19. marec 2016 štejemo za rojstni dan Ambientov, prve slovenske avtorske oddaje, v kateri predstavljamo slovenske hiše in stanovanja. Do takrat smo lahko podobne prizore gledali le v tujih oddajah, v Ambientih pa o svojih izkušnjah govorijo slovenski lastniki nepremičnin ter domači strokovnjaki, ki se ponašajo s številnimi arhitekturnimi, oblikovalskimi in drugimi dosežki. Odziv, ki smo ga po naših izkušnjah največkrat izzvali, nam je še vedno v pohvalo in navdih: Kaj, vse to imamo v Sloveniji?!

Priljubljen voditelj Ambientov Boštjan Romih na tovrstno začudenje odgovarja: »Drži, vse to imamo tudi pri nas. Veliko dražljive estetike, navdihujočih bivališč, mojstrovin domačega znanja, moči arhitekturnih zamisli, posluha za sodoben ali pa povsem individualen način bivanja. Imamo predane lastnike čudovitih vrtov, iznajdljive domače mojstre, kozmopolitske snovalce trendovskih linij, navdahnjene in praktične notranje oblikovalce. Predvsem pa imamo za vsemi temi čudovitimi bivališči pristne zgodbe lastnikov, ki nam dajo vedeti, da nič od tega ni zraslo samo od sebe. Zato so nam lahko njihove izkušnje svetla spodbuda, da si tudi sami pod streho ustvarimo svoj mali raj, toplo gnezdo in spodbudno prizorišče dobrih odnosov.

In še nekaj: seveda ima vsako oko svojega “malarja” in seveda se nima smisla prerekati, kaj je komu lepo in kaj ne. Ampak oko lahko tako kot ostala čutila vzgojimo, svoj odnos do arhitekture in oblikovanja izobrazimo, zato si želim, da bi ljudje po ogledu naše oddaje videli več, poskušali bolje razumeti svoje želje in si tako priskrbeli višjo raven bivalnega ugodja.«

In nekaj podobnega bomo imeli v mislih tudi tokrat, v 100. oddaji Ambientov, ko se bomo sprehodili po spominu najlepših, najbolj ekskluzivnih in navdušujočih hiš, ki smo jih do zdaj obiskali.

Seveda nismo obiskovali samo velikih, luksuznih hiš na izjemnih lokacijah. Prav nasprotno, vseskozi iščemo majhna stanovanja in garsonjere, kajti ta so pogosto vir izvirne kreativnosti, individualnosti, verjetno pa ravno zaradi izziva omejenega prostora prinašajo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega nastane dovolj veliko.

A ne zanima nas le notranjost, za celovito zgodbo poskrbi tudi premišljeno urejena okolica. Vrtovi, predstavljeni v oddaji Ambienti, so kot mavrica: vseh barv in v širokem loku. Lastniki vrtov, ki smo jih obiskali v preteklih oddajah, so sami »srčni ljudje. Očitno ima delo z rastlinami in zemljo tak vpliv na človeka. Pokažemo vrtove - najlepše stvaritve človeka in narave.

Napovednik - 100. oddaja Ambienti