Ta edinstvena glasbena izkušnja združuje moči treh jazzovskih orkestrov - Big Banda RTV Slovenija, Jazz orkestra HRT in Big benda RTS.
Koncert Jumbo Big Banda v Ljubljani bo v soboto, 7. oktobra 2023, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Neposredni prenos bo na prvem programu Radia Slovenija. Pred tem bo zasedba nastopila v Beogradu (3. 10. 2023) in Zagrebu (5. 10. 2023).

Jumbo Big Band bo vodil priznani avstrijski dirigent Sigi Feigl, na sporedu pa bodo dela avtorjev iz vseh treh držav, med drugim tudi avtorski priredbi slovenskih ljudskih pesmi: Zrejlo je žito (priredba Aleš Avbelj) in Stoji, stoji Ljubljan'ca (priredba Jože Privšek).

Omenjena zasedba treh jazzovskih orkestrov je nazadnje nastopila skupaj leta 1990 pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se namreč na Glasbeni paradi v Radencih srečevali in nastopali big bandi vseh jugoslovanskih republik. Na podlagi teh srečanj je leta 1989 nastal Jumbo Big Band, veliki džezovski orkester, sestavljen iz treh tedanjih zasedb: Big Banda RTV Ljubljana, Plesnega orkestra RTV Zagreb in Džezovskega orkestra RTV Beograd.

Po devetindvajsetih letih so se leta 2018 znova združili na Novosadskem džezovskem festivalu. Jumbo Big Band je pod vodstvom priznanega Sigija Feigla dosegel stoječe ovacije in splošno navdušenje, ki odmeva še danes. O njem je bil v produkciji TV Slovenija posnet tudi dokumentarni film. Sedmega oktobra letos bodo združeni orkestri prvič po tridesetih let znova nastopili v Sloveniji ter tako obudili veliki džezovski projekt.

Izreden pomen projektu daje glasbeno umetniški presežek, ustvarjen z novimi skladbami in priredbami, pisanimi za skupino izjemnih glasbenikov v teh nacionalnih džezovskih zasedbah. Njihova kakovost je namreč zagotovilo izvedbe na najvišji ravni. Taka trojna zasedba big banda je edinstvena tudi v mednarodnem smislu, saj tako velike zasedbe ni nikjer drugje na svetu. Ljubljansko občinstvo bo nagrajeno z izjemnim glasbenim doživetjem; slišalo bo najmogočnejši bigbandovski zvok in vrhunsko izvedbo novih orkestracij tako ljudskih kot avtorskih skladb. Obenem bo slovenska džezovska ustvarjalnost in poustvarjalnost predstavljena tudi zunaj naših meja.

Projekt Jumbo Big band združuje »nezdružljivo« - je najlepši izraz mednarodnega povezovanja in odličnega sodelovanja ter tovarištva med glasbeniki, ne glede na narodnost. Tako v strokovnih krogih kot tudi v očeh širše javnosti spodbuja in širi zavedanje ter dokazuje, da glasba nima meja in da s prijateljskim sodelovanjem lahko sežemo dlje, posežemo višje in dosežemo več. Tudi Ministrstvo za kulturo je prepoznalo pomembnost in edinstvenost tega projekta in ga podprlo.

Glasbeno dokumentarno oddajo o gostovanju Big Banda RTV Slovenija, v sklopu projekta Jumbo Big Band, na novosadskem jazz festivalu 2018 si lahko ogledate tukaj.