Primož Roglič, kolesar, ki je po vseh zapletih nepozabne 20. etape Gira ohranil mirno kri, ob izjemni podpori navijačev vztrajal do konca in zmagal na posamičnem kronometru iz Trbiža na Svete Višarje. Z osvojeno rožnato majico in končno zmago se je zapisal v zgodovino kot prvi Slovenec z osvojeno tritedensko dirko po Italiji.

Ime leta 2023 je Primož Roglič. Foto: Val 202/ Matic Božič
Ime leta 2023 je Primož Roglič. Foto: Val 202/ Matic Božič

Naziv so razglasili v živi radijski oddaji iz studia 26 Radia Slovenija. Na razglasitvi, ki sta jo vodila Anja Hlača Ferjančič in Rok Kužel, sta nastopila Urša Mihevc in Jure Mihevc, stebra zasedbe Fed horses. Skupaj s prijateljem Blažem Učakarjem iz zasedbe Čedahuči sta izvedla skladbo 0... s teboj. Song o lepem občutku, ko samo veš, da je nekje nekdo, ki dela dobro in ti bo vedno stal ob strani. Ob zaključku Imena leta pa se je s priredbo praznične Winter Wonderland predstavil tudi osemnajstletni David iz programa učencev z avtistično motnjo O. Š. Dragotina Ketteja iz Novega mesta.

Ob prejemu prestižnega naziva ime leta 2023 je Primož Roglič dobil tudi nagrado, grafični digitalni zapis zvoka, umeščen v akrilno steklo. V tem edinstvenem grafičnem znaku je uprizorjen zvočni zapis besed »Ime leta Vala 202« svetovalke za poslovno kreativne rešitve in inovacije Bojane Fajmut.

»Iz tedna v teden, iz meseca v mesec so poslušalci Vala 202 izbirali imena tednov, izstopajoče posameznice in posameznike, ki se ne predajajo. S talentom, znanjem, delavnostjo in čutom za odgovornost premagujejo ovire in na svojih področjih dosegajo izjemne rezultate. Na ta način pozitivno zaznamujejo življenja mnogih, so navdih, ta svet pa delajo vsaj za odtenek boljši. Takšni so kandidatke in kandidati za Ime leta na Valu 202,« je ob zaključku letošnje celoletne akcije izstopajočih posameznikov, ki so s svojo pripravljenostjo pomagati sočloveku, humanitarnostjo, inovativnostjo ali športnimi in znanstvenimi dosežki pustili najgloblji pečat v družbi, povedal odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Prireditev je potekala v studiu 26 Radia Slovenija. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Prireditev je potekala v studiu 26 Radia Slovenija. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ostali nominiranci so bili:

Ime januarja: Jelena Aščić

Jelena Aščić, urednica in voditeljica Tednika na Televiziji Slovenija, mozaične oddaje, kjer že 40 let pripravljajo najrazličnejše družbeno-politične teme. V tem času je nastalo 1874 oddaj in več kot 9 tisoč prispevkov, izmenjali pa so se številni uredniki, voditelji in novinarji.

Ime februarja: Matjaž Krivic

Matjaž Krivic, dokumentarni fotograf, ki je v Keniji posnel serijo fotografij zadnjih dveh še živečih severnih belih nosoroginj na svetu. Za ganljivo zgodbo funkcionalno že izumrle vrste in njunega skrbnika je prejel prestižno fotografsko nagrado Popotniški fotograf leta 2022.

Ime marca: Tonček Smolej

Tonček Smolej, gorski reševalec, ki že več kot 50 let nesebično pomaga ljudem. V tem času je sodeloval že v več kot 1000 reševalnih akcijah, za delovanje na preventivnem, organizacijskem in reševalnem področju pa je prejel najvišje priznanje, kipec civilne zaščite.

Ime aprila: Aleksander, Zlatko in Jože Fratar

Aleksander, Zlatko in Jože Fratar, bratje s Koroške, ki so v dobrodelni akciji Katra zbrali 275 tisoč evrov. Skupno je denar prispevalo 5169 donatorjev, izmed katerih so izžrebali tudi novega lastnika starodobnika. Sredstva iz največje dobrodelne akcije na Koroškem bodo namenili društvu Junaki 3. nadstropja, Inštitutu zlata pentljica in Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Ime junija: Vida Marolt

Vida Marolt, ravnateljica novomeške Osnovne šole Dragotina Ketteja, ki jo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami. Pred kratkim so odprli osemkilometrsko Kettejevo učno pot, ki je prilagojena ljudem s posebnimi potrebami in na različne načine spodbuja gibanje ter spoznavanje kulturnih in naravnih znamenitosti Novega mesta.

Ime julija: Grega Hribar

Grega Hribar, učitelj fizike in mobilni učitelj za dodatno strokovno pomoč na Centru IRIS v Ljubljani, je bil pobudnik in glavni organizator že drugega pohoda slepih in slabovidnih učencev in dijakov na Triglav. Peljati slepe in slabovidne v gore je svojevrsten podvig, ki zahteva veliko odgovornosti in predvsem medsebojnega zaupanja ter organizacije in sodelovanja.

Ime avgusta: Ambrož Duler

Ambrož Duler, podjetnik iz Slovenj Gradca, ki je v razdejanju pretrganih prometnih in drugih komunikacijskih poti sokrajanom priskočil na pomoč pri odpravi posledic ujme. S sodelavci je čez noč zvaril in na Prevaljah postavil 24 metrov dolg ter dva metra širok nadomestni most čez Mežo, povezal 1500 prebivalcev in jim omogočil dostop do trgovin in osnovnih dobrin.

Ime septembra: Irena Matko Lukan

Irena Matko Lukan, urednica Čebelice, zbirke za otroke založbe Mladinska knjiga, ki letos praznuje 70 letnico, je septembra najbolj prepričala poslušalce Vala 202. Ena najstarejših knjižnih zbirk in prva slikaniška zbirka v Sloveniji se ponaša s šestimi milijoni natisnjenih izvodov, za najmlajše bralce pa je od ustanovitve izšlo tudi 471 knjižic manjšega formata.

Ime oktobra: Uroš Ocepek

Ime oktobra je Uroš Ocepek, učitelj, ki na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje poučuje računalništvo. V okviru projekta Učitelj sem! Učiteljica sem! je lani zmagal na slovenskem izboru za najboljšega učitelja, zdaj pa se je v konkurenci več tisoč učiteljev z vsega sveta uvrstil med 50 najboljših in se poteguje za nagrado najboljšega učitelja na svetu.

Ime novembra: Maja Primic Žakelj

Novembra je ime meseca postala Maja Primic Žakelj, epidemiologinja, ena od pobudnic in prva vodja presejalnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA. V 20 letih delovanja se je pregleda udeležilo 740.000 žensk, pravočasno so odkrili in zdravili 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu, zbolevnost pa se je več kot prepolovila.

Ime decembra: Maja Plaz

Ime decembra je postala Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja, kjer si že skoraj 35 let prizadevajo za njihovo večjo varnost. Pred kratkim so izdali knjigo V njeni koži, ki združuje 23 zgodb žensk različnih starosti, različnih socialnih in družbenih slojev in različnih izobrazbenih struktur, z bolečimi izkušnjami nasilja med štirimi stenami.