Zmagovalka izbora Pesem Evrovizije za otroke 2015 je 13-letna Destiny Chukunyere z Malte. Foto: Elena Volotova (EBU) Foto:
Zmagovalka izbora Pesem Evrovizije za otroke 2015 je 13-letna Destiny Chukunyere z Malte. Foto: Elena Volotova (EBU) Foto:
3. Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen / First Love | Foto: Elena Volotova (EBU)
Izjemen uspeh je Sloveniji pripela Lina Kuduzović s pesmijo Prva ljubezen / First Love. Foto: Elena Volotova (EBU)

Sofija, prestolnica Bolgarije, je v Areni Armeec nocoj, v soboto, 21. novembra, gostila otroški glasbeni dogodek leta Pesem Evrovizije za otroke 2015. Izbor je letos gostil nastopajoče iz sedemnajstih držav, kar je največ po letu 2007. Po uspešnem debiju na Pesmi Evrovizije 2015 se je tudi otroški različici letos pridružila Avstralija, prvič pa je nastopila tudi predstavnica Irske.

Evrovizijski gledalci in strokovne žirije so izmed 17 talentiranih mladih izvajalcev, ki so se predstavili na veličastnem evrovizijskem odru, največ točk podelili malteški predstavnici. Destiny Chukunyere je za skladbo Not My Soul prejela 185 točk. Drugouvrščeni je bil armenski predstavnik MIKA. Za skladbo Love je prejel 176 točk. Naša predstavnica 12-letna Lina Kuduzović je s suverenim in prepričljivim nastopom s pesmijo Prva ljubezen / First Love osvojila 112 točk in zasedla odlično tretje mesto. Avtorji glasbe so Lina Kuduzović, Maraaya in Krešimir Tomec, avtorji besedila pa Lina Kuduzović, Sebina Kuduzović in Maraaya.

LINA KUDUZOVIĆ - PRVA LJUBEZEN

glasba: Lina Kuduzović & Maraaya
besedilo: Lina Kuduzović & Sebina Kuduzović & Maraaya
aranžma: Raay & Krešimir Tomec

Link do pesmi: http://bit.ly/PesemPrvaLjubezen



Na novinarski konferenci takoj po izboru za Pesem Evrovizije za otroke je Lina Kuduzović povedala: »Počutim se odlično in res sem vesela. Res nisem pričakovala, da bom osvojila kar tretje mesto. Želela bi se zahvaliti za vso podporo, ki sem jo prejela in vsem, ki so glasovali zameSloveniji pa sporoča: »Upam, da ste ponosni name. Za vedno mi bo ostal v spominu nastop na otroški Evroviziji, še posebej pa mi bo v ponos tretje mesto



Gostiteljica izbora je bila pevka Poli Plamenova Genova, ki je Bolgarijo zastopala na Pesmi Evrovizije leta 2011. Televizijski neposredni prenos izbora je komentiral Andrej Hofer, točke slovenskega glasovanja pa je sporočil Nikola Petek. Nikola je 10-letni osnovnošolec, ki živi v Sofiji. V prostem času trenira smučanje in tenis ter igra v gledališču. Njegov oče je Slovenec, mama pa Bolgarka, v Bolgariji pa živi že devet let.
Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Alenka Godec, Boštjan Grabnar, Nuška Drašček, Miha Gorše in Lea Sirk, otroška žirantka pa je bila Ula Ložar, lanskoletna predstavnica RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije za otroke. Poleg strokovne žirije namreč v vsaki državi glasuje tudi en otrok. Njihovi glasovi se seštejejo in predstavljajo skupno glasovanje otroške žirije.
***

O tekmovanju Pesem Evrovizije za otroke
Pesem Evrovizije za otroke je veliki mednarodni dogodek, ki pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij) poteka že od leta 2003, letos pa je bil na sporedu že trinajstič. Ker gre za mlajšo sestro slavne Pesmi Evrovizije so tudi pravila podobna, nastopajo pa lahko otroci, stari od 10 do 15 let. RTV Slovenija se je lani prvič predstavila na tem tekmovanju, zastopala pa nas je Ula Ložar, ki je po uspešnem nastopu zasedla 12. mesto.

Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušič iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo »Ti si moja prva ljubav«. Prvi izbor je bil v danskem Köbenhavnu, gostitelji tekmovanja pa so do sedaj bili Lillehammer (Norveška), Hasselt (Belgija), Bukarešta (Romunija), Rotterdam (Nizozemska), Lemesos (Ciper), Minsk (Belorusija), Erevan (Armenija), Amsterdam (Nizozemska), Kijev (Ukrajina) in Marsa (Malta).

Lina Kuduzović - Prva ljubezen / First Love

Zmagovalna pesem: Destiny Chukunyere - Not My Soul

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

1. Srbija: Lena Stamenković – Lenina pesma (Foto: Elena Volotova / EBU)
2. Gruzija: The Virus – Gabede (Foto: Elena Volotova / EBU)
3. Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen / First Love (Foto: Elena Volotova / EBU)
4. Italija: Chiara & Martina – Viva (Foto: Elena Volotova / EBU)
5. Nizozemska: Shalisa – Million Lights (Foto: Elena Volotova / EBU)
6. Avstralija: Bella Paige – My Girls (Foto: Elena Volotova / EBU)
7. Irska: Aimee Banks - Réalta na Mara (Foto: Elena Volotova / EBU)
8. Rusija: Mikhail Smirnov – Mechta (Dream) (Foto: Elena Volotova / EBU)
9. Makedonija: Ivana Petkovska & Magdalena Aleksovska – Plete (Foto: Elena Volotova / EBU)
10. Belorusija: Ruslan Aslanov – Volshebstvo (Magic) (Foto: Elena Volotova / EBU)
11. Armenija: MIKA – Love (Foto: Elena Volotova / EBU)
12. Ukrajina: Anna Trincher – Pochny z sebe (Foto: Elena Volotova / EBU)
13. Bolgarija: Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov – Colour of Hope (Foto: Elena Volotova / EBU)
14. San Marino: Kamilla Ismailova – Mirorr (Foto: Elena Volotova / EBU)
15. Malta: Destiny Chukunyere – Not My Soul (Foto: Elena Volotova / EBU)
16. Albanija: Mishela Rapo – Dambaj (Foto: Elena Volotova / EBU)
17. Črna Gora: Jana Mirković – Oluja (Foto: Elena Volotova / EBU)