Radijska igra, ki je nastala v produkciji Uredništva igranega programa Radia Slovenija, je bila posneta v studiih Radia Slovenija in na terenu maja 2024.

Kratka radijska igra, ki bo na sporedu prvo junijsko soboto ob 22.40 na Prvem programu Radia Slovenija, v glavnini preizprašuje človekov odnos do narave, sočloveka ter drugih živih bitij. Glavna protagonistka radijske igre je Ona, ki jo je v igrani slušni miniaturi upodobila Gaja Filač. Ona, ki ves čas svojega monologa išče odgovore na vprašanja o ekoloških in bivanjskih temah sodobnega človeka, ob koncu razmišljanja pride do spoznanja, da so čebele ključnega pomena za biotsko raznovrstnost v mestih in seveda tudi nepogrešljive za obstoj civilizacije.

Gaja Filač. Foto: Nada Žgank
Gaja Filač. Foto: Nada Žgank

Ob tem je slušna razglednica mesta in mestnega parka služila kot »zvočna tapeta« za novo izpraševanje o ekoloških in bivanjskih temah tukaj in zdaj.

Večplastna dramaturška struktura monologa – od komentarja, povzetega dialoga, do notranjega monologa – je sicer narekovala snemanje govora v prvem planu, a hkrati klicala po njegovi panoramski razlastitvi da bi se tako ustvarila jasna narativna struktura. Pa tudi (po)ustvarila implicitno dinamika sicer enovite pripovedne strukture.

V miniaturi je govor prepleten z akustikami eksteriera kot »tretjega igralca« v igri – od sprehoda z mikrofonom skozi središče mesta do Tivolija do pozno košene jase z nakladnimi panji v zahodnem delu parka. Poslušanje čebel v panjih in na paši.
Igrana slušna miniatura za eno igralko je programska spodbuda poslušalcu za širše razmisleke o obravnavani problematiki, pa tudi za pogovore ob t. i. skupnem poslušanju.

Kolofon:
Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Urban Gruden
Avtorja izvirne glasbe Silence (Boris Benko in Primož Hladnik)
Ona Gaja Filač