RTV Slovenija na letošnjem izboru predstavlja skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot deseti po vrsti v drugem predizboru v četrtek, 11. maja.

Joker Out v Liverpool potujejo 1. maja 2023. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Joker Out v Liverpool potujejo 1. maja 2023. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham in Julia Sanina.
Komentator vseh treh televizijskih prenosov na TV SLO bo Andrej Hofer.

Člani skupine Joker Out se v evrovizijski Liverpool odpravljajo v ponedeljek 1. maja 2023.
Pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin je svoje misli pred odhodom strnil takole: »Torej, mi smo se vrnili z enomesečne predevrovizijske turneje. Bili smo na šestih koncertih, v šestih različnih mestih in petih različnih državah. Odziv publike je bil zelo lep, bili smo zelo toplo sprejeti. Tuji mediji in tuji izvajalci so nas, tako bom rekel, objeli in mi smo objeli tudi njih. Rekel bi, da je nadpovprečno veliko število ljudi pelo našo pesem v slovenščini, kakor se le da, vsaj fonetično pravilno – od otrok do starejših, tako da to je bilo zares fino za videt. Lahko rečemo, da smo zelo samozavestni v to, da je naš nastop, kot smo si ga zamislili in kot nam ga je tudi BBC potrdil, na zelo dobri poti do tega, da bo vrhunsko izpeljan in da bo dobro zgledal in da bo točno tak, kakor si ga mi želimo. Torej, dobili smo zeleno luč za vse, kar smo si želeli, tako s strani BBC-ja, kot hvala bogu, tudi na domači strani – z RTV-ja. Bi rekel, da imamo kot delegacija zelo zdrav, spoštljiv in uspešen odnos. Naše želje že od začetka, se pravi, kar se tiče nastopa, so bile upoštevane. Dobili smo s strani RTV-ja veliko podporo. Torej ni nobenega segmenta od začetka naše poti pa do konca tega Liverpoola, ki bi bil, kar se tiče podpore RTV-ja, nepokrit. Za kar smo izjemno hvaležni in za to zelo veseli. Mislim, da si zaupamo eni drugim, da vemo najbolje, kaj moramo narediti, da dosežemo želeni rezultat. In več kot smo naredili, bomo težko. Še vsem gledalcem in poslušalcem najlepša hvala za podporo in se vidimo v Liverpoolu.«

Za otvoritev velikega finala letošnjega Izbora za Pesem Evrovizije, ki ga gosti Liverpool v imenu lanske zmagovalke Ukrajine, bo poskrbel lanski zmagovalec Kalush Orchestra in skladba z naslovom Voices of the new generation.

Dva predizbora in veliki finale Pesmi Evrovizije v neposrednem prenosu na RTV Slovenija
V prvem predizboru v torek, 9. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki petnajst držav v naslednjem vrstnem redu: Norveška, Malta, Srbija, Latvija, Portugalska, Irska, Hrvaška, Švica, Izrael, Moldavija, Švedska, Azerbajdžan, Češka, Nizozemska in Finska.
Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na programih RTV Slovenija.

Dva dni kasneje, 11. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2022 predstavili izvajalci iz šestnajst držav, med njimi tudi Slovenija s skupino Joker Out, v naslednjem vrstnem redu: Danska, Armenija, Romunija, Estonija, Belgija, Ciper, Islandija, Grčija, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Avstrija, Albanija, Litva in Avstralija.
Neposredni prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na programih RTV Slovenija.

V velikem evrovizijskem finalu bo 13. maja nastopilo 26 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki ˝velikih pet˝ Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija, Italija ter lanska zmagovalka Ukrajina. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si.
Posebni oddaji

Gledalci si bodo uro pred začetkom prenosa drugega polfinalnega izbora v četrtek, 11. maja 2023, na TV SLO 2 lahko ogledali posebno oddajo Pot v Liverpool, v soboto, 13. maja 2023, pa bo ob 20. uri na TV SLO 1 na sporedu oddaja Pesem Evrovizije 2023 – zaodrje.

Pesem Evrovizije 2023