Na kompilaciji prisluhnite kantavtorju Robertu Petanu s skladbo Ni za konje dirka (ni za srečne raj). Foto: Amadeja Smrekar
Na kompilaciji prisluhnite kantavtorju Robertu Petanu s skladbo Ni za konje dirka (ni za srečne raj). Foto: Amadeja Smrekar

Oddaja Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija je s septembrom pričela že svojo 4. sezono.

To je polurna oddaja ali bolje koncert v živo. Vsak torek je v radijskem studiu 13 prostor odprt glasbenikom različnih zvrsti za njihovo predstavitev. V etru Prvega slišimo neposredni prenos, na spletni strani Radio Prvi in Facebook profilu Prvega pa lahko spremljamo tudi video.

Februarja 2020 je oddaja doživela že svojo 100. izvedbo, kar pomeni sto različnih slovenskih glasbenih zasedb, več kot tristo različnih glasbenikov in več kot petsto izvedenih skladb. Ob tej priložnosti so se v glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija odločili za izdajo desetih izbranih posnetkov na vinilni plošči. Izbor med stotico zvrstno in kompozicijsko zelo raznolikih nastopajočih, temelji na skladbah, ki niso izdane na drugem nosilcu zvoka, oziroma so bile prav za nastop v oddaji prirejene in predstavljene z novimi aranžmaji.

Kompilacija želi opozoriti na izjemno širino in bogastvo slovenske glasbene krajine. Izbor je zato žanrsko pester, poslušalcu omogoča izkušnjo žive izvedbe glasbenega dela, nastajajoča zvočna slika pa je izrazito subtilna in teži k perfekciji.

Vodilo kompilacije je (kot tudi tedenske oddaje) predstaviti glasbenike in zasedbe, ki zaradi svoje nekomercialne naravnanosti ne najdejo širšega mesta v medijskem prostoru, a si zaradi svoje odličnosti zaslužijo, da jih sliši čim večji krog poslušalcev.

Alja Kramar, urednica oddaje Prva vrsta
Vsebina vinilne plošče z naslovom Prva vrsta:

Murat & Gajšt: Prva vrsta (Tomaž Gajšt, Murat)
Zajtrk: Bejlo sonce (Laura Krajnc, Sven Horvat)
Mihael Hrustelj trio: Full Moon Dance (Mihael Hrustelj, Jeroen van der Ley, George Panaite)
Trio Katastrofa: Waltz from Jeppo (Matija Solce, Sofia Högstadius,Stefan Hedborg)
Sašo Vollmaier: Nous deux Encore (Sašo Vollmaier)
Nina Rotner: Strgan čevelj (Nina Rotner, Janez Dovč, Goran Krmac, Klemen Kotar, Tilen Stepišnik)
Icotovi zobi: Mali Princ (Iztok Šumatić – Eyeceeou, Filip Vadnu, Vid Turica, Karlo Petrović, Tibor Pernarčič)
Robert Petan: Ni za konje dirka (ni za srečne raj) (Robert Petan)
Pi Jammies: G. Vedež Smrdljivček (Tadej Šepec, Blaž Avsenik, Mark Žakelj, Jošt Lampret, Gaj Bostič)
Robert Jukič kvartet: Le poslušaj (Ana Bezjak, Robert Jukič, Anže Vrabec, Žiga Smrdel)

Glasbena urednica Alja Kramar, voditelj Milan Krapež, producent Tone Jurca, tonski mojster Grega Samar ter video snemalca Matjaž Šercelj in Jernej Pogačnik so najbolj stalna ekipa radijske oddaje, ki je letos prejela tudi nagrado RTV Slovenija za izjemne dosežke v preteklem letu. Za mastering posnetkov na kompilaciji je poskrbel Miro Prljača, oblikovanje ovitka pa je prevzela Ljubica Čehovin-Suna.

S predstavitvijo plošče v radijskih studijih 28. oktobra 2020 želimo počastiti Dan RTV in se prepustiti skladbam izbranih izvajalcev, sodelujočih na plošči. Radijski oddaji boste lahko prisluhnili v neposrednem radijskem prenosu in video stream-u na FB profilu Prvega.

Zagotovite si izvod nove vinilne kompilacije!

Na spletni strani ZKP RTV Slovenija si lahko v prednaročilu do 28. oktobra 2020 zagotovite izvod nove vinilne kompilacije z 10-odstotnim popustom: https://cutt.ly/prva!