Kot so gledalci že navajeni, se avgusta na male zaslone vrača oddaja Čez planke, vedno z novimi zgodbami, dogodivščinami in ljudmi, ki jih na svoji poti spoznava avtorica te popotniške oddaje Mojca Mavec. Mojca se bo tokrat podala v Tunizijo, na Kreto, v Apulijo in na Norveško. Popotniški duh serije, ki je na sporedu že vse od leta 2001, vedno znova popelje Mojco Mavec v zanimive regije in na različne konce sveta, vendar vedno z mislijo na slovenskega gledalca in njegovo povezanostjo z obiskanim krajem.

TUNIZIJA – spletni arhiv - https://365.rtvslo.si/arhiv/cez-planke/174980889
Zgodovina, plaže, tržnice, spomeniki, izvrstna kuhinja - karkoli imate radi na potovanjih, Tunizija je nadstandard po dostopni ceni. Dežela ima zavidljivo kilometražo. Dedinja starodavne Kartagine je že več kot 3000 let eno glavnih središč sredozemske kulture. V tokratni oddaji Mojca raziskuje, zakaj je zgodovina Kartagine sporna in kako pomembna so nova izkopavanja in dognanja. Spoznali bomo tudi prve naseljence v tem delu Afrike - Berbere in z njimi obiskali gorsko oazo Chebico in vstopili v skrivnostni svet medine, kjer se zdi, da čas teče počasneje.

Foto: osebni arhiv Mojce Mavec
Foto: osebni arhiv Mojce Mavec

KRETA, nedelja, 27. 8. 2023, TV SLO 1 ob 17.20
Kreta je največji grški otok, a hkrati najbolj samosvoj. Mojca se bo podala predvsem v notranjost otoka, kjer še tli uporniški duh otoka. Na Kreti se je začel prvi organiziran in dolgotrajen upor proti otomanski nadvladi, še danes na otoku vlada krvno maščevanje in ponosno se zlagajo mantinade, kratki stihi v verzih, ki so svojčas bili biser kretske renesanse.

Foto: osebni arhiv Mojce Mavec
Foto: osebni arhiv Mojce Mavec

APULIJA, nedelja, 3. 9. 2023, TV SLO 1 ob 17.20
Ne v osrčju, ne v glavi, v peti se skriva prava duša Italije. Dežela ob Jonskem in Jadranskem morju je tudi domovina Domenica Modugna in zadnje počivališče svetega Miklavža, pomembnega svetnika tako za rimokatoliški kot pravoslavni svet. Mojca bo obiskala tudi Alberobello in njegove trule, te skrivnostne stolpiče, ki spominjajo na našo kraško suhozidno gradnjo, spustila se bo po ulicah Matere kot Bond, a brez avta , in se slej ko prej zbudila iz prehranske kome, ki te tu na jugovzhodu Italije zagotovo čaka.

Foto: osebni arhiv Mojce Mavec
Foto: osebni arhiv Mojce Mavec

NORVEŠKA, nedelja, 10. 9. 2023, TV SLO 1 ob 17.20
Dežela fjordov, smučarskih inovacij, Vikingov, lososa in ljubiteljev gobarjenja. Težko je izbrati temo, kjer Norveška ne bi bila zanimiva. Mojca se bo podala na skakalnico, spoznala kulturo Samijev in se z lokalnimi gobarji odpravila na lov za kraljem norveškega gozda.

Foto: osebni arhiv Mojce Mavec
Foto: osebni arhiv Mojce Mavec