»Najprej so jim rekli divjaki, nato primitivci in nazadnje – da bi se znebili negativnega prizvoka – 'drugačni'.« … »Toda ti 'drugačni' živijo okoli nas in so fizično navzoči: to so tiste ženske in tisti moški, ki jih je kultura močnejših potisnila na rob dogajanja ali jih iz njega izključila, tisti, ki so bili nekoč plebs, navadni ljudje ali preprosto ljudstvo, danes pa jih raje poimenujemo z abstraktnimi, konvencionalnimi ali ideološkimi oznakami, kot so ljudstvo, preprosti sloji, ljudske množice ali pa kar nižji družbeni sloj,« je v uvodu svoje monografije L'altra musica / Druga godba, zapisal etnomuzikolog Roberto Leydi.

Prvi program Radia Slovenija je medijski partner 38. mednarodnega festivala Druga godba, ki bo potekal med 24. in 30. 5. 2022 v Ljubljani.

Sedem koncertnih večerov se bo odvilo na sedmih prizoriščih, z nastopajočimi, ki prihajajo iz dvanajstih držav s petih celin sveta.


Torek, 24. 5. 2022

Na Prvem programu Radia Slovenija boste v torek, 24. 5. 2022, ob 12.15 najprej slišali kratek koncert zasedbe Brina v oddaji Prva vrsta, v živo bodo predstavili svoj novi album, ki ga bodo prav tako v živo izvedli na festivalskem koncertu v sredo, 25. 5 2022.

24. 5. 2022 ob 20.00 boste lahko spremljali neposredni prenos otvoritvenega koncerta iz Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Nastopil bo atraktivni španski etnoglasbenik Rodrigo Cuevas s svojo zasedbo.

»Rodrigo Cuevas je umetnik, pevec, skladatelj, večinštrumentalist in predan folklorni agitator,« so zapisali v festivalski programski knjižici.

Sreda, 25. 5. 2022

Švicarija, Tivoli. Foto: Arrea
Švicarija, Tivoli. Foto: Arrea

V sredo, 25. 5. 2022, bo Prvi program na prizorišču festivala Druga godba, na vrtu pred Švicarijo v Ljubljani. V celodnevnem tematskem programu bomo drugo godbo kot glasbeno zvrst predstavili z več humanističnih in glasbenih vidikov z uglednimi znanstvenimi gosti, z umetniškim vodjem festivala, z gostujočimi glasbeniki, ki to glasbo ustvarjajo, in seveda s skrbno izbrano tovrstno glasbo iz sveta in iz Slovenije, ki bo barvala sredin program na Prvem. Prav tako se bodo v radijskem etru predstavili gostitelji, ki so v Švicariji, hiši z bogato dediščino, obudili kulturni utrip.

Zvečer ob 20.00 bo potekal neposredni prenos koncerta zasedbe UDU. Nenavadni kvartet sestavljajo glasbeniki iz Burjatije (Sibirija) in iz Litve. Tako imenovano grleno petje, ki ga neguje vodilni član skupine, sibirski glasbenik Aleksander Arhinčajev, povezujejo z baltskimi pesmimi iz poganskih časov.

Sobota, 28. 5. 2022

Posnetek koncerta zasedbe Brina, ki bo nastopila ta večer na vrtu pred Švicarijo in predstavila svoj novi album z naslovom To je to!, boste lahko poslušali v Sobotnem glasbenem večeru 28. 5. 2022 ob 20.00.


Radijska produkcijska ekipa bo poskrbela tudi za snemanja koncertov Juane Aguirre iz Argentine in maroško-francoske zasedbe Bab L'Bluz v Kinu Šiška, za zasedbi Pijan Slavej iz Severne Makedonije in slovensko-makedonske zasedbe Jimmy Barka Experience feat. Branislav Nikolov ter za snemanje koncertov z naslovom Slovenski Showcase, na katerem bodo nastopile zasedbe Gugutke, Drummingcellist in Mala mestna muzika.

Godbe in zgodbe nas povezujejo!