Jasmina Jamnik se s prevzemom vodenja oddaje EkstraVisor vrača k vodenju daljših informativnih oddaj, prav tako pa še vedno ostaja voditeljica osrednje informativne oddaje Televizije Slovenija – Dnevnika. Podatkovno-preiskovalni skupini, ki deluje pod vodstvom urednice Lidije Hren, sestavljajo pa jo štirje stalni raziskovalci in novinar, se je Jamnikova pridružila že ob samem začetku priprave teme o stečajih, kar bo zagotovo dodana vrednost in prednost pri vodenju oddaje v studiu.

O razlogih za prevzem vodenja oddaje EkstraVisor je povedala naslednje: »V zadnjem času se tudi novinarstvo spreminja v vprašanje politične pripadnosti. Prepogosto stvari, o katerih se poroča, postanejo politično vprašanje. Novinarstvo ni poročanje o levi ali desni ideologiji, novinarstvo je poročanje o dejstvih. O tem, kaj je res in kaj ni, kaj je prav in kaj narobe. To me zanima. Zato Ekstravisor - o tem, kaj je narobe v Sloveniji objektivno in apolitično.«

Jasmina Jamnik je nova voditeljica oddaje EkstraVisor. Foto: Adrian Pregelj
Jasmina Jamnik je nova voditeljica oddaje EkstraVisor. Foto: Adrian Pregelj

Jasmina Jamnik je univerzitetna diplomirana politologinja in sociologinja kulture, ki ima v medijih dvajset let izkušenj. Televiziji Slovenija se je pridružila leta 2002, najprej v takratnem eksperimentalnem programu, kmalu je sledil prestop v informativnega. Tam je začela kot mlajša dežurna, napredovala v terensko dežurno novinarko in voditeljico jutranjih, kasneje popoldanskih poročil. Vmes se je pridružila ekipi novinarjev notranjepolitične redakcije dnevnoinformativnih oddaj Televizije Slovenija. Od leta 2009 vodi Dnevnik, bila je voditeljica Tarče, urednica jutranjih poročil in Prvega Dnevnika ter avtorica Utripa.

Napoved oddaje EkstraVisor - stečaji
Državne pomoči so v času korona krize ohranile pri življenju številna podjetja. Strokovnjaki opozarjajo, da so med njimi tudi takšna, ki v normalnem času, brez krize, ne bi preživela, podatki pa kažejo, da je bilo v preteklem letu stečajev celo manj kot leto prej. EU in vlada pripravljata izhodno strategijo, v zraku pa visi vprašanje: ali nas ob koncu leta čaka plaz stečajev? V tokratnem projektu EkstraVisorja o stečajih si je ekipa za izziv zastavila sistem stečajev v Sloveniji in ga primerjala s tistim v Avstriji. Sledili so vprašanjem: zakaj pri nas stečaji z veliko premoženja trajajo desetletje in več, zakaj stroški poberejo kar 90 odstotkov stečajne mase na račun upnikov, kako delujejo stečajni upravitelji, ali res obstajajo močna omrežja, kdo sploh koga nadzira? Rezultati analize so presenetljivi, o njih govorijo sogovorniki v prispevkih, v studiu pa bodo sodelovali predstavniki politike, sodišča, stečajnih upraviteljev in upnikov.