Srečko Šestan ob prejemu nagrade. Foto: Bobo
Srečko Šestan ob prejemu nagrade. Foto: Bobo

Srečko Šestan je poveljnik civilne zaščite, ki je v največji civilnodružbeni akciji od osamosvojitve vsak dan aktivirala in koordinirala delo več kot 3000 pripadnikov, ti pa so skupno opravili več kot 200.000 delovnih dni.

Ime leta 2020 je Srečko Šestan. Foto: BoBo
Ime leta 2020 je Srečko Šestan. Foto: BoBo

Nagrada, grafični digitalni zapis zvoka, umeščen v akrilno steklo avtorice Bojane Fajmut. Foto: Val 202
Nagrada, grafični digitalni zapis zvoka, umeščen v akrilno steklo avtorice Bojane Fajmut. Foto: Val 202

Ob prejemu prestižnega naziva Ime leta 2020 je Srečko Šestan dobil tudi nagrado, grafični digitalni zapis zvoka, umeščen v akrilno steklo. V tem edinstvenem grafičnem znaku je uprizorjen zvočni zapis besed »Ime leta Vala 202« svetovalke za poslovno kreativne rešitve in inovacije Bojane Fajmut.

»Dobršen del kandidatov si je tako ali drugače prizadeval izboljševati in v resnici tudi reševati številna človeška življenja v času pandemije; v končni fazi pa so med finalisti tudi takšni, ki izpostavljajo, da koronavirusna bolezen ni vse, kar se pomembnega dogaja človeštvu v tem trenutku in da nas v prihodnje čakajo tudi izjemni izzivi,« je ob zaključku letošnje celoletne akcije izstopajočih posameznikov, ki so s svojim delom, humanitarnostjo, inovativnostjo ali športnimi in znanstvenimi dosežki pustili najgloblji pečat v družbi, povedal odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Pred razglasitvijo Imena leta 2020 je iz studia 13 Radia Slovenija potekal koncert v živo Vlada Kreslina. Foto: Bobo
Pred razglasitvijo Imena leta 2020 je iz studia 13 Radia Slovenija potekal koncert v živo Vlada Kreslina. Foto: Bobo

Ostali finalisti so bili:
Nevenka Mlinar,
splošna zdravnica v Desklah in prva podpisana na pozivu zdravnikov in zobozdravnikov k odgovornejšemu odločevalcev do problematike okolja. Anton Sazonov – Tonač, alpinist in gorski reševalec, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu. Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve. S sodelavci v času epidemije novega koronavirusa uspešno vodi obsežno akcijo vračanja Slovenk in Slovencev v domovino. Ivan Gale, uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve, ki se je v Tarči na TV Slovenija javno izpostavil, opozoril na odgovornosti za porabo javnega denarja in opisal konkretne pritiske pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme. Polona Tanšek Aškerc, diplomirana medicinska sestra, sindikalistka in simbolna predstavnica vseh zaposlenih v zdravstvu, socialnem varstvu in vseh ustanovah, ki so v času epidemije zagotavljali nemoteno oskrbo. Žarko Trušnovec, ki je uresničil željo 90-letnemu Albinu Piberniku - Binetu, nekdanjemu partizanu, vojnemu in civilnemu pilotu, ki si je želel, da bi še enkrat obiskal partizansko bolnišnico Franja. Tomaž Štupnik, predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer so z ekipo presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo in s tem dosegli nov mejnik, saj gre za prvo takšno presaditev pljuč pri otroku pri nas. Primož Roglič, kolesar, ki je na deveti etapi letošnje dirke po Franciji poskrbel za nov osebni mejnik in hkrati za zgodovinski dan slovenskega kolesarstva. Kot prvi Slovenec je na slovitem Touru oblekel rumeno majico in prevzel mesto vodilnega. Goran Dragić je z izjemnimi predstavami navduševal v dresu moštva Miami Heat in se v svoji 12. sezoni v ligi NBA prvič uvrstil v finale tega tekmovanja. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki je pri Evropski komisiji postala najboljša v Evropi na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Boštjan Videmšek, novinar in avtor knjige Plan B, zbirke zgodb o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo, za katero je prejel priznanje knjiga leta 2020.

Val 202 z izborom že več kot osem let podpira projekt Botrstvo v Sloveniji. Hvala vsem, ki ste tudi letos pomagali pisati lepše zgodbe.

Srečko Šestan je prejel nagrado avtorice Bojane Fajmut. Foto: Bobo
Srečko Šestan je prejel nagrado avtorice Bojane Fajmut. Foto: Bobo
Srečko Šestan Foto: Bobo
Srečko Šestan Foto: Bobo