Iztok Mlakar, splošni slovenski javnosti znan kot avtor domiselnih in včasih hudomušnih šansonov, je pri Založbi RTV Slovenija pred 30-imi leti izdal prvenec, legendarno kaseto Štorije in baldorije. V njih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih (vino, dobra domača hrana) in boju malega človeka za pravičnost, v besedilih pa prepoznamo tudi številne elemente socialistične družbene ureditve poznih osemdesetih let nekdanje Jugoslavije, ki so predstavljeni na humoren, a pronicljiv način.

Iztok Mlakar Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO
Iztok Mlakar Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

Večina pesmi je zapeta v primorskem (natančneje, goriškem) narečju, nekatere pa tudi v cerkljanskem ("Pubi, usidma se", "Var'se, čeča", "Očenaš", "Ajnglc"). Narečna besedila dajejo njegovim pesmim poseben čar, kljub narečju pa se v Iztokovih pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj. Iztok poje o preprostem slovenskem človeku, ki kljubuje svetovnim vojnam, težnjam velikih narodov in drugim nesrečam. V gostilni ob vinu se mu odpre duša in na dan privrejo najgloblje misli in življenjske resnice.

Koncerta Iztoka Mlakarja ob izdaji albuma LP-ja Štorije in baldorije, ki sta ju omogočila ZKP in Val 202, bosta 19. in 20. februarja 2020 v Grajskem gledališču na Ljubljanskem gradu. Za oba koncerta bo na voljo 100 vstopnic, 50 vstopnic na posamični večer.
Prodaja se bo pričela danes, 20. 1. 2020, ob 20. uri, samo na bencinskih servisih Petrol v Sloveniji. Cena vstopnice je 25 €.

O morebitni razpoložljivosti Iztoka Mlakarja za medije boste obveščeni naknadno.

Naslovnica LP Štorije in baldorije Foto: Oblikovanje naslovnice: Žiga Culiberg Vizuali: arhiv ZKP RTV
Naslovnica LP Štorije in baldorije Foto: Oblikovanje naslovnice: Žiga Culiberg Vizuali: arhiv ZKP RTV