V sporočilu za javnost je navedlo več polresnic, hkrati pa tudi zamolčalo nekatera bistvena dejstva glede poslovanja v prvem petmesečju in finančnih projekcijah do konca leta.

V sporočilu za javnost je bilo poudarjeno, da je RTV Slovenija v obdobju od januarja do maja 2023 poslovala bolje od načrta. A pri tem je bilo zamolčano, da je bil nominalno boljši poslovni izid dosežen zaradi predčasne prodaje delnic Eutelsat Communications. Prodaja je bila v poslovnem načrtu predvidena šele v decembru, brez nje pa bi bil končni rezultat petmesečnega obdobja za približno milijon evrov slabši od načrta. Izkazani presežek torej ni posledica boljšega poslovanja, temveč izključno posledica spremenjene časovne dinamike.

Obenem so bile delnice prodane po bistveno nižji ceni, kot je bilo načrtovano. Še več, ker so bile delnice prodane predčasno, bo RTV Slovenija utrpela dodatno škodo zaradi manjšega izplačila dividend. Zaradi predčasne prodaje delnic bodo prihodki ob koncu leta okvirno 2,7 milijona evrov nižji od načrtovanih.

Prihodki iz oglaševanja zaostajajo za 10 odstotkov za načrtovanimi, namesto za 7,3 milijona jih je bilo le za 6,6 milijona evrov. Odhodki so medtem za 690 tisoč evrov višji od načrtovanih. Načrte so najbolj presegli stroški dela, in sicer kar za 2,3 milijona evrov. Vodstvo za občuten porast stroškov dela krivi dogovor med vlado in sindikati, torej dejavnik, na katerega naj ne bi imelo vpliva. A to ne drži. V letnem načrtu sta namreč že bili upoštevani obe povečanji plač na podlagi Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki so ga Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali 13. oktobra 2022.

Prišlo pa je do drugih napredovanj, ki jih načrt ni predvidel v taki meri. Gre za napredovanja na podlagi rednih letnih razgovorov, prerazporeditve zaposlenih na podlagi aneksov h kolektivni pogodbi, izstavitve pogodb o zaposlitvi ter vplive različnih poravnav, ki se dogajajo tudi v zadnjih tednih, čeprav vodstvo opravlja le tekoče posle. Vse to bo do konca leta v primerjavi z načrtom dodatno povišalo stroške dela vsaj za 4 milijone evrov oziroma za 4,6 milijona evrov, če upoštevamo prispevke delodajalca.

Vodstvo tudi trdi, da naj bi RTV Slovenija leto 2023 predvidoma končala s presežkom odhodkov nad prihodki. A po oceni, ki smo jo prejeli v poročilu, naj bi RTV konec leta ne imela dobička, temveč kar za 6,3 milijona evrov izgube. In še to samo pod pogojem, da bi prihodki in odhodki odslej sledili zastavljenemu načrtu. Glede na vsa odstopanja v prvem petmesečju gre seveda za neuresničljivo predpostavko. Pričakovati je nadaljnje zaostajanje prihodkov in preseganje stroškov dela in realistično predvideti še za približno 3 dodatne milijone evrov slabši rezultat ter skupno izgubo okoli 9 milijonov evrov. Tako slabo RTV Slovenija ni poslovala še nobeno leto doslej.

Goran Forbici
Predsednik Sveta RTV Slovenija