Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk, kar jih je kdajkoli izšlo pri nas. Z njo se je Župančič vzpel na sam vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj znanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena decembra leta 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban.

Ime za svojega pesniškega junaka in s tem tudi za naslov zbirke je Župančič našel v Srpskem rječniku Vuka Karadžića, kjer je zapisana tudi ljudska uganka, v kateri nastopata Ciciban in Cicibanica. Literarni lik prikazuje otroka, njegovo iskrenost, dobrosrčnost, sproščeno igro, njegov smeh in jok, njegovo domišljijo, zvedavost in nagajivost.

Pesniška zbirka Otona Župančiča v obliki zvočne knjige. Foto: ZKP RTV Slovenija
Pesniška zbirka Otona Župančiča v obliki zvočne knjige. Foto: ZKP RTV Slovenija

Pri ZKP RTV Slovenija od nekdaj dajejo velik poudarek slovenski kulturni dediščini, zato so se ob 50-letnici delovanja odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudijo v obliki zvočne knjige, in to tako v digitalni obliki kot na zgoščenki s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48-ih straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije.

To je prva tovrstna integralna izdaja v tiskani in zvočni obliki, ki je nastala v sodelovanju s Tretjim programom Radia Slovenija - programom ARS.

Pesmi interpretirata Barbara Cerar in Blaž Šef. Foto: ZKP RTV Slovenija
Pesmi interpretirata Barbara Cerar in Blaž Šef. Foto: ZKP RTV Slovenija

Pesmi Kadar se Ciciban joče, Ciciban in čebela, Mehurčki, Ciciban – Cicifuj, Ciciban zaspi, Slovo, Veseli koledniki, Žalostni koledniki, Častitljivi koledniki, Stari medo, Zvonovi, Dedek Samonog, Otroci spuščajo mehurčke, Ples kralja Matjaža, Povabilo, Zlato v Blatni vasi, Uspavanka, Pismo, Zvezdoznanstvo, Naše luči, Žabe, Vrabci in strašilo, idr., ki jih mnogi od nas še vedno znamo na pamet iz otroštva, interpretirata dramska igralca Barbara Cerar in Blaž Šef, oblikovalec Žiga Culiberg pa je nekdanjo črno-belo knjižico z obarvanjem strani in barvnimi velikimi tiskanimi črkami približal otroškim očem v 21. stoletju.

Novo zvočno knjigo si zagotovite na spletni strani ZKP RTV Slovenija!

Pridružite se nam v nedeljo, 27. septembra 2020, ob 11. uri na vrtu Vodnikove domačije, kjer bosta ravno Barbara Cerar in Blaž Šef interpretirala zimzelene pesmi za otroke Otona Župančiča.