Serija predstavlja nadaljevanje izjemno uspešne televizijske serije Jezero izpred dveh let. Trem delom serije Leninov park bo sledila še serija Dolina rož, ki na male ekrane prihaja 30. januarja 2022.

Vroče poletje se za Tarasa Birso in njegove kolege tokrat odvija pred pragom Generalne policijske uprave. Nenavadni, na prvi pogled nepovezani umori se vrstijo v samem središču Ljubljane. Kot da primeri sami po sebi ne povzročajo dovolj napetosti, se v dogajanje vpletejo še pritiski nadrejenih. Ti se stopnjujejo po preteklih dogodkih ob Bohinjskem jezeru, zaradi katerih se je Taras Birsa znašel v primežu vplivnežev in svojih nadrejenih. Posledica tega je, da v utečeni Tarasovi kriminalistični ekipi pride do sprememb in da delikatni primer v središču Ljubljane prevzame Tina Lanc.

Prvi del serije Leninov park prihaja na TV SLO 1 v nedeljo, 9. 1. 2022. Foto: RTV Slovenija
Prvi del serije Leninov park prihaja na TV SLO 1 v nedeljo, 9. 1. 2022. Foto: RTV Slovenija

V sodelovanju Radia Slovenija in založbe ZKP RTV Slovenija je nastala tudi zvočna knjiga romana. Bere jo dramski igralec Saša Tabaković, ki v Dolini rož v vlogi inšpektorja Jakoba Ahlina zamenja Tarasa Birso kot šefa kriminalistov. Najdete jo na povezavi: https://zkp.rtvslo.si/sl/najem_digitalnih_vsebin/Leninov-park/

Epizoda 1
Sredi vročega poletja se v središču Ljubljane zgodi umor brezdomke. Vsaj toliko kot njena smrt vznemirja dejstvo, da se je umor zgodil v parku tik ob Generalni policijski upravi.
Poleg Tarasovega in Tininega razmerja pa se od dogajanja ob Bohinjskem jezeru vlečejo tudi zamere zaradi Tarasovega ravnanja z razvajenim sinom vplivneža, zato šef Drvarič namesto Tarasu dodeli vodenje primera Tini. Začetek preiskave ni najbolj obetaven, saj nihče od stanovalcev ob parku ni zaznal nič nenavadnega, čeprav iz vseh stanovanj okna gledajo na park. Pa vendar kriminalistična preiskava razkrije, da nekdo med njimi le ni bil najbolj iskren.

Scenarij po knjižni predlogi Tadeja Goloba: Matevž Luzar, Miha Hočevar, Srdjan Koljević
Režija: Klemen Dvornik
Direktor fotografije: Vladan Janković
Skladatelj: Davor Herceg
Scenografka: Mateja Medvedić
Kostumografka: Nadja Bedjanič
Oblikovalka maske: Eva Uršič
Montažerka: Ivana Fumić
Igrajo: Sebastian Cavazza, Nika Rozman, Gregor Čušin, Matej Puc, Jana Zupančič, Radko Polič, Silva Čušin, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, …