Tako kot vsako leto se v seriji Družbeni fenomeni tudi letos dotikamo tem, ki so jih oblikovali tokovi družbenih sprememb. V oddaji o duševnih stiskah mladih smo prisluhnili zgodbam štirih mladih, ki so kljub izkušnji duševnih stisk z nami delili svoje navdihujoče razmisleke o težkih preizkušnjah. V oddaji o lepotnih idealih pa smo se z različnimi posamezniki ukvarjali z ideali iz preteklosti in s tistimi, ki se, predvsem pod vplivom družbenih omrežij, oblikujejo danes.

Serija Družbeni fenomeni je dostopna tudi na portalu RTV 365

DRUŽBENI FENOMENI: DUŠEVNE STISKE MLADIH
4. 1. 2023 ob 17.25 na TV SLO 1

Scenaristka: Nina Cijan
Režiserka: Alma Lapajne

DRUŽBENI FENOMENI: DUŠEVNE STISKE MLADIH. Foto: RTV Slovenija
DRUŽBENI FENOMENI: DUŠEVNE STISKE MLADIH. Foto: RTV Slovenija

Biti mlad je lepo, a še zdaleč ne preprosto. Mladost je namreč obdobje, ki ga spremljajo številne spremembe na vseh področjih življenja. Danes številni mladi poročajo o simptomih anksioznosti in depresije, nedavna raziskava NIJZ pa je pokazala, da številne od njih pestijo tudi občutki osamljenosti, slabega razpoloženja, samomorilnih misli. Kje iskati vzroke za takšno počutje? V neizprosnih, s tekmovalnostjo nabitih časih, v šolskem sistemu, v povečanem individualizmu ali pritisku staršev, vrstnikov, družbe?

V zgodbah štirih mladih smo odstrli delček težav in stisk, ki so jih doživljali, in prisluhnili iskanju utehe v hrani, nefunkcionalnih odnosih, prepovedanih snoveh, pretirani pomoči drugim, ekstremnem športu. S strokovnjaki smo osvetlili tudi širšo družbeno sliko vzrokov in posledic ter poudarili pomen preventive, destigmatizacije, iskanja sistemskih rešitev na področju duševnega zdravja, povezovanja in pristne bližine sočloveka, ki tolaži, zdravi in daje upanje za boljše življenje.

DRUŽBENI FENOMENI: LEPOTNI IDEALI
11. 1. 2023 ob 17.25 na TV SLO 1

Scenaristka: Nina Cijan
Režiserka: Magda Lapajne

DRUŽBENI FENOMENI: LEPOTNI IDEALI. Foto: RTV Slovenija
DRUŽBENI FENOMENI: LEPOTNI IDEALI. Foto: RTV Slovenija

Ne samo lep in mlad obraz brez gub, s spočitim pogledom in nasmehom, ampak tudi močno, zdravo in izklesano telo so podobe, ki jih danes srečujemo na plakatih, družbenih omrežjih in v revijah. Lepotni ideali so se pojavljali v vsakem zgodovinskem obdobju; kakšni pa so danes? Še pred 200 leti so močnejšo, z oblinami polno žensko telo slavili kot simbol plodnosti in lepote, danes pa na plakatih in reklamah kraljujejo vitka, z mišicami oblikovana telesa.

Kakšni so lepotni ideali danes, kdo jih določa in kdo jih sploh lahko dosega? S sogovorci, ki so se iz različnih razlogov odločili za kakšen lepotni popravek, smo razmišljali o tem, kako drugače se počutimo v svoji koži, če smo bolj zadovoljni tudi s svojim videzom, s strokovnjaki pa med drugim o tem, ali obstaja univerzalna lepota. Iskali smo tudi odgovor na vprašanje, ali nam lepši videz res ponuja možnost uspešnejšega in nemara celo srečnejšega življenja.