Danilo Kocjančič je nastopil na Melodijah morja in sonca 2012. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Danilo Kocjančič je nastopil na Melodijah morja in sonca 2012. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Danilo Kocjančič
Skladatelj, kitarist in pevec Danilo Kocjančič je pred dnevi v 64. letu starosti umrl zaradi bolezni. Foto: Arhiv RTV Slovenija

V poklon velikemu primorskemu glasbeniku bodo v studiu TV Koper – Capodistria v nedeljo nastopili številni glasbeniki, ki se jih je dotaknila ustvarjalna žilica Danila Kocjančiča: Tulio Furlanič, Ladi Mljač, Tinkara, Janez Bončina Benč, Slavko Ivančič, Tomaž Domicelj, Kalamari, Polona, Lara in morda še kdo. Niti bo v svojih rokah držal Drago Mislej - Mef, ki bo tako kot vsako nedeljo ob 20. uri tudi tokrat pozdravil vse poslušalce Radia Koper in drugih radijskih postaj, ki so se pridružile projektu. Koncert bo prenašal tudi Prvi program Radia Slovenija, prvič pa bodo prav na pobudo Radia Koper lahko koncert neposredno prenašali tudi komercialni primorski radii.
Posnetek koncerta si bodo lahko ogledali tudi gledalci TV Koper – Capodistria, in sicer v četrtek, 14. februarja, ob 22.30. Že to nedeljo pa bo v poklon Danilu Kocjančiču na 1. programu TV Slovenija ob 20. uri oddaja Zlata šestdeseta – Danilo Kocjančič in Kameleoni.

Legendarni koprski skladatelj, kitarist in pevec, ki je pred dnevi v 64. letu starosti izgubil bitko z boleznijo, je v 60. letih prejšnjega stoletja ustanovil skupino Kameleoni, pozneje pa še zasedbe Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo. Podpisal se je pod številne uspešnice, med drugim Portorož 1905, Dober dan in Amerika. Ustvarjal je tudi skladbe za druge izvajalce zabavne glasbe in doživljal uspehe na številnih festivalih.

Posebej plodno je bilo njegovo sodelovanje s prijateljem in tekstopiscem Dragom Mislejem - Mefom. "Skladba Senca, ki sta jo napisala za skupino Prizma, je ena najlepših slovenskih balad vseh časov," je nekoč zapisal glasbeni urednik Dragan Bulič. Pesem so v različnih priredbah zapeli številni slovenski pevci.