Velikan slovenske muzike, ki združuje žanre in generacije, letos praznuje 70 let.

Le nekaj dni po rojstnem dnevu se mu bo poklonilo več kot ducat izvajalcev: MASAYAH, HAUPTMAN, SKOVA in SKOVANI, JARDIER, BATISTA CADILLAC, KOKOSY, CHRIS ECKMAN in JANA BELTRAN, DAN D, LEOPOLD I. in DRÜGI, ETHNOTRIP, TOMAŽ HOSTNIK in MARINA MARTENSSON.

Koncert, ki se bo 3. decembra 2023 začel točno ob 20.00, bo kot običajno povezoval avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka. Val 202 ga bo neposredno prenašal v radijskem etru in v spletnem videoprenosu. Vstopnice najdete tukaj.

»Ko slišiš svojo skladbo v priredbi nekoga drugega, je to potrditev, da to nekaj je. Dokler jo izvajaš sam, nisi objektiven. Šele ko jo za svojo vzame nekdo drug, ko v njej najde sebe in sebe da vanjo, takrat veš, da je to zares – skladba,« pripoveduje Vlado Kreslin. Rdeča nit letošnjih Izštekanih 10 bodo nove priredbe brezčasnih Vladovih pesmi. Glasbeniki, ki so izbirali iz njegovega obsežnega kataloga, jih doslej še niso izvajali, priredili jih bodo posebej za to priložnost. »Občutek je podoben kot takrat, ko prevedejo tvojo knjigo v drug jezik. To je res kompliment. Da je nekdo motiviran prirediti tvojo pesem. Da razkrije, koliko njega je v njej. Razkrije stične točke s tabo. Pesem lahko zazveni precej drugače, kot si si sam predstavljal. Vidiš, da je vrgla več trnkov, mnogo širše kot si si mislil.«

Vlado Kreslin portret, foto Polona Eržen x
Vlado Kreslin portret, foto Polona Eržen x

Od rapa do r'n'bja. Od kantavtorstva do funka. Od americane prek etna do indie rocka. Med izvajalci najrazličnejših zvrsti prevladujejo mladi. »To me še posebej veseli,« pravi Vlado. »Zelo sem počaščen, da so se odzvali. In seveda sem na trnih, strašno me zanima, kaj bodo naredili. Nabor imen je bogat, večplasten, kalejdoskopski. Tako so različni, nekateri prihajajo iz tako drugačnih glasbenih svetov od mojega, da je pričakovanje toliko večje.«

Vlado Kreslin, Izštekanih 30, 2023, foto Alan Orlič Belšak
Vlado Kreslin, Izštekanih 30, 2023, foto Alan Orlič Belšak

Pričakovanje nepričakovanega. Hoja po neuhojenih glasbenih poteh. Prostor za eksperiment. Neizbežna presenečenja. Lovljenje trenutka. Poklon tradiciji. Ustvarjanje novega na temeljih preizkušenega. Tega, da dobimo, česar nismo vajeni, smo pri Izštekanih že vajeni. In kot venomer poudarja Jure Longyka: »Izštekani so romanje v neznano, s katerega se vrnete bliže sebi. Izštekani so skupnost. Glasbenikov, izvedbenih ekip in zvestega občinstva. Lepo ji je pripadati.«

Vlado Kreslin je stari znanec oddaje Izštekani in ljubljenec poslušalcev Vala 202. Celovečerno je v Izštekanih nastopil v letih 1995, 2000 in 2014. Bil je tudi med nastopajočimi na letošnjem veličastnem koncertu Izštekanih 30 v razprodanih Križankah. Ob prihajajoči obletnici v glasbenem uredništvu Vala 202 o njem pripravljajo tudi serijo ekskluzivnih dokumentarnih podkastov.

Vlado Kreslin v Izštekanih 2014 - https://val202.rtvslo.si/podkast/izstekani/52137502/174268381
Vlado Kreslin v Izštekanih 30 2023 - https://youtu.be/lnSAPozZZNg?feature=shared
www.kreslin.com

DOSEDANJI posebni koncertni IZŠTEKANI:
Izštekani od leta 2013 redno prirejajo slavnostno decembrsko poslastico pred občinstvom v ljubljanskem Kinu Šiška. Po praznovanju dvajsetletnice oddaje leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na katerem so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra in leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia. Leta 2017 je koncert izvedla skupina Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, nastopilo je skupno osem napovedanih ali skritih zasedb na čelu z Dan D. Leta 2019 so se izvajalci poklonili petindvajsetletnici izida Leve scene AliEna, prvega pravega rap albuma pri nas. Leta 2020 so prvič v tridesetletni karieri celovečerni akustični koncert odigrali Big Foot Mama, nastop je zaradi koronaukrepov potekal brez občinstva, prvič v studiu TV Slovenija. Leta 2022 so ponudili jagodni izbor nastopajočih v oddaji v preteklih treh letih. Trideseto obletnico oddaje pa so leta 2023 kronali z veličastnim koncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah.

Vstopnice so bile vselej bliskovito razprodane. Vsakič se je v razkošnem in ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Predvajala jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.

www.val202.si/izstekani
www.rtvslo.si/val-202/izstekani
www.facebook.com/izstekani
https://365.rtvslo.si/raziskuj?q=izštekani
https://sl.wikipedia.org/wiki/Izštekani