Ob spremljavi izvrstnega benda bo oder zavzelo petnajst eminentnih glasbenih izvajalcev, ki so v preteklosti tako ali drugače zaznamovali Izštekane. Obiskovalci bodo lahko uživali v 30 izbranih skladbah.

V prodaji je že prvi paket cenejših vstopnic za najzvestejše poslušalce. Vstopnici za dve osebi lahko kupite na Eventimu. Imena nastopajočih razkrijemo 8. marca, zagotavljamo pa, da bo večer vsekakor nadvse izštekan.

Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos praznuje trideset let. Vrhunec praznovanja bo 8. junija 2023 ob 21.00, s koncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah.
Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos praznuje trideset let. Vrhunec praznovanja bo 8. junija 2023 ob 21.00, s koncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah.

Prva oddaja na Radiu Študent, v gosteh Sokoli
Februarja 1993 je voditelj Jure Longyka v studio Radia Študent ob izidu nove plošče povabil Sokole Petra Lovšina. S seboj so prinesli akustične kitare in odigrali nekaj pesmi. Recept se je ponujal sam od sebe: vodena oddaja z glasbenimi gosti, ki glasbo izvajajo živo, ob njej pa se pogovarjajo, prerekajo, kramljajo in se imajo lepo.
Repertoar posebej za oddajo obogatijo, predrugačijo, izštekajo. Spremenijo zvok, aranžmaje, povabijo gostujoče glasbenike, obudijo stare skladbe, predstavijo čisto nove ali predelajo pesmi drugih. Brez žanrskih in drugih omejitev.

Selitev na Val 202 s koncertom Magnifica
Januarja 1998 so Izštekane prvič izvedli na Valu 202, gost prelomne oddaje je bil Magnifico. Do danes so jih izpeljali več kot 300, več kot 30 nastopov pa je izšlo tudi v obliki albuma. Z leti so Izštekani postali pomemben sopotnik slovenskega popularnoglasbenega prizorišča. Danes so referenčni, nastop izvajalci navajajo v svojih življenjepisih. Za številne je bil prelomen, njihovo delovanje in njihova glasba sta z njim dobila nov, nesluten zagon.

Pred občinstvom vselej razprodani
Nov zagon so ob dvajsetletnici leta 2013 dobili tudi Izštekani. Prvič so izvedli decembrski koncert pred občinstvom, ki je postal tradicionalen in je vselej razprodan. Na njem se izšteka več deset glasbenikov, ki gredo še korak dlje, ponudijo nove presežke. Letošnjih Izštekanih 30 bo nov mejnik na tej poti.

“Seveda so Izštekani narejeni za občinstvo in ta odziv pomeni veliko. Največ pa pomeni odziv glasbenikov na povabilo. Ta je dokaz, kakšno delo, kakšen kapital smo skupaj z njimi z leti prigarali. Nastopiti v Izštekanih nekaj pomeni. Vsi se na oddajo pripravijo več kot resno in v njej dejansko presegajo sami sebe. Biti zraven pri nastajanju mejnikov v slovenski popularni glasbi, na neki način temu botrovati, je velik privilegij. In ena najlepših stvari, ki so se mi zgodile v življenju,” pripoveduje Jure Longyka.

Jure Longyka. Foto: Alan Orlič Belšak.
Jure Longyka. Foto: Alan Orlič Belšak.