Skozi večer polk in valčkov vas bo popeljala Darja Gajšek. Foto: osebni arhiv
Skozi večer polk in valčkov vas bo popeljala Darja Gajšek. Foto: osebni arhiv

Predizbori za festival Slovenska polka in valček 2020 so se začeli že marca lani v oddaji Slovenski pozdrav, ki je gostila kar 24 mladih in neuveljavljenih ansamblov, izmed katerih se je šesterica uvrstila na festival, pridružila se jim bo še sedmerica zmagovalcev minulih festivalov.

Letošnji, že 24. festival bo zaradi epidemije covida-19, ki je onemogočila izpeljavo dogodka v živo z živimi nastopi, potekal v virtualni podobi, s posnetki 13 novih skladb, slišali pa boste pet polk in osem valčkov. Vmes se bomo spominjali preteklih festivalov – v 24-ih letih smo slišali nekaj manj kot 300 novih polk in valčkov, zaigralo pa jih je skoraj 300 ansamblov.

Nastopilo bo 13 ansamblov, ki bodo predstavili pet novih polk in osem novih valčkov. Foto: arhivi nastopjočih
Nastopilo bo 13 ansamblov, ki bodo predstavili pet novih polk in osem novih valčkov. Foto: arhivi nastopjočih

Nove polke oz. valčke bodo predstavili: Ansambel Opoj (Nazaj za pol stoletja), Dolenjskih 5 (Zate), Zadetek (Zadnji poljub), S.O.S. Kvintet (Narišem sonce), Špadni fantje (Tvoje ljubezni dotik), Raubarji (Tako posebna), Ansambel Roka Žlindre (V tvojem objemu se pomirim), Vikend (Dovolj sva mlada), Unikat (Ne rani srca), Naveza (Hodil bom za teboj), Veseli Dolenjci (Očetova hiša), Ansambel Storžič (Ti ne veš) in Veseli svatje (Zakaj si pustil me?)

Na festivalu bodo podeljene tri nagrade, poleg najboljše slovenske polke in najboljšega valčka, ki jo bosta letos izbrali medijska in strokovna komisija, bo slednja izbrala tudi ansambel, ki bo prejel naziv ansambel nove generacije.

Rubrika #novageneracija mladim glasbenikom odprla vrata do festivala Slovenska polka in valček 2020

Oddaja Slovenski pozdrav je v letu 2020 gostila kar 24 mladih in neuveljavljenih ansamblov, izmed katerih se je šesterica uvrstila na festival Slovenska polka in valček 2020. Z izpostavitvijo številnih neuveljavljenih glasbenikov so ustvarjalci oddaje mladim in talentiranim ansamblom z nasveti in napotki omogočili pridobivanje neprecenljivih izkušenj.