Izjava nagrajenke Vide Drame Orožim: "To je tako presenečenje, da sem brez besed. Zato, ker so bili moji sokandidati tudi tako krasni ljudje, da sem pričakovala, da bo zagotovo nekdo drug. Sploh nisem sebe dajala v prve vrste. Ni govora."

Ime leta 2022 je Vida Drame Orožim. Foto Katja Kodba
Ime leta 2022 je Vida Drame Orožim. Foto Katja Kodba

Nejc Jemec, odgovorni urednik Vala 202, je ob podelitvi nagrade povedal: “Raznolik in izjemno kakovosten nabor kandidatk in kandidatov za Ime leta na Valu 202 je znak, da aktivnih, ustvarjalnih, prodornih, solidarnih, empatičnih posameznic in posameznikov, ki družbo zares bogatijo ni malo. V času padlih kriterijev kakovosti, razpršene pozornosti občinstev, nenehnega iskanja dražljajev in neusahljivega dotoka novic, ki to niti niso, jih te po dejanjih zares izstopajoče posameznike, žal, prepogosto spregledamo. Izbor Imen tednov, Imen mesecev in na koncu Imena leta na Valu 202 je priložnost, da jih postavimo na piedestal. Ker si to zaslužijo. Ker skupaj z ekipami svoje in širše okolje spreminjajo na bolje, ker soustvarjajo skupnost in lahko služijo kot zgled, dokaz, da se da, četudi ni enostavno.”

Ob prejemu prestižnega naziva Ime leta 2022 je zmagovalka dobila tudi plaketo, grafični digitalni zapis zvoka, umeščen v akrilno steklo. V tem edinstvenem grafičnem znaku je uprizorjen zvočni zapis besed »Ime leta Vala 202« svetovalke za poslovno kreativne rešitve in inovacije Bojane Fajmut.

Ostali kandidati so bili:
Matjaž Šerkezi, gorski reševalec, ki je v reševalni akciji v Kamniško-Savinjskih Alpah na eni izmed skalnih polic skoraj pod vrhom Brane našel pogrešanega borderskega ovčarja Jimmyja, pridobil njegovo zaupanje in ga na poledenelem terenu uspešno pripeljal na varno.

Urša Bogataj, smučarska skakalka, ki je na najpomembnejši tekmi sezone, na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila naslov prvakinje na srednji napravi in tako postala druga slovenska zimska športnica z olimpijskim zlatom.

Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije, humanitarne organizacije, ki s številnimi združenji, programi in prostovoljci pomaga ljudem v stiski.

Tamara Kolerič in Domen Bogdan, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki sta za raziskovalno nalogo o mikroplastiki v ribah iz reke Mure, na mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih ved, prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto.

Marcel Štefančič, ki opozarja na pomen profesionalnega in neodvisnega novinarstva, po 24 letih pa se je poslovil od vodenja legendarne oddaje Studio City na TV Slovenija.

Goran Vojnović, scenarist in režiser, ki je z dokumentarnim filmom 2017 o zlati medalji slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu predstavil enega največjih uspehov slovenskega športa.

Simon Vendramin, vodja intervencije na Krasu in poveljnik poklicne Gasilske enote v Novi Gorici, ki je na vrhuncu požarov koordiniral delo tudi do 1700 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, vojakov, sekačev in drugih pripadnikov sil zaščite in reševanja ter ostalih prostovoljcev, ki so se v izjemno težkih razmerah uspešno borili z najobsežnejšimi požari v zgodovini Slovenije.

Marjan Pipenbaher, eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov, ki je tudi glavni projektant Pelješkega mostu, ki so ga avgusta slavnostno otvorili na Hrvaškem.

Vera Flisar, prva vzgojiteljica v prvem romskem vrtcu v naselju Pušča pri Murski Soboti, ki je pred 60 leti orala ledino pri predšolski vzgoji romskih otrok ter nagovarjala starše naj vanj vpišejo svoje otroke.

Darja Rokavec, pedagoginja na Gimnaziji Ptuj, ki je za prizadevanja na področju globalnega učenja prejela naziv Naj učiteljica globalnega učenja 2022.

Anže Smole z Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je z mednarodno ekipo 26 avtorjev razvil genski sistem na področju celične imunoterapije s celicami CAR-T.

Celoletno izbiranje imena tedna je tesno povezano tudi s humanitarnim projektom Botrstvo. Val 202 z ZPM-jem Ljubljana Moste - Polje sodeluje že več kot desetletje. Poslušalke in poslušalci z glasovanjem za kandidate z SMS-sporočili prispevajo en evro za socialno ogrožene otroke. Botrstvo je postalo največji program za pomoč otrokom iz vse Slovenije, z njim je bilo podpore deležnih 12.000 otrok, ki so prejeli pomoč 9570 botrov, skupno pa je bilo zbranih več kot 27 milijonov evrov.

Hvala vsem izjemnim posameznicam in posameznikom, ki soustvarjajo bolj prijazno družbo za vse nas na različnih področjih svojega delovanja in se ne zaustavijo ob prvi oviri.
Hvala tudi vsem srčnim ljudem, ki vsak teden prisluhnete vedno novim navdihujočim zgodbam in darujete v sklad Botrstvo.

Izbor Vala 202 za Ime tedna, Ime meseca in Ime leta je na valovih radia že dvajset let in bo z vami ponovno v prihodnjem letu.