Zvonko Raušl (na fotografiji skrajno desno) je četrti, ki mu je v Jokerju uspelo osvojiti glavno nagrado. Foto: Jan Pintar
Zvonko Raušl (na fotografiji skrajno desno) je četrti, ki mu je v Jokerju uspelo osvojiti glavno nagrado. Foto: Jan Pintar

V soboto, 9. oktobra 2021, je sprejel izziv v kvizu Joker inženir kemijske tehnologije iz Miklavža Zvonko Raušl. Kar 18 let je bil aktiven v SNG Maribor kot pevec v opernem zboru. Trenutno pa sodeluje v KUD-u Zvonke Antoličič, kjer skrbi za gledališki abonma v domačem kraju. Je tudi član vokalne zasedbe Urban, aktiven v bridge klubu in je strasten igralec sudoka. A največja strast so čiliji, doma jih goji kar 54 vrst. Na njegovi poti do 20 tisoč evrov mu je na pomoč priskočil prijatelj Benjamin Lukan. In s skupnimi močmi sta se povzpela do vrha in glavne nagrade – 20.000 €.

Osvojeni dobitek bo Zvonko vložil v obnovo hiše. Foto: Jan Pintar
Osvojeni dobitek bo Zvonko vložil v obnovo hiše. Foto: Jan Pintar
Voditelj Mario Galunič s srečnim prejemnikom 20 tisoč evrov. Foto: Jan Pintar
Voditelj Mario Galunič s srečnim prejemnikom 20 tisoč evrov. Foto: Jan Pintar
Zvonku je na pomoč priskočil prijatelj Benjamin Lukan. Foto: Jan Pintar
Zvonku je na pomoč priskočil prijatelj Benjamin Lukan. Foto: Jan Pintar

Kako se počutite kot prejemnik 20.000 evrov, le eden od štirih v šestih sezonah?
Zelo sem ponosen sam na sebe, predvsem zaradi tega, ker mi je šele četrtemu uspelo to doseči. Denarna nagrada je postranskega pomena, ker se nisem prijavil na kviz zaradi zaslužka, ampak predvsem zato, da bi pokazal in dokazal sebi in drugim, da to zmorem. Da dolgotrajno ukvarjanje z ugankami in zbiranje "nepotrebnih" informacij ni stran vržen čas in denar, ampak lahko na dolgi rok privede do rezultatov. Lahko bi mogoče potegnili paralelo s športom, kjer je potrebnega ogromno dela za dosego odmevnega rezultata.

Kam boste naložili dobitek?
Vsaj tu ni bilo nekakšne dileme. Denar gre v obnovo hiše.

Kaj svetujete bodočim tekmovalcem kviza Joker pred snemanji? Kako se lahko pripravijo na kviz v upanju, seveda, da posežejo tudi po najvišji nagradi?
Znanje, znanje in znanje. Samo to. Za kviz ne obstaja recept, kot za kuhanje. Vsak se drugače počuti in obnaša pred kamero in doma na kavču. Doma na kavču smo strokovnjaki na vseh področjih, od kvantne fizike do okolja, zdravstva in politike. Vsi vse znamo, ampak ko je potrebno to znanje nekako pokazati, takrat pa nismo po navadi tako uspešni. Predvsem je potrebno odmisliti okolje. Ni kamer, ni publike, ni reflektorjev. So samo vprašanja, ki potrebujejo odgovore in voditelj, ki ta vprašanja zastavlja. Če ti to uspe odmisliti, potem veš točno toliko kot doma na kavču, seveda brez pripomočkov, toliko pač že moramo biti pošteni vsaj do samih sebe.
Naše občinstvo ima zelo rado kvize. Konec koncev je to najlažji in najhitrejši način primerjave našega znanja z znanjem drugih. Instant kvizi, kjer so nagrade velike, vse pa je odvisno od enega vprašanja (brez možnosti popravnega) mi ravno niso najbolj pri srcu. Nikoli nihče ne zna vsega. Preveč je področij, na katerih bi moral biti strokovnjak. Ampak to je čar kvizov. Pokriti dovolj dobro znanje iz več področij, obenem pa uporabiti zdravo pamet in obilico logičnega sklepanja, kar lahko privede do tega, da četudi v nek odgovor nismo prepričani oz. se nam ne svita pravi odgovor, lahko pravilno odgovorimo. Predvsem pa nobene panike, kot je rekel že dobri vojak Švejk.

Želite sodelovati v kvizu Joker? Prijavite se na avdicijo!

Tomaž Toplak, Andrej Šterman, Katarina Čobec in Zvonko Raušl so v šestih sezonah posegli po najvišji nagradi v kvizu Joker. Kdo bo naslednji? Vabimo vas, da se prijavite in preizkusite na naši avdiciji. Mogoče se boste ravno vi pridružili naši najuspešnejši četverici. ️Prijave zbiramo prek spletnega obrazca na www.rtvslo.si/joker.

Joker doma