V tem obdobju je bilo v Igranem programu Televizije Slovenija posnetih kar nekaj izstopajočih projektov (Jezero, Leninov park, Dolina rož, Primeri inšpektorja Vrenka), s katerimi je bil narejen kakovostni preboj tako doma kot v tujini. V povprečju omenjene nadaljevanke v osrednjem programskem času spremlja več kot 270.000 slovenskih gledalcev. Poleg uspeha pri domačem občinstvu, pa imajo nekatere od nadaljevank, ki so nastale v produkciji Televizije Slovenija ali v sodelovanju z izvršnimi producenti, za sabo tudi uspešno mednarodno festivalsko pot (Sarajevski filmski festival, Liffe, Series Mania, zagrebški NEM).

Program, ki je usmerjen v produkcijo kakovostnih vsebin za širše občinstvo, v leto 2024 vstopa z novo sezono nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja. Že prva sezona izpred desetih let je pomenila kakovostni preskok v takratni produkciji televizijskih nadaljevank in nanizank.

Epizoda Vija vaja. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija.
Epizoda Vija vaja. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija.

Življenja Tomaža Kajzerja je izvirna nanizanka, namenjena predvajanju v osrednjem programskem času. Glavni lik je Tomaž Kajzer, človek z istim imenom, ki ga igra isti igralec (Matija Vastl), vendar v vsaki epizodi živi popolnoma novo življenje.

Epizoda Zarota. Foto Ana Črešnar.
Epizoda Zarota. Foto Ana Črešnar.

V izvirnem formatu avtorja Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak raziskujeta vprašanje, kaj bi se zgodilo z našimi življenji, če bi v določenem trenutku zavili drugam, se srečali z drugimi ljudmi, odraščali v drugačnem okolju? Nanizanka preigrava različne življenjske scenarije enega in istega človeka – Tomaža Kajzerja.

Epizoda Prah. Foto Ana Črešnar.
Epizoda Prah. Foto Ana Črešnar.

V drugi sezoni spoznamo Kajzerja kot koreografa, politika, kriminalista – specialista za poligraf, nepremičninskega posrednika in duhovnika. V posameznih epizodah se ukvarjamo s temeljnimi človeškimi dilemami: ali je umor v določenih okoliščinah lahko pravičen, ali se res zavedamo, kaj vse smo pripravljeni narediti za doseganje ciljev, kaj sta skrb in idealizem in kaj paranoja, ali duhovniki lahko poznajo še kakšno močnejšo ljubezen, kot je ljubezen do Boga?

Epizoda Bog je velik. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija.
Epizoda Bog je velik. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija.

Avtorja formata in scenarista sta Špela Oblak Levičnik in Peter Bratuša, ki je nanizanko tudi zrežiral. Direktor fotografije je Dominik Istenič, montažer Jan Lovše, skladatelj Anže Rozman, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Mirela Brkić.

Igralski zasedbi z Matijo Vastlom, Katarino Čas in Primožem Pirnatom iz prve sezone, se v novi sezoni pridružijo še znana slovenska igralska imena – Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Bojan Emeršič, Matej Zemljič, Uma Štader, Jernej Kogovšek, Borut Veselko, Brane Šturbej, Lotos Vincenc Šparovec, Domen Valič in številni drugi.

Nanizanka je urbana in vizualno sugestivna, režijski pristop je sodoben in izviren in zasleduje usmeritev javne televizije, da z zgodbami odpira teme, ki zadevajo našo sedanjost in prihodnost in lahko sleherniku vlivajo pogum, da aktivno deluje pri ustvarjanju boljše prihodnosti.

Izvirna zgodba z močnim protagonistom ter s kritičnim vpogledom v družbeno dogajanje in v globino človeškega čustvovanja obeta kakovostno nanizanko, ki bo relevantno nagovarjala gledalsko publiko v Sloveniji in širše.

Druga sezona ima pet epizod, nanizanka bo premierno predvajana v nedeljo, 7. januarja 2024, na TV SLO 1 ob 20.uri

Epizoda Dediščina. Foto: Ana Črešnar.
Epizoda Dediščina. Foto: Ana Črešnar.