Milan Kumar Foto:
Milan Kumar Foto:
Končni motiv prve TV špice pastirček na 35mm filmu
Kristina Remškar, napovedovalka TV Slovenija Foto: Milan Kumar

55-letnici Televizije Slovenije. Na razstavi bodo poleg Kumarjevih fotografij na ogled izvirniki njegovih skic, fotografike, strokovni članki, ki jih je tedaj objavljal, in knjige. Po zaslugi Milana Kumarja je Kalinov Deček s piščaljo že mnogo let simbol RTV Slovenija.

Za večino Slovencev je Milan Kumar neznana osebnost. Še v televizijskem svetu, katerega prve poti na Slovenskem je pomagal prehoditi, ob njegovem imenu večina začudeno skomigne z rameni. Pa vendar gre za eno velikih osebnosti televizijskega sveta, filmskega in televizijskega snemalca, scenarista in režiserja, predvsem pa odličnega mojstra fotografije. Po njegovi zaslugi hrani Arhiv RTV Slovenija na stotine vrhunskih fotografij, tako iz zakulisja nastajanja oddaj kot portretnih fotografij napovedovalcev, voditeljev, igralcev in drugih televizijskih ustvarjalcev.

Bil je izjemen poznavalec likovne umetnosti in arhitekture, raziskovalec in mojster fotografije, pa tudi zahteven učitelj zakonitosti TV-slike, ki jih je z matematično natančnostjo posredoval svojim učencem. Predaval je na prvi Filmski šoli, iz katere so izšli mnogi tehnični filmski ustvarjalci (montažerji, snemalci, osvetljevalci …) in znani slovenski režiserji, pa tudi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Najbolj znano Kumarjevo avtorsko delo je nedvomno legendarna TV-špica, ki jo je Kumar posnel za drugo poskusno TV-oddajanje iz Zagreba, 23. junija 1957, in ki je še nekaj desetletij zatem začenjala in zaključevala slovenski televizijski program. Po Kumarjevi zaslugi je Deček s piščaljo, skulptura akademskega kiparja Zdenka Kalina, postal simbol slovenske nacionalne televizije. Špica je doživela neštete modifikacije, te pa nikoli niso dosegle izvirnika, ki je skupaj z milo glasbo skladatelja Uroša Kreka vtisnjen v narodov zgodovinski spomin.

Ta TV-špica veliko pove tudi o Kumarju samem, o tem, kar ga je navduševalo, kar je imel rad. Bil je glasbeno izobražen, igral je na violino, pa tudi na piščalko. Z njo je rad igral slovenske ljudske pesmi, saj je bil velik domoljub. Izjemno rad je fotografiral oblake, ki jih je vtkal v prvo TV-špico. Zgodbo o nastanku špice, njegove filme in številne fotografije iz Arhiva RTV Slovenija, pa tudi druge podrobnosti iz njegovega ustvarjalnega delovanja, boste lahko spoznali na multimedijski razstavi, ki bo na ogled do konca novembra v pritličju TV-hiše na Kolodvorski.

Dodatne informacije in vodstvo po razstavi (za zaključene) skupine na e-naslov: jelka.breznik@rtvslo.si, ali telefon (01) 475 33 72. (Med 29.10. in 29.11. 2013).