V času stavkovnih pogajanj je vodstvo na šestih sestankih ponudilo številne predloge za uresničitev stavkovnih zahtev, a jih nasprotna stran ni sprejela.

Med drugim je vodstvo predlagalo konkretne rešitve za kadrovsko stisko v Informativnem programu Televizije Slovenija, s katerim bi lahko takoj zagotovili nemoten proces dela in s tem omogočili boljše delovne pogoje za zaposlene v tej enoti.

Vodstvo je namreč novinarskemu sindikatu predlagalo, da bi izvedli javne razpise za deset novih zaposlitev v Informativnem programu Televizije Slovenija, s čimer so se strinjali tudi uredniki uredništev tega programa. S tem bi lahko takoj razbremenili zaposlene v Informativnem programu Televizije, ki vsak dan ustvarjajo pomembne oddaje, kot so Dnevnik, Odmevi, in druge. Če bi stavkovna stran sprejela ponujeni predlog vodstva RTV Slovenija, bi bila v veliki meri razrešena ena ključnih stavkovnih zahtev, to je kadrovska politika.

Vodstvo je bilo v stavkovnih pogajanjih naklonjeno tudi iskanju rešitve za zagotavljanje novinarske avtonomije in neodvisne uredniške politike, kar je bila tudi ena od stavkovnih zahtev. Pristalo je na ustanovitev posebne delovne skupine, ki bi preverila domnevne primere kršitve standardov v Informativnem programu in o tem pripravila strokovno mnenje, ki bi bilo lahko v nadaljevanju podlaga za konkretne ukrepe.

V vodstvu obžalujemo, da je novinarski sindikat z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti iskanje rešitev za pogajalsko mizo raje zamenjal za ulico ter zavod in njegove zaposlene oddaljil od skupnega cilja, tj. ustvarjanja kakovostnih informativnih vsebin.

Vodstvo bo kljub napovedi novinarske stavke v ponedeljek organiziralo delo tako, da bo v največji možni meri omejilo obseg programske škode. Našim gledalcem, poslušalcem in bralcem bomo tako kot vsak dan zagotovili ustavno pravico do obveščenosti. O morebitnih spremembah ponedeljkove programske sheme v naših medijih bomo javnost pravočasno obvestili.