Foto:
Foto:

Danes so poslušalci izbrali še zadnje ime meseca, v sredo, 19. decembra 2012 pa bomo spoznali tistega, ki je po mnenju poslušalcev Vala 202 zaznamoval leto 2012.

IMENA MESECA 2012

JANUAR

Samir Handanović, slovenski reprezentančni vratar, ki je bil za italijanske nogometaše, trenerje, sodnike in novinarje dovolj prepričljiv, da so ga izbrali za najboljšega nogometnega vratarja Italije v letu 2011.

FEBRUAR

Tomo Križnar, avtor dokumentarnega filma Oči in ušesa boga, ki razgalja, da je udobje Zahoda odvisno od smrti najbolj nedolžnih na drugem koncu sveta, kjer so naftna polja.

MAREC

Robert Kranjec, prvi Slovenec, ki je zmagal v poletih v Planici in v skupnem seštevku za svetovni pokal osvojil mali kristalni globus za polete.

APRIL

Janez Stanovnik, predsednika Zveze združenj borcev NOB Slovenije. Ta je skupaj z Mestno občino Ljubljana prevzela organizacijo proslave ob dnevu upora proti okupatorju, ki se jo je udeležilo 10 tisoč ljudi.

MAJ

Damir Dugonjić, plavalec, ki je zaradi strganih kopalk v finalu evropskega plavalnega prvenstva na 100 metrov prsno v madžarskem Debrecenu sicer ostal brez medalje, a je nato na “popravnem izpitu” osvojil zlato na 50 metrov prsno.

JUNIJ

Aljoša Tušek, lastnik podjetja Tushek in konstruktor, ki je zasnoval “superavtomobil” Renovatio T500.V kultni BBC-jevi oddaji Top Gear je z njim požel ogromno navdušenja, postavili pa so ga ob bok najprestižnejšim športnim avtomobilom priznanih izdelovalcev.

JULIJ

Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioze, projekta računalniškega opismenjevanja starejših, za katerega je prejel nagrado Državljan Evrope, priznanje evropskega parlamenta za posebne dosežke.

AVGUST

Urška Žolnir, naša najboljša judoistka, ki je v kategoriji do 62 kilogramov na OI v Londonu pometla s tekmicami in osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo za dekleta.

SEPTEMBER

Upokojenec, ki je pomagal družini iz projekta Botrstvo, ji podaril starejše stanovanje in jo tako rešil pred brezdomstvom. Želi ostati anonimen.

OKTOBER

Jernej Dolinšek, vodja ekipe strokovnjakov iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki so razvili novo metodo za diagnosticiranje celiakije iz ene same kapljice krvi.

NOVEBER

Matjaž Tanko, novinar in voditelj informativnih oddaj, dobitnik letošnje nagrade Društva novinarjev Slovenije za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva - za najvišjo stanovsko nagrado sta ga nominirali obe največji televiziji, ki ju je v 40 letih dela močno zaznamoval.

DECEMBER

Miro Cerar, pravnik se je na osrednjem slovenskem pravnem portalu uvrstil med deset najvplivnejših pravnikov v tem letu.

PROJEKT BOTRSTVO

Sicer pa je Ime leta pomemben še zaradi ene stvari – projekta Botrstvo. Vsak ponedeljek ob 9.50 lahko na Valu 202 slišite zgodbo enega od otrok, ki zaradi finančnih stisk dobivajo botrska sredstva. S tem, ko poslušalci glasujejo za Ime tedna ali Ime meseca, in sicer tako, da pošljejo SMS sporočilo za izbranega kandidata, prispevajo tudi en evro v sklad Botrstva.

Projekt so poleg številnih poslušalcev podprla tudi podjetja, ki so darovala denar v botrski sklad. Štirim večjim donatorjem v okviru projekta Ime leta 2012 in Botrski sklad (Bauhaus, Mlekarna Celeia, Novo Nordisk in Elektro energija) se bomo s pomočjo Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je ustvari replike lutke Sapramiška zahvalili tudi na dogodku.

IME LETA in BOTRSTVO V SLOVENIJI NA TELEVIIZJI SLOVENIJA

Prireditev si bo mogoče v posnetku ogledati tudi na TV Slovenija v soboto, 22. 12.2012 ob 22. uri na TVS 2.