Kristalni mikrofon. Foto: Arhiv RTVSLO
Kristalni mikrofon. Foto: Arhiv RTVSLO
Dušan Tomažič in Ambrož Kvartič. Foto: Adrian Pregelj
Dušan Tomažič in Ambrož Kvartič. Foto: Adrian Pregelj

Kristalni mikrofon vse od leta 2001 podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije. Člane društva združuje zavezanost najvišji vrednoti – negovanju vrhunske ravni slovenskega govorjenega jezika. Kristalni mikrofon se podeljuje posamezniku za vrhunske umetniške (napovedovalske in voditeljske) dosežke, s katerimi je bil poudarjen poklic napovedovalca in vrhunskega interpreta slovenskih (italijanskih in madžarskih) besedil, nagrada Ane Mlakar pa najobetavnejšemu mlademu napovedovalcu.

Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, Dušan Tomažič, prejemnik kristalnega mikrofona, Ambrož Kvartič, prejemnik priznanja Ane Mlakar in Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija. Foto: Adrian Pregelj
Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, Dušan Tomažič, prejemnik kristalnega mikrofona, Ambrož Kvartič, prejemnik priznanja Ane Mlakar in Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija. Foto: Adrian Pregelj

Letos je štiričlanska komisija, v sestavi Tomaž Gubenšek, Darinka Koderman Patačko, Danijel Poslek in Mojca Klarič, odločila, da stanovsko nagrado kristalni mikrofon za dolgoletne dosežke na napovedovalskem področju prejme Dušan Tomažič, priznanje Ane Mlakar za obetavnega mladega napovedovalca pa Ambrož Kvartič.

Na letošnji prireditvi so nastopili Bilbi in Big Band RTV Slovenija ter duo Smet. Prireditev je povezovala Jasmina Bauman, prejemnica priznanja Ane Mlakar leta 2016.

Utemeljitvi letošnje komisije

Dušan Tomažič je eden najbolj prepoznavnih glasov med slovenskimi napovedovalci. Na to poklicno pot je pred dobrimi tremi desetletji stopil na Radiu Maribor, kjer je s svojim glasom in napovedovalskim znanjem poslej pomembno sooblikoval številne oddaje in program v celoti. Sodeloval je tudi pri mnogih vsebinah in projektih, povezanih z nacionalnim radiem.
Pozneje je radio zamenjal za televizijo, prav tako v Mariboru. Tudi tam je s svojim glasom pustil pomemben pečat zlasti kot interpret številnih dokumentarnih filmov.
Njegov prepoznavni govor odlikujeta odlična zborna izreka ter poglobljena, premišljena in dovršena interpretacija raznovrstnih besedil, zlasti najzahtevnejših. V njem se zrcalita nagrajenčeva široka razgledanost in kultiviranost, obenem pa ravno pravšnja mera izvirnega pristopa in ustvarjalnosti, saj navkljub mojstrskemu obvladovanju bralske obrti nikoli ne zdrsne v suhoparno rutino. Njegov glas poslušalci prepoznavajo kot prijetno domač, a kljub temu prodoren, njegovo interpretacijo kot dovršeno in natančno, a vseeno s pridihom osebnega.
Dušan Tomažič je znan kot mentor, ki je vzgojil številne radijske in televizijske govorce. Prav njemu gre tudi zasluga, da je po letih mirovanja ponovno obudil Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije.Zaradi vsega naštetega stanovsko društvo nagrado kristalni mikrofon za dolgoletne dosežke na napovedovalskem področju leta 2019 podeljuje Dušanu Tomažiču.


Ambrož Kvartič kot radijski in televizijski napovedovalec v slovenski medijski prostor prinaša svežo energijo. Dokazuje se kot vsestranski govorec, ki se dobro znajde v vseh govornih položajih. S presenetljivo lahkotnostjo interpretacijsko obvladuje raznovrstne žanre, kot govorni interpret je prijetno domač, sproščujoč, v vseh zvrsteh prepričljiv, mehak, obenem pa prodoren in duhovit. Sporočilnost besedila decentno nadgrajuje s stilno natančno umerjeno intonacijo, ki v kombinaciji z zborno izreko poslušalcu omogoča radiofonski užitek.

Pregled dosedanjih nagrajencev

Prireditev je bila prvič leta 2001, ko sta kristalna mikrofona za izjemne dosežke na področju napovedovalskega dela prejela Maja Moll in Janko Ropret.

Dve leti kasneje, leta 2003, sta bili prejemnici kristalnega mikrofona Nataša Dolenc z Radia Slovenija in Marija Rosa Lojk Francesconi z Radia Koper – Capodistria.

Za izjemne dosežke na področju napovedovalskega dela sta leta 2005 kristalni mikrofon prejela Ljudmila Strgar in žal že pokojni Slavko Kastelic. Leta 2005 je bila prvič podeljena tudi nagrada Ane Mlakar za mladega obetavnega napovedovalca, ki jo je prejela Maja Šumej.

Leta 2007 sta bila prejemnika kristalnega mikrofona Ivan Lotrič in Janez Dolinar. Nagrado Ane Mlakar pa je prejel Andrej Hofer.

Nagradi kristalni mikrofon sta leta 2009 prejeli Simona Juvan in Matej Rus z Radia Slovenija, priznanje Ane Mlakar pa Bernard Stramič prav tako z nacionalnega radia.

Leta 2011 sta po mnenju strokovne komisije kristalna mikrofona za življenjsko delo prejeli Ajda Kalan in Nadja Jarc. Prejemnica priznanja za mlado obetavno napovedovalko pa je Alenka Resman Langus.

Prejemnik nagrade Ane Mlakar leta 2013 je bil mladi obetavni napovedovalec Miha Zor z Radia Slovenija, Jasna Rodošek z Radia Slovenija in Ida Baš z Radia Maribor pa sta prejeli kristalna mikrofona. Idi Baš je podeljen za življenjsko delo.

Leta 2016 je kristalni mikrofon za življenjsko delo prejela Maria Pfeiffer z Radia Koper Capodistria, priznanje Ane Mlakar pa Jasmina Bauman z Radia Maribor.

Fotografije so na voljo tukaj; avtor je Adrian Pregelj.