Navdajajo me s precejšnjim dvomom, da vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija, ki v odsotnosti vršilca dolžnosti generalnega direktorja vodi zavod, deluje v okvirih pristojnosti in v korist RTV Slovenija.

Grožnje z odpuščanjem in napoved o premeščanju voditeljice in urednika dveh osrednjih televizijskih oddaj na desk dnevnoinformativne redakcije Radia Slovenija – če omenim le dva primera – me utrjuje v skrbi, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete. Svet RTV Slovenija je vodstvu že na konstitutivni seji naložil redno poročanje o vseh kadrovskih odločitvah. S tem smo v prvi vrsti želeli preprečiti, da bi odgovorni v času pred imenovanjem nove uprave posegli po potezah, ki presegajo opravljanje tekočih poslov in bi lahko še dodatno otežile optimalno delovanje zavoda.

Člani Sveta smo doslej poslana poročila skrbno preučili in pri pregledu opazili številne odločitve z vprašljivo vsebino. Ker je o prekoračitvi opravljanja tekočih poslov mogoče presojati le od primera do primera, je Svet že izglasoval, da se vodstvu naloži vsebinsko utemeljitev vseh izvedenih kadrovskih potez.

Goran Forbici
Predsednik Sveta RTV Slovenija