Kdo je Mirko Štular?

Mirko Štular, novi direktor Radia Slovenija. Foto: Stane Jeršič
Mirko Štular, novi direktor Radia Slovenija. Foto: Stane Jeršič

Mirko Štular je začel sodelovati z Radiem Slovenija pred skoraj tremi desetletji. V devetih letih honorarnega sodelovanja je poročal iz tujine, bil je redaktor, avtor zahtevnih oddaj in voditelj programskih pasov Vala 202; sodeloval je tudi s Prvim programom, programom Ars in Izobraževalnim uredništvom ter vodil nočni program. Na BBC World Service v Londonu je opravil enomesečni staž in nato še dve leti sodeloval s slovensko sekcijo BBC-ja. Mesec dni se je izobraževal in delal tudi na francoskem regionalnem radiu France Bleu Loire Océan v Nantesu. Po diplomi iz francoske književnosti je leta 2001 sprejel redno zaposlitev na Valu 202.

Izzivi v radijskem svetu, nagrada DNS in pedagoško delo
Sledile so vse, tudi najzahtevnejše radijske naloge – od posebnega poročevalca iz tujine, avtorja novih rubrik (Globalna vas) in oddaj (Sredi Evrope) do voditelja programskih pasov, urednika oddaj in dnevnega urednika. Sodeloval je pri najbolj zahtevnih domačih projektih na Valu 202 (volitve, Evropski mesec kulture, itd.), vsebinsko pokrival manjšine in ranljive skupine v družbi (kampanja Vsi drugačni, vsi enakopravni) in vodil vsebinski projekt ob vstopu Slovenije v EU. V sodelovanju z mednarodnimi partnerji je zasnoval in vodil mednarodne projekte (Inside Europe, Europe Personally). Dve leti je občasno sodeloval tudi s francoskim mednarodnim radijskim programom RFI (Radio France Internationale) o aktualnem dogajanju v Sloveniji. Leta 2005 je za tedensko oddajo Sredi Evrope prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije Consortium Veritatis za izstopajoče novinarske dosežke. Od leta 2006 je visokošolski predavatelj na Fakulteti za družbene vede, zadnjih šest let za predmet Radijski praktikum. Kot predavatelj je gostoval v tujini, na EBU, v Evropskem parlamentu, na hrvaškem javnem radiu, kot gost pa v medijskih hišah v Franciji, Bolgariji, Litvi, Latviji, na Hrvaškem …

Radio je močan steber nacionalnega javnega RTV-servisa. S svojimi programi ključno zaznamuje slovenski radijski, medijski in kulturni prostor.

Od odgovornega urednika Vala 202 do direktorja Radia Slovenija
Mirko Štular je bil od novembra 2006 do konca februarja letošnjega leta odgovorni urednik Vala 202. V treh mandatih je skupaj z uredniško ekipo največ pozornosti in truda namenjal posodabljanju programa tako po vsebinski kot organizacijski plati, multimedijskemu razvoju, mednarodnemu sodelovanju, družbeni odgovornosti in razvoju močnih medijskih znamk.

»Moje vodilo je pravzaprav zaveza, ki po eni strani narekuje spoštovanje kakovostnih standardov, hkrati pa spodbuja h kreativnosti, k inovativnosti in posodabljanju.«

Mirko Štular

Vizija razvoja Radia Slovenija
V viziji razvoja Radia Slovenija v prihodnjih letih je Mirko Štular zapisal, da so potrebne spremembe pri načrtovanju radijskih programov, s poudarkom na bolj odprtem, odzivnem in v prihodnost usmerjenem prilagajanju shem in formatov. Zavzema se za premišljene, sistematične in dolgoročne programske spremembe in dodaja: »Predvsem potrebujemo veliko večje korake na področju multimedijske avdio produkcije in novih storitev, velik miselni korak stran od zgolj FM-razumevanja radia«. Poudarja, da mora javni radio postati živahen družbeni organizem, aktiven igralec, ustvarjalec dogodkov, predvsem pa mora biti prisoten in sprejet po različnih kanalih. V njegovi viziji se Radio Slovenija v prihodnjih letih krepi skozi razvoj svojih programov, močnih blagovnih znamk, jasno profiliranih in z jasno postavljenimi cilji. Ob svojem videnju razvoja radia dodaja še to, kar je zapisal ob 40-letnici Vala 202: »Ušesa so še vedno tam, kjer so od prvega dne radia. Ta jih mora še vedno znati pobožati, včasih očistiti, razdražiti, se jim temeljito posvetiti. Predvsem pa ne podcenjuje tistega, kar je med njimi«. In zaključi z osebno noto: »Radio imam rad. Želim si, da bi ga imela rada tudi javnost«.

Mesto odgovornega urednika 2. programa Radia Slovenija - Vala 202 pa je od 1. marca 2019 prevzel Nejc Jemec, dosedanji urednik jutranjega programa na Valu 202.