Miha (Peter Frankl) staršema predstavi novo punco; kako prikladno, ravno se vrača s konvencije Na meji nevidnega, namaskirana v morilko Gamoro (Ajda Smrekar) Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Miha (Peter Frankl) staršema predstavi novo punco; kako prikladno, ravno se vrača s konvencije Na meji nevidnega, namaskirana v morilko Gamoro (Ajda Smrekar) Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Osvežilna fronta
Osvežilna fronta, Mihova nova punca, urejena za starše Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Osvežilna fronta
Mihova mama (Juš Milčinski) se je na obisk "tamlade" pripravila. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Osvežilna fronta
Kviz Nimaš pojma! v novi sezoni; tekmovalca sta zmagovalka prejšnje sezone in nepoznavalec, kot se izkaže, statistov v filmih. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Osvežilna fronta
voditeljica na terenu Neža Prah Seničar Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Osvežilna fronta
Vid Sodnik, čisto svež s konvencije Foto: SOJ RTV SLO/arhiv Osvežilne fronte
Čist zares
Ana in Rok bosta spremljala izzive mladih, opazovanja pa se bosta lotila z udeležbo. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Stergar
Čist zares
Ana Šega, vlogerka - voditeljica oddaje Čist zares Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Stergar
Čist zares
Rok Gumzej, vloger - voditelj oddaje Čist zares Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Stergar

OSVEŽILNA FRONTA
V Osvežilni fronti bodo duhoviti in inovativni igralci s terensko voditeljico do konca leta temeljito in slikovito obdelali zelo pomembne teme. »Ker se mladini po glavi motajo misli o drogah, denarju, trapu, super herojih in seksu, za njimi Osvežilna fronta ne bo zaostajala. O vsem tem bomo v prihajajočih oddajah debatirali, raziskovali, se delali norca in ovrgli kakšen mit. Celo do te mere, da bo ena oddaja povsem posvečena lažnim novicam,« pravi scenaristka Urška Mlakar.

»Na terenskih snemanjih se zelo zabavamo, zato mi ni jasno, kako to, da oddaje niso prav nič smešne. To sezono se bomo zabavali tudi v studiu; morda bodo nove oddaje komu celo smešne,« duhovitost ekipe skuša zanikati režiserka Ema Muc.

V preteklih sezonah igralec, v letošnji gostitelj v studiu – Rok Bohinc hitro in visoko pleza, tega ne skriva. »Morate razumeti, da sem jaz zelo ambiciozen in da je zame to šele začetek. Deset let sem delal kot igralec in sedaj sem končno dobil priložnost, da postanem voditelj. V naslednjih desetih letih bom postal glavni scenarist, po desetih letih urednik oddaje, tako da če bo vse po sreči, bom tik pred upokojitvijo postal generalni direktor RTV

Del oddaje se odvija v posebnem ambientu, bolj znanemu nostalgikom.
»Z režiserko Emo Muc sva premišljevali, kaj bi bil primeren prostor za vlogerski format intervjuja, pa vseeno malo drugačen od vse spletne ponudbe. Kulten K67 se je zdel obema odlična ideja, a si je nobena od naju ne upa prilastiti. Hitro sva sprožili gverilsko iskalno akcijo vseh kioskov po Ljubljani in s pomočjo producentke Alenke Orel in LPT Ljubljana smo ga tudi našli in postavili našo sceno. Tudi gostom je zelo všeč in v njem se hitro sprostijo. Komaj čakam, da izvem, kako je nova scena in format pogovorov všeč mladim gledalcem, pravi terenska voditeljica Neža Prah Seničar.

»Na terenu smo super ekipa najbolj predanih in spontanih snemalcev in režiserke. Najbolj pogost scenski element vseh prispevkov je najbrž moj kavč, saj smo v iskanju različnih lokacij morali kaj posneti kar pri meni doma. Drugi del terenov so ankete z dijaki in znanimi ustvarjalci. Tu se pogosto zavem, da je z nami generacija zelo inteligentnih in perspektivnih modrecev, ki bodo končno obrnili svet na bolje. Slavneži pa skozi svoj talent ne živijo seksa, drog in rokenrola, kot izpadejo v medijih, ampak so običajno zelo dobro organizirani, polno zasedeni in vajeni trdega dela,« ves čar skrivnosti in skrivnostnosti razkrinka terenski novinar Vid Sodnik.

Osvežilna mladina pa ni aktivna le pred kamerami in na tako ali drugače slavnih kavčih in kar je še stilnega pohištva, ogromno se dogaja v socialnih medijih, na Facebooku, Snapchatu, Youtubeu, kjer ekipa vsebine razširi in nadaljuje, po novem pa jim lahko sledite tudi na Instagramu. Kam pes taco moli in kaj je novega, aktualnega bosta v novi sezoni z gosti preverjala Neža Prah Seničar(na terenu) in Rok Bohinc(v studiu), Vid Sodnik se bo soočal s Problemi prvega sveta in odkrival Mesta zločina, igralska ekipa pa ostaja in vztraja: Ajda Smrekar, Ajda Toman, Juš Milčinski, Rok Bohinc, Jan Kok in Peter Frankl. Vodijo jih scenaristka Urška Mlakar, režiserka Ema Muc in urednica Meta Ornik.

ČIST ZARES
V oddaji Čist zares pa bosta vlogerja Ana Šega in Rok Gumzej, skupaj Narokana, tudi v letošnji sezoni spremljala mlade, ki si zastavijo svojevrstne izzive in jih v zelo kratkem času le z lastno spretnostjo in iznajdljivostjo realizirajo sami. Meta bo pripravila modno revijo, gimnazijci z Vegove bodo razvijali mobilno aplikacijo, Liza bo iz recikliranih odpadkov stilno opremila stanovanje, Matija nas bo očaral z babičinimi recepti na moderno, Jernej pa povabil na preživetje v naravi. Spremljalo jih bo pet očes: Ana, Rok in njuna kamera. Serija oddaj nastaja v sodelovanju z ART 7 VIDEO.

Modna revija
Meta je simpatična rokerica iz Notranjih Goric pri Ljubljani. Njeno življenje se že od nekdaj vrti okrog gledališke umetnosti, vedno bolj se uveljavlja kot mlada igralka, zadnje čase pa tudi kot kostumografka in vizažistka. Svoje znanje strokovno nadgrajuje na srednji tekstilni šoli, smer oblikovanje oblačil. Metin izziv je, da bi kot stilistka pripravila dogodek oziroma modno revijo iz rabljenih oblačil na temo rokerskega stila.

Mobilna aplikacija
Na Vegovi gimnaziji v Ljubljani nastajajo zanimivi naravoslovni projekti. Gimnazijci tretjega letnika Jan, Vid, Jernej, Ana, Nejc in Domen so predstavniki mlajše generacije učencev elektrotehnike in programiranja, ki svoje ideje vključuje v moderno tehnologijo. Povezala jih je začetna strast do spoznavanja in reševanja tehničnih problemov, zato so si za izziv izbrali ambiciozen start-up projekt, ki združuje več znanj in spretnosti. Njihov cilj je izdelati uporabno mobilno aplikacijo za zaznavanje gostote megle.

Reciklaža odpadkov
Osemnajstletna Liza je umetnica po duši in videzu. Vedno znova preseneča z zanimivimi idejami, zanima pa jo predvsem oblikovanje, grafično, industrijsko in tekstilno. Zelo jasno vidi tudi svojo prihodnost, po končani gimnaziji bi se rada vpisala na eno od evropskih šol za uporabno umetnost. Pogoj za vpis v umetniške študije so ob nadarjenosti tudi umetniški izdelki, ki jih Liza že dalj časa ustvarja. Odločila se je, da se loti priprave umetniškega portfolja, ki ga potrebuje za sprejemne izpite. V zapuščeni hiši, kjer je odraščala njena mama, je poiskala številne že dolgo nedotaknjene reči, ki so izgubile prvotni namen, zato jim je vdahnila novega.

Kulinarika
Primorec Matija iz Dornberka odrašča v družini gostincev. Ob babici slaščičarki, kuharjih dedku in očetu, sam predstavlja že tretjo generacijo navdušenih gastronomov. V njihovi družini tradicija slovenske primorske kulinarike prehaja iz roda v rod. Kuharska znanja je skozi otroštvo in najstniška leta osvajal z lahkoto in spontano, zato odločitev, da se tudi poklicno poda v te vode, ni bila presenetljiva in zdaj obiskuje Srednjo gostinsko šolo Ljubljana. Matija se je odločil, da bo pripravil nekaj specialitet po starih babičinih receptih in jih postregel na svoj lasten, sodoben način.

Preživetje v naravi
Gimnazijec Jernej iz Krškega je skavt v pravem pomenu besede. Skavtom se je pridružil že zgodaj v osnovni šoli in danes si življenja brez skavtstva sploh ne predstavlja. Izreden občutek ima za predajanje znanja mlajšim, saj kot starejši skavt počasi pridobiva veščine voditelja, kar pomeni, da mu skavtsko združenje že zaupa vzgojo mlajših članov za samostojno življenje. Tokrat je s svojim znanjem pomagal kar voditeljema Ani in Roku, ki sta se prvič v življenju preizkusila v preživetju v naravi.

Viri fotografij: Adrijan Pregelj, arhiv Osvežilne fronte in Žiga Stergar.

Fotografije v polni resoluciji so na voljo tukaj.