Ime leta 2018 na Valu 202 je Primož Velikonja. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Ime leta 2018 na Valu 202 je Primož Velikonja. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Voditelja prireditve Maj Valerij in Anja Hlača Ferjančič. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Tudi letos je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in tistim, ki sodelujejo pri projektu Botrstvo, pridružil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Nastopila je skupina Indigo s skladbo Vesna. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Vsi nominiranci za ime leta 2018. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Skupina Indigo je predstavila priredbo pesmi Tih deževen dan, pri kateri se je pridružil tudi Cole Moretti. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Peterica izjemnih slovenskih popularnih glasbenikov: Miha Guštin, Matevž Šalehar, Rudi Bučar, Gregor Strasbergar in poseben gost Aleksander Mežek. Skupaj so predstavili priredbo skladbe Julija. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Ime leta, Primož Velikonja, z direktorjem Radia Slovenija, Miho Lamprehtom, in odgovornim urednikom Vala 202, Mirkom Štularjem. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

»Vé, kaj je življenje, življenje drugega, ko ga držiš dobesedno v rokah, v trenutkih, ko je črta med življenjem in smrtjo najtanjša. Reševal je z avtomobili, motorjem, s helikopterjem, s precej domišljije pa že v zapuščenem gozdarskem kombiju. Reševanje in življenja že več kot desetletje predaja v roke številnih drugih in smelo načrtuje vrhunski izobraževalni center. Njegova zgodba pripoveduje, da je lahko življenje že reševanje sámo. Naše ime je reševalec, reševalec življenj,« je ob razglasitvi povedal odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular.

Primož Velikonja je prejel nagrado, sliko akademskega slikarja Borisa Zaplatila. Ob razglasitvi je Primož Velikonja dejal: "To je izjemna motivacija. Zahvaljujem se vsem izjemnim kandidatom za zaupanje, predvsem pa bi se rad zahvalil svoji ženi, ki mi ves ta čas stoji ob strani in me podpira pri projektih, zahvalil bi se celotni ekipi, ki me podpira, ekipi prijateljev, to je timsko delo. To je res izredna motivacija za naprej, da zadevo razširimo in vzpostavjamo, da bo vsak državljan Slovenije znal prepoznati, kaj je to srčni zastoj."

Prireditev Ime leta

Čez celo leto so poslušalci Vala 202 izbirali tiste posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali skozi celo leto. Vsak mesec so izbrali nekoga, ki je postal »ime meseca«. Ime leta na Valu 202 pa izberejo finalisti, pri čemer ne morejo glasovati sami zase.

Tudi letos je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in tistim, ki sodelujejo pri projektu Botrstvo, pridružil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V pogovoru z voditeljema prireditve, Anjo Hlača Ferjančič in Majem Valerijem, smo bolje spoznali finaliste, vsak pa je prejel tudi vprašanje enega izmed nominirancev za ime leta iz preteklih let: Petre Greiner, Petre Majdič, Nine Kozorog, Petra Prevca, Petra Slatnarja, Jureta Poglajena, Jana Golje, Draga Misleja – Mefa, Anite Ogulin, Filipa Flisarja, Erika Breclja in Darka Đurića.

V ekskluzivnih glasbenih nastopih so se predstavili: skupina Indigo s skladbama Vesna in Tih deževen dan, pri kateri se je pridružil tudi Cole Moretti, ter peterica izjemnih slovenskih popularnih glasbenikov: Miha Guštin, Matevž Šalehar, Rudi Bučar, Gregor Strasbergar in poseben gost Aleksander Mežek, ki so skupaj predstavili priredbo skladbe Julija.

Režiser prireditve je bil Nejc Levstik, scenografka Greta Godnič, oblikovalec luči Črt Birsa, portrete nominirancev in grafično podobo prireditve je oblikoval Maj Valerij, zvok Vjekoslav Mikez, predstavitve nominirancev pa je pripravila Maja Žiberna, novinarka Studia City, ki je vse leto pripravljala potrete mesečnih zmagovalcev.

Za prenos, tudi video, je poskrbela tehnična ekipa Radia Slovenija, produkcija prireditve Val 202.

Prireditev Ime leta 2018 smo lahko spremljali v živo na frekvencah Vala 202 in v video prenosu na spletni strani ali facebook profilu Vala 202.

Projekt Botrstvo

Val 202 je tudi letos v sodelovanju z ZPM Ljubljana Moste-Polje spodbujal projekt Botrstvo v Sloveniji za otroke in mladostnike, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč in spodbudo. Na prireditvi smo se zato zahvalili vsem, ki pomagajo pisati lepše zgodbe. V projektu Botrstvo v Sloveniji 4600 botrov pomaga več kot 5000 otrokom. Prav tako Botrstvo več kot 100 dijakom s finančno pomočjo pomaga pri plačilu stroška bivanja v dijaških domovih in sedmim najstnikom podarja štipendijo za nadarjene otroke iz družin v stiski, s čimer lahko uresničujejo svoje izobrazbene načrte in poklicne ambicije.

Skupno je bilo za boljše življenje otrok v stiski tudi ob pomoči Vala 202, poslušalcev in številnih donatorjev, od leta 2010 zbranih skoraj 12,6 milijona evrov.

Ob tem so otroci iz projekta vključeni v obšolske in počitniške dejavnosti, imajo podporo pri razvoju talentov, njihovim družinam pa je v pomoč tudi kar se da celovita psihosocialna in pravna pomoč.

Nominiranci za ime leta 2018

Ime januarja je Igor Zupan, kardiolog Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, v katerem so prvi v tem delu Evrope sedmim bolnikom vstavili najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu. »Zdaj imamo vso tehnologijo za spodbujanje srca, ki jo imajo drugod po svetu, brez izjem,« je dodal. Spodbujevalnik Micra vstavijo v srce brez kirurškega reza, skozi veno v dimljah.

Za ime februarja so poslušalci izbrali Bojana Gantarja, direktorja Alpine, žirovskega obutvenega podjetja, ki je odkupilo blagovno znamko propadlega tržiškega čevljarskega velikana Peko.

Ime marca je po izboru poslušalcev postal Primož Velikonja, pobudnik in vodja akcije, v kateri ekipa reševalcev kočevskega zdravstvenega doma že več kot desetletje dvakrat mesečno brezplačno izobražuje gasilce, policiste in druge, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca.

April je zaznamoval Primož Roglič, slovenski kolesar, ki je dosegel največji uspeh svoje kariere – zmagal je na dirki po Baskiji.

Ime maja je Miha Kos, vodja Hiše eksperimentov, kjer z inovativnostjo pri spodbujanju ustvarjalne radovednosti otrok in mladih, že več kot 20 let skrbi za neprecenljiv prispevek k promociji znanosti. Za številne dejavnosti ga je z medaljo za zasluge odlikoval tudi predsednik republike.

Za ime junija so poslušalci izbrali Jožeta Weissa, poveljnika črnomaljskega štaba Civilne zaščite, ki je koordinirala obsežno akcijo pomoči vsem prizadetim v neurjih, ki so prizadela Črnomelj in okolico. Klicu na pomoč se je solidarno odzvalo približno 3000 gasilcev iz 14 slovenskih gasilskih regij, gasilci iz Karlovca ter drugi prostovoljci, ki so zaščitili ali pomagali pri prvi sanaciji kar 1100 prizadetih objektov.

Jernej Kenda, vodja festivala Gora rocka, ki ga na Šentviški planoti nad Tolminom sooblikuje več kot 250 prostovoljcev in domačinov in vsako leto zaznamuje poletno festivalsko dogajanje, je postal ime julija.

Ime avgusta je Tomo Novosel, direktor neodvisnega mednarodnega festivala kratkega filma SHOTS, ki je tako Slovenj Gradec kot Koroško postavil na filmski zemljevid sveta. Festival izstopa tako po kakovosti, sodi med 20 najboljših filmskih festivalov v Evropi, kot po številu obiskovalcev, saj si je filme ogledalo več kot 1800 ljudi.

Ime septembra je postala Polona Lah, vodja projektov v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer so to poletje organizirali odlično obiskano počitniško varstvo za več kot sedemsto otrok, upokojenci pa so svoj dom deset tednov delili z najmlajšimi. »Otroci so starejše stanovalce doma učili uporabljati računalnike in pametne telefone, starejši so otroke učili igre iz preteklosti. Razvila se je harmonija. Stanovalci so se veselili vsakega dne.«

Ime oktobra je postal Uroš Ahčan, kirurg, ki je v karieri dosegel vse, kar je v medicini sploh mogoče doseči. Pod njegovim vodstvom mu je z ekipo v UKC Ljubljana uspel še en izjemni dosežek. S 3D-modelom so naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti, ga tam pustili en mesec, nato pa ga prestavili na obraz pacientke.

Ime novembra je postala Nina Fokter Dovnik, specializantka na oddelku za onkologijo UKC Maribor, ki je na specialističnem izpitu dosegla največje možno in hkrati najvišje število točk med 360 kandidati z vsega sveta.

David Gale, reševalec na reševalni postaji Škofja Loka, ki je na zasebni vožnji v Ljubljani opazil osebo s srčnim zastojem, nemudoma ukrepal in s pomočjo defibliratorja še pred prihodom reševalne ekipe, rešil človeško življenje, je ime decembra.