Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija
Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Trinajstega decembra bo minilo sto let o rojstva Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944), pesnika, človekoljuba, partizana in narodnega heroja. Ob tej priložnosti je nastal igrano-dokumentarni film Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića, ki v filmu sporoča, da so Kajuhove pesmi ljubezni in upora še vedno žive in relevantne tudi sto let po njegovem rojstvu.

[Premiera] Samo en cvet
13. december 2022 ob 20.55 na TV SLO 1

Avtor filma Zvezdan Martić je pred premiero filma na TV SLO 1 povedal: »Gre za moj daleč najbolj čustven dokumentarni film. Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govorili o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo od nas solzo v očesu. Najbolj pa sem zadovoljen, da sem pridobil zaupanje hčerk Brine in Silve. Tako blizu Kajuhu nismo bili še nikoli.«

Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija
Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Scenarist in režiser: Zvezdan Martić
Snemalec: Aleš Živec
Montažer: Matjaž Jankovič
Odgovorni urednik Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija: Andraž Pöschl

V filmu Samo en Cvet, ki si ga bodo lahko gledalci premierno ogledali 13. decembra ob 20.55 na TV SLO 1, je izpostavljen nastanek Kajuhove pesniške zbirke Pesmi, edine, ki je izšla za časa njegovega kratkega življenja. Medtem ko je bil v partizanih vodja kulturniške skupine XIV. divizije, je v nemogočih razmerah sredi notranjskih gozdov nastala zbirka, ki jo je Kajuh narekoval po spominu. V filmu se prepletata dve rdeči niti; Kajuhova partizanska zgodba in zgodba o skupini mladih na pohodu po poteh XIV. divizije. Vizualno gre za menjavo črno-belih fotografij Kajuha in XIV. divizije ter barvnih posnetkov današnje pokrajine ob poti XIV. divizije, po kateri hodi skupina mladih, podobna kulturniški skupini divizije. Podobe znanih krajev se tako prelivajo iz črno-belih v barvne. Kajuhove sanje o lepši prihodnosti, ki vejejo iz mnogih njegovih pesmi, se materializirajo skozi mlade na pohodu.

Poseben čar filmu dajejo pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije. Kajuhovo življenje sta zaznamovali dve ženski, velika ljubezen iz časa ilegale v Ljubljani Silva in članica kulturniške skupine, soborka Brina. V filmu nastopita hčerki obeh in delita z nami spomine svojih mam na Kajuha.

Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija
Foto: Zvezdan Martić/RTV Slovenija

Ker so v njegovem rojstnem kraju Šoštanju leto posvetili spominu na Kajuha, se v filmu pojavijo številni njegovi sokrajani, ki že vse leto vsako soboto pred Kajuhovim spomenikom recitirajo njegove pesmi.

Scenarist in režiser igrano-dokumentarnega filma Samo en cvet Zvezdan Martić je novinar, voditelj, scenarist in urednik. V treh desetletjih dela na RTV Slovenija se je podpisal pod številne dokumentarne in igrano-dokumentarne filme; Dobri stari časi (2012), Mehek kot skala (2013), Otroci iz socialističnega bloka (2014), Kam so vse tovarne šle (2015), Mediji v vojni za Slovenijo (2016), Revolucionarne zabave naših mladosti (2017), zadnje dva Pozabljeni grob (2021) in Kanižarica – delu čast in oblast (2022) pa sta se uvrstila tudi na Festival slovenskega filma.