V enem dnevu se bodo zvrstili izvrstne delavnice, razprave, primeri, premierna predvajanja, na odru pa bodo sodelavci Radia Slovenija ter gostujoči predavatelji iz Slovenije in tujine. Tudi letos festival nastaja v sodelovanju programov Radia Slovenija s številnimi partnerji. Program je letos še bogatejši in z izrazitim mednarodnim pečatom.

Kdo ustvarja najboljše avdiozgodbe in kako? Jih bo umetna inteligenca ustvarjala bolje? Vrhunska zvočna produkcija je lahko tudi igra, radijska igra. Kdaj avdioigranje postane dokument časa in kdaj produkcija postane avdiodokumentarec? Vse več ljudi ustvarja zvočne vsebine, vse več jih posluša podkaste. Kaj sploh še ostane radiu?

Mirko Štular, v. d. direktorja Radia Slovenija: »Snovalci festivala se pogosto sprašujemo o radijskem mediju in prihodnosti avdiovsebin ter nanje iščemo raznovrstne, neobičajne in kolikor se da kreativne odgovore. Tudi avdiovsebine morajo biti takšne. Radio Slovenija in njegovi radijski programi dnevno dokazujejo, da se da razvijati na zelo različne, zanimive in uspešne načine. To je pravzaprav temelj tega, kar mi ustvarjamo že 95 let. Zgodbe so tiste, ki pritegnejo poslušalke in poslušalce in mi si jih želimo ustvarjati čim bolje, zanimiveje in jim s kakovostjo po vsebinski in tehnični plati dati vsebinsko in časovno relevanco. Ali nam to uspeva? Glede na visoko poslušanost je odgovor da. Radio Slovenija pa mora gledati predvsem v digitalno prihodnost

Radioplayer Slovenija

V okviru Avdiofestivala bosta okrogla miza z naslovom Radio jutri in predstavitev projekta Radioplayer Slovenija. Na pobudo Radia Slovenija in ob podpori Ministrstva za kulturo RS ter Medijske zbornice pri GZS se je namreč večina slovenskih radijskih postaj pridružila razvojnemu projektu Radioplayer Slovenija, katerega glavna cilja sta krepitev radijskega trga in ohranitev položaja radia ob razmahu tehnoloških velikanov. Projekt vzpostavlja tehnološki standard in enotno uporabniško avdioizkušnjo za naprave, povezane z internetom. Radioplayer je tehnologija in predvajalnik za povezana vozila in spletne strani ter aplikacija za mobilni telefon in pametne naprave. Na predstavitvi bodo sodelovali tudi predstavniki podjetja Radioplayer Worldwide.

Pester in mednarodno obarvan program

Program je na voljo na spletni strani Avdiofestivala. Za vse dogodke v Cukrarni so na voljo brezplačne vstopnice, število mest za posamezne dogodke je omejeno.

V sodelovanju z Deutsche Welle in pod sponzorstvom Nemškega veleposlaništva v Sloveniji bo organizirana delavnica o produkciji podkastov DW PodcasTraining. Sodelovali bodo mentorji Barbara Gruber (Deutsche Welle, Nemčija), Kateri Jochum (Bonn Institute) in Anže Tomić (Radio Slovenija).

Živo bo izvedena radijska igra Proge, ki je nastala v koprodukciji Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars in ŠKUC gledališča. Radijska igra prepleta izpovedi petih ljudi, ki so doživeli spolno nasilje, temu bo sledil pogovor. Avtorica Helena Šukljan, režiser Klemen Markovčič, zasedba Marijana Brecelj, Gaja Filač, Klemen Kovačič, Ajda Smrekar, Primož Vrhovec, tonska mojstra Urban Gruden in Sonja Strenar.

Na delavnici montaže zvoka bo Nick Dunkerley predstavil enostavnost poteka dela v Hindenburgu, danskem programu za urejanje zvoka, ki je nastal z mislijo na radijskega novinarja ali producenta podkastov in ki so ga testirali novinarji tamkajšnjega javnega radia DR.

V podkastu za mlade Jabolka, hruške in knjige bosta radijsko že kar izurjena, vendar zelo radovedna mlada voditelja Zala Trebežnik in Juš Dovjak gostila nadvse aktualni dramatičarki, prejemnico nagrade Prešernovega sklada Simono Semenič s knjigo Tri drame in Tjašo Mislej, prvo slovensko avtorico, katere delo Naše skladišče bo obravnavano v sklopu maturitetnega eseja.

Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO
Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO

V okviru pogovora aUdIo prihodnosti bosta novinarki Radia Slovenija Nina Slaček in Maja Ratej razmišljali skupaj z mag. Petrom Čakšem (Univerza v Mariboru), Matejem Praprotnikom (Radio Slovenija) in Tomažem Čopom (Infonet media), kako bo umetna inteligenca predrugačila novinarstvo in medije, kakšna bo njena vloga v uredništvih prihodnosti. Skušali bodo predvideti, kako bodo pametna orodja, ki so že tu ali šele prihajajo, spreminjala medije.

Kaj se zgodi, ko odpovejo komunikacijske poti? Slišali bomo zgodbe novinarjev, tehnikov, gasilcev, predstavnikov civilne zaščite in občin, ki so v prvih dneh avgustovske ujme spoznali, da je narava močnejša od številnih tehnoloških pridobitev. Voditeljica Metka Pirc se bo pogovarjala s Srečkom Šestanom (Civilna zaščita), Romano Lesjak (Črna na Koroškem), Matijo Mastnakom in Damjanom Rostanom (Radio Slovenija).

Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO
Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO

Pozornost bomo namenili tudi spolni vzgoji otrok, ki se začne s spolno vzgojo odraslih. Manca Dorrer in Domen Valič bosta tokrat v živo vstopila v vlogi posebnih raziskovalcev Eve in Luke v podkastu Evolucija Užitka. Neža Prah Seničar in Urška Henigman pa bosta vodili pogovor o spolnosti in tako predstavili novo dokumentarno serijo in podkast Prvič, ki bosta mladim odpirala prostor za sočutne, spoštljive in razumevajoče pogovore o intimi in bližini.

V delavnici Kreativna zvočna podoba se bodo pogovarjali o namenu celostne radijske zvočne podobe. Kako različno vlogo ima radijski "imaging" na javnem in komercialnem radiu? Sogovorniki bodo skladatelj Sebastijan Duh, glasbeni urednik na Radiu Si Iztok Novak, glasbeni producent Nik Šmon in Dejan Vedlin, odgovorni urednik Totega radia, skozi pogovor jih bo vodil Robert Levstek (Radio Maribor).

Športna podkasta Žoga je okrogla + Dvokorak bosta ponudila nenarejeni, zabavni in temeljiti debati o športu v družbi prijateljev. Luka Petrič, Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in Aljaž Golčer (Žoga je okrogla, Radio Slovenija) ter Luka Štucin, Tilen Lamut in Matija Kosmač (podkast Dvokorak) bodo komentirali šport in športne zvrsti ter govorili o njih, manjkala pa ne bo niti kakšna zbadljivka. Sproščeno bo.

Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO
Utrinek iz Avdiofestivala 2022. Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO

V okviru Potovanja na robu noči se bodo pogovarjali o tistih in s tistimi, ki jim zvoki predstavljajo veliko več kot le slušne dražljaje. Navdihnjeni z istoimensko dokumentarno radijsko igro bo razprava tekla o vlogi sodobnega radia za tiste, ki vidijo, o ustvarjalnosti slepih in slabovidnih. Voditelja Mojca Delač in Luka Hvalc se bosta pogovarjala z ddr. Evgenom Bavčarjem in Tadejem Grumom.

Rob Rosenthal in Sam Broun bosta v okviru Potujoče radijske delavnice že pred Avdiofestivalom izvedla enotedensko delavnico za novinarje Radia Slovenija in dve gostji iz Danske in Nizozemske. V tem času bo nastalo deset skrbno sestavljenih zgodb, ki jih bodo predstavili na Avdiofestivalu. Delavnico je podprlo Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani.

Foto: Adrijan Pregelj
Foto: Adrijan Pregelj

V okviru političnega podkasta Umetnost možnega bodo analizirali aktualno politično dogajanje s tistimi, ki spremljajo politično dogajanje "iz prve vrste" in politike spremljajo in se z njimi pogovarjajo tudi brez kamer in mikrofonov. V epizodi na odru pred občinstvom bodo gostje Matija Stepišnik, Miran Lesjak, Ali Žerdin, gostila jih bosta Tanja Starič in Aleš Kocjan.

Mihilizem je pogovorni podkast, ki mu nikakor ne smete verjeti, saj je žlahtni nejeveri pravzaprav namenjen. S pametnimi ljudmi govori o tistih neumnostih sveta, ki se jim preudarni, servilni in zato popularni vzdrževalci obstoječe religije neskončne gospodarske rasti, ki krasijo naslovnice in zaslone,

z razlogom izogibajo. Miha Šalehar se vrača na Radio Slovenija v pogovoru z Borutom Pahorjem.

Podkast Odbiti Atmosferci lovijo ravnotežje odpira prostor iskrenim in raznovrstnim pogovorom. Podkasti Lovim ravnotežje (Nina Gaspari), Atmosferci (Ciril Komotar) in Odbita do bita (Maruša Kerec in Anže Tomić, Radio Slovenija) imajo skupno točko – zveste poslušalce. Kako in zakaj jim uspeva? Kdo je zgradil najboljšo skupnost? To in še več izveste v pogovoru med njimi.

Sklepna prireditev Avdiofestivala bo satirično-imitatorska predstava Radio Ga Ga: Poklon Sašu Hribarju, ki ga bodo izvedli sodelavci Radia Ga Ga.