Drugi program Radia Slovenija - Val 202, ki je letos dopolnil 48 let, bo na praznično soboto oddajal program v živo z oddajnika Nanos, enega izmed redkih oddajnikov RTV Slovenija, kamor stalne tehnične ekipe prihajajo še vsak dan.

Vodja projekta in voditelj programa Aleš Smrekar ter novinarki Veronika Gnezda in Nina Manfreda, so pripravili raznovrsten program, ki ga boste lahko to soboto spremljali med 10. in 16. uro na Valu 202.

Oddajnik Nanos sodi pod okrilje Oddajnikov in zvez RTV Slovenija. Foto: Katja Pečaver
Oddajnik Nanos sodi pod okrilje Oddajnikov in zvez RTV Slovenija. Foto: Katja Pečaver

Dopoldne v družbi ljubiteljev višin

V prijetnem sobotnem dopoldnevu boste lahko prisluhnili vodji oddajnika, Stojanu Vitežniku, ki bo spregovoril tako o preteklosti kot tudi sedanjosti oddajnika ter vas povabil na miselni sprehod skozi muzejsko zbirko analogne tehnike. Za vse ljubitelje gorskega zraka in neokrnjene narave bo na sporedu pogovor s planinci o priljubljeni planinski točki številnih pohodnikov, ki je od leta 1987 zavarovana kot Krajinski park – Južni in zahodni obronki Nanosa. Predstavljene bodo tudi vse možnosti dostopa in Vojkova koča, ki že od leta 1949 skrbi, da vam burja ne pride do živega. Kdor pa se z veseljem predaja sunkom vetra, pa bo nedvomno užival v nadaljevanju, ko se bodo jadralni padalci javljali neposredno z vzletišča.

Več kot le sobotno popoldne

Ob poldnevu bo sledil pogovor z vodjo organizacijske enote Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija, Miranom Dolencem in generalnim direktorjem RTV Slovenija, Igorjem Kaduncem, ki bosta spregovorila o Oddajnikih in zvezah RTV Slovenija. Le ti skrbijo za široko razpredeno mrežo radijskih in televizijskih oddajnikov ter pretvornikov, preko katerih RTV Slovenija oskrbuje poslušalce in gledalce z nacionalnimi, regionalnimi in manjšinskimi programi Radiotelevizije Slovenija, na mnogih lokacijah pa oddajamo signal lokalnih, regionalnih in komercialnih radijskih in TV postaj.

Ob 14. uri bo nato kraško planoto zavzel »edini pravi primorski raper« imenovan Smaal Tokk, ki bo v živo, skupaj z glasbenimi kolegi, še dodatno povišal raven dopamina. Ob tej priložnosti bo Val 202 pripravil tudi nagradno igro, prvih deset poslušalcev, ki nas bo obiskalo na terenu, ob oddajniku Nanos, bo namreč dobilo majico Vala 202.

Vse skrbno premišljene zgodbe pa se enkrat tudi končajo, tako bo našo zaokrožil pogovor z jamarjem, ki bo predstavil prav posebne ledene jame t. i. nanoške ledenike, ki zaradi svoje turistične nedostopnosti vzbujajo dodatno pozornost.

Popestrite si sobotni dan in ga preživite v družbi Vala 202!

Posebnost med jamami v Trnovskem gozdu in na Nanosu so ledene jame, v katerih se celo leto zadržuje sneg ali led. Foto: Jamarsko društvo, Danilo Remškar Ajdovščina/ Grega Maffi
Posebnost med jamami v Trnovskem gozdu in na Nanosu so ledene jame, v katerih se celo leto zadržuje sneg ali led. Foto: Jamarsko društvo, Danilo Remškar Ajdovščina/ Grega Maffi

S pobočja Nanosa je odličen pregled nad velikim delom Primorske in Notranjske. Zato smo od tu začeli radijski program oddajati leta 1955, dve leti kasneje pa italijanski TV-program. Foto: MMC RTV SLO
S pobočja Nanosa je odličen pregled nad velikim delom Primorske in Notranjske. Zato smo od tu začeli radijski program oddajati leta 1955, dve leti kasneje pa italijanski TV-program. Foto: MMC RTV SLO

Ali ste vedeli...

  • Oddajnik Nanos, kakršnega poznamo danes, se je začel graditi leta 1960.
  • Novi prostori so zaživeli 15. 12. 1962, v tem času je Jugoslovanska Radiotelevizija postala članica Evrovizije in na Nanosu so prek Italije Jugoslavijo povezali z Evropo.
  • Februarja 1969 je orkanska burja s hitrostjo 240 km/h z močnim sneženjem porušila antenski stolp. Nov stolp, visok 42 metrov, je bil končan novembra istega leta in je bil takrat eden najsodobnejših v Evropi.
  • 11. novembra 1970 so prvič poskusno oddajali barvni test na Siemensovem oddajniku, po postavitvi Philipsovega oddajnika pa so začeli redno oddajanje barvnega testa in poskusnega programa iz studia TV Koper. Začetek poskusnega oddajanja je bil 28. decembra 1970, rednega pa 28. junija 1971.
  • V Sloveniji je potekala leta 1991 desetdnevna vojna, v kateri so bili z letali napadeni tudi oddajni centri RTV Slovenija.
  • Leta 1993 so bili zamenjani vsi UKV-oddajniki s sodobnimi popolnoma polprevodniškimi stopnjami in kasneje tudi TV-oddajniki.
  • Oddajni center Nanos je edini center, kjer je ostala še večina analognih oddajnikov. Prav s tem namenom, smo 6. 7. 2014 na Nanosu odprli muzejsko zbirko analogne oddajne tehnike, kjer so na voljo analogni oddajniki , ki si jih jo pod strokovnim vodstvom zaposlenih lahko tudi ogledate.