Marija Antoaneta.
Marija Antoaneta.

Najbolj znana po razsipnem življenju na versajskem dvoru in nesrečnem koncu pod giljotino v času francoske revolucije, je Marija Antoaneta ena od zgodovinskih osebnosti, ki še danes ostaja vir zanimanja in upordobitev številnih ustvarjalcev. Tokrat jo v središče postavlja privlačna kostumska francosko-britanska serija, katere prva sezona bo gledalcem TV Slovenija na ogled osem nedeljskih večerov zapored. Prinaša svež portret ene od najbolj znanih kraljevskih in modnih ikon, ki je zaznamovala 18. stoletje s svojim svobodomiselnim, neodvisnim in emancipiranim pogledom na življenje in postala simbol tiste ere.

Napovednik: Marija Antoaneta (I.), koprodukcijska nadaljevanka

Štirinajstletna avstrijska nadvojvodinja Marija Antoaneta se pod budnim očesom mame Marije Terezije pripravlja na vlogo soproge francoskega prestolonaslednika Ludvika Avgusta, vnuka francoskega kralja Ludvika XV. Dogovorjena poroka naj bi povezala burbonsko in habsburško dinastijo in vzpostavila zavezništvo med Francijo in Avstrijo. Ko Marijo Antoaneto po predpisanem ceremonialu pospremijo čez most med obema državama, stopi v vrtinec povsem tujega kulturnega okolja in spletk v francoski kraljevi družini. Za nameček njen mož z njo noče spregovoriti niti besede.

Za mlado Marijo Antoaneto je prihod na dvor velik šok, saj se zave, da ne bo več mogla živeti, kot je bila navajena, in da bo zbliževanje s soprogom nenavadno in zahtevno. Ludvik je po značaju samotar, pred soprogo beži, še najbolje se počuti, ko je v naravi in v družbi živali. Marija Antoaneta je bistra in hitro spozna dvorna pravila ter skrivnosti, a kljub temu marsikdaj ravna po svoje. Je ljubiteljica razkošja, zabav in kulture. Proti vsem pričakovanjem se tudi Ludvik XVI. izkaže za bolj odločnega in sposobnega vladanja. A nasprotniki, ki niso prav daleč, se trudijo, da bi mlademu paru, še posebej Mariji Antoaneti, spodletelo.

Scenarij za razkošno biografsko nadaljevanko o Mariji Antoaneti je napisala Deborah Davis, ki je leta 2019 za film Najljubša (The Favorite) prejela bafto za najboljši scenarij in bila nominirana za oskarja.

Zgodovinska dejstva:
Marija Antonija Jožefa Ivana Habsburško-Lotarinška, bolj znana kot Marija Antoaneta, se je rodila 2. novembra 1755 na Dunaju materi Mariji Tereziji in očetu Francu I. Štefanu Lotarinškemu. Ko je bila stara štirinajst let, so jo poslali na francoski dvor, kjer se je leta 1770 v Versajski palači poročila z Ludvikom XVI. S tem naj bi bil sklenjen mir med Francijo in Avstrijo. Kronanje para je potekalo 10. maja 1774, takoj po smrti kralja Ludvika XV. Marija Antoaneta je postala simbol vsega dobrega in hkrati tudi vsega slabega, povezanega z monarhijo.