahvalil požrtvovalni ekipi RTV SLO in njenim ustvarjalcem. Oddaja je mladostna in izraža ustvarjalni potencial naših mladih glasbenikov in plesalcev. Ob tako častitljivi obletnici si je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija vzelo čas in se spomnilo pedagogov in dijakov, ki so na tej šoli delali pred nami, pozorni so bili na to, kaj in kako delamo danes, in kam nas bo naša pot peljala v prihodnosti. Vzgajanje mladih glasbenikov s sabo prinaša veliko odgovornost. Za uspeh šole so torej potrebni nadarjeni in marljivi dijaki, predani in vrhunsko usposobljeni pedagogi ter spodbudno okolje. Rezultati, ki jih je šola dosegla skozi zgodovino, so nas in s tem tudi slovensko kulturo popeljali prek meja, na svetovno znane odre in so odraz vzajemnega in uspešnega dela. Hvala vsem ustvarjalcem za prelep portret naše šole!"